Eurovision 2016: Ποια είναι η Jamala που έκλεψε τις καρδιές όλων με το τραγούδι «1944»;

Jamala
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΙΟΥ 2016

Με ένα τραγούδι ιστορικό -και οριακά πολιτικό- η Ουκρανή τραγουδίστρια κατάφερε μια θριαμβευτική νίκη για τη χώρα της και ένα παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία. Με αφορμή αυτά, σκιαγραφούμε το προφίλ της 32χρονης Jamala και σας παρουσιάζουμε 10 σημεία τής μέχρι τώρα ζωής της.

Τα ξημερώματα της Κυριακής (15/5) εκατομμύρια άνθρωποι από όλη την Ευρώπη έμειναν κολλημένοι στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν μια μάχη μετά μουσικής -αλλά με εξόφθαλμες πολιτικές προεκτάσεις- ανάμεσα στο εδραιωμένο φαβορί, τη Ρωσία, και το αντίπαλο δέος, την Ουκρανία. Δύο χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, η Ουκρανία φαίνεται πως πήρε το αίμα της πίσω, έστω και σε επίπεδο μουσικής, καταφέρνοντας μια θριαμβευτική νίκη που άφησε πίσω Αυστραλία (2η θέση) και Ρωσία (3η θέση).

Με μια συγκλονιστική ερμηνεία-κατάθεση ψυχής, η 32χρονη Jamala εκπροσώπησε τη χώρα της με ένα έντονα βιωματικό τραγούδι (με τίτλο «1944») που εξιστορεί μέσα από τα μάτια της γιαγιάς της τα γεγονότα του 1944, όταν δυνάμεις του Στάλιν εκτόπισαν τον πληθυσμό των Ταρτάρων που κατοικούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ των οποίων και την οικογένειά της. Θίγοντας ταυτόχρονα το ζήτημα της προσάρτησης, η «μαρτυρία» τής Jamala  έφερε την πρωτιά έναντι 26 υποψηφίων χωρών καταφέροντας ταυτόχρονα να συγκλονίσει το κοινό και να εκνευρίσει τους Ρώσους διπλωμάτες που έκαναν λόγο για μια νίκη «πολιτική» έναντι του Ρώσου υποψήφιου. Ποια είναι όμως η Jamala που κατάφερε με ένα τραγούδι να προκαλέσει πολιτικό αναβρασμό;

1. Γεννηθείσα στο Κιργιστάν από πατέρα Τατάρο της Κριμαίας και μητέρα Αρμένια, η υψίφωνος Jamala είχε εξαρχής όλα τα φόντα για να φτάσει ψηλά, καθώς το μουσικό της ταλέντο μάλλον κληρονόμησε από το συγγενή της Aram Khachaturian, τον διασημότερο Αρμένιο συνθέτη του 20ού αιώνα.

2. Το πραγματικό της όνομα είναι Susana Jamaladinova, το οποίο εξέλιξε σε Jamala για λόγους καλλιτεχνικούς.

3. H σχέση της με τη μουσική μετρά πάνω από 20 χρόνια καθώς στα 9 της μόλις χρόνια ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο, στον οποίο τραγούδησε 12 παιδικά και φολκ Ταταριανά τραγούδια.

4. Στην Ουκρανία, η Jamala είναι ένα διάσημο fashion icon, έχοντας κάνει εξώφυλλα για μεγάλα περιοδικά μόδας όπως η Vogue.

5. Αυτή δεν ήταν η πρώτη της επαφή με τη Εurovision, καθώς στο παρελθόν έχει ξανακάνει audition για τον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, το 2011, η Jamala έστειλε ως πρόταση στην Ουκρανική επιτροπή το τραγούδι της “Smile”, ένα πολύ χαρούμενο τραγούδι που οι φανς της αγαπούν αλλά, ωστόσο, δεν προκρίθηκε, καθώς βγήκε τρίτο.

6. Το τραγούδι «1944» που συνέθεσε η ίδια, ερμήνευσε για πρώτη φορά στην τελική του εκδοχή κατά τη διάρκεια του τελικού.

7. Στην 61η Εurovision, συγκέντρωσε 534 πόντους, αριθμό ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

8. Δεν έχει επισκεφθεί την οικογένειά της από το 2014, όταν έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, λόγω εχθρικών αντιδράσεων των Ρώσων προς εκείνη και τους δικούς της.

9. Είναι μια πολύπλευρη μουσικός. Έχοντας αποφοιτήσει από την Εθνική Ακαδημία Μουσικής του Κιέβου ως σοπράνο όπερας, η Jamala έχει συμμετάχει ως headliner σε διεθνή φεστιβάλ jazz, ενώ, παράλληλα, επιδίδεται με επιτυχία και στην pop, soul και folk μουσική.

10. Φέτος, η χώρα της τής απένειμε ένα σωρό εθνικά μουσικά βραβεία, μεταξύ των οποίων «καλύτερο album», «καλύτερο ντουέτο» και «καλύτερος καλλιτέχνης». Δεν είναι η πρώτη χρονιά που η Jamala διακρίνεται, καθώς το 2009 συμμετείχε στο διαγωνισμό New Wave International of Young Pop Singers, τερματίζοντας και πάλι πρώτη.

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]