Οι Radiohead έπαιξαν το “Creep” live για πρώτη φορά από το 2009

radiohead-2016

Οι Radiohead ταξίδεψαν για λίγο το κοινό τους στο παρελθόν και εκείνο ανταπέδωσε με παραλήρημα. 

ΤΡΙΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2016

Στο χτεσινό τους gig στο Παρίσι, ο Thom Yorke και η μπάντα του έπαιξαν για το κοινό του "Le Zenith" 24 τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους, μεταξύ αυτών και το “Creep”, το οποίο είχαν να παίξουν ζωντανά από το 2009.

Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στο live των Radiohead στο Παρίσι (23 Μαΐου) πρόσθεσαν αναμφίβολα μια σπουδαία εμπειρία στο «μπαούλο» των αναμνήσεών τους, όχι μόνο επειδή είδαν από κοντά μία από τις σημαντικότερες μπάντες όλων των εποχών, αλλά κυρίως γιατί είχαν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά ένα ποτ-πουρί των μεγαλύτερων (και κλασικότερων) επιτυχιών τους, κάτι που οι Radiohead δε συνηθίζουν σε καμία περίπτωση. Οι Radiohead που βρίσκονται σε περιοδεία για την προώθηση του 9ου δίσκου τους “A Moon Shaped Pool” έπαιξαν χτες 24 κομμάτια, μεταξύ αυτών το “Creep” και το “No Surprises” από το κορυφαίο τους album “Ok Computer”, το “Pyramid Song” αλλά και το “True Love Waits”, το οποίο αν και πρωτοπαίχτηκε σε live το 1995, ηχογραφήθηκε σε studio για πρώτη φορά πρόσφατα για το “A Moon Shaped Pool”.

Από τη χτεσινή συναυλία τους στο Παρίσι 

Αναμενόμενα, το σημερινό θέμα συζήτησης στα διεθνή μουσικά sites και περιοδικά καθώς και στα social media είναι η χτεσινή έκπληξη που έκαναν οι Radiohead, χαρίζοντας στο κοινό τους μια ζωντανή εκτέλεση του "Creep", του τραγουδιού που τους άνοιξε τις πόρτες για τα διεθνή μουσικά σαλόνια. «Αυτό (σσ. το Creep) είναι για τον αστείο τύπο πίσω-πίσω που φωνάζει “Creep”, μόνο και μόνο για να τον σοκάρω» είπε ο Thom Yorke λίγο πριν πέσει η πρώτη νότα. Με το κοινό να παραληρεί (και τα χτυπήματα στο YouTube να αυξάνονται εκρηκτικά μέσα σε λίγες ώρες), οι Radiohead ταξίδεψαν για λίγο το κοινό τους στο μακρινό 1993 και στον πρώτο τους δίσκο, Pablo Honey, σηκώνοντας (είμαστε σίγουροι γι αυτό) την τρίχα των 6.000 ανθρώπων που βρέθηκαν στο “Le Zenith” (συν όσων είδαν το βίντεο μέσα από το Internet).

Για την ιστορία, οι Radiohead είχαν παραδεχτεί στο παρελθόν πως η σχέση τους με το συγκεκριμένο τραγούδι είναι μάλλον κάπως προβληματική. Παρά το γεγονός ότι το “Creep” τους χάρισε διασημότητα και επιτυχία εντός και εκτός συνόρων, ο Yorke έχει αποκαλέσει το τραγούδι «σκατά» (crap) και σπάνια το έχει παίξει σε gig με την μπάντα του. Χαρακτηριστικά, από το 1998 και ύστερα, το “Creep”  έχει παιχτεί live μόνο 25 φορές δίνοντας την εντύπωση πως οι Radiohead θέλουν να απεμπλακούν από το στίγμα που τους άφησε. Και τα κατάφεραν μια χαρά, αφού με τους οχτώ δίσκους που ακολούθησαν κατάφερναν να συζητιώνται τόσο πολύ κάθε φορά που το παρελθόν αναγκαστικά έμενε πίσω. Φυσικά, επειδή οι παλιές αγάπες δε λησμονιούνται εύκολα, το κοινό δε σταματά να ζητά μια live εκτέλεση του “Creep”, με το γκρουπ να αρνείται κάθε φορά πεισματικά.

O frontman των Radiohead, Thom Yorke

«Μας πήρε ενάμιση χρόνο να συνέλθουμε και να δούμε τί θα κάνουμε, να αντεπεξέλθουμε συναισθηματικά και πρακτικά μετά από όλο αυτό. Όλοι ήθελαν να ακούσουν το “Creep” από εμάς και μόνο», δήλωνε ο Thom York σε συνέντευξή του στον Guardian το 1996, ενώ ο κιθαρίστας Jonny Greenwood συμπλήρωνε: «Ο Thom προσπαθούσε να μας ηρεμήσει. Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Δεν μπορούσαμε να πιάσουμε καν τα όργανα μας για να παίξουμε και να γράψουμε. Είχαμε γίνει φοβικοί ως προς το να ηχογραφήσουμε το οτιδήποτε. Ήμασταν σαν παρανοϊκά μικρά ποντίκια φυλακισμένα στο κλουβί τους».

Με αυτά υπόψιν, καταλαβαίνουμε πως το κοινό του “Le Zenith” βίωσε χτες μια τεράστια εμπειρία που ίσως προοινίζει κι άλλες εκπλήξεις στα πλαίσια της περιοδείας των Radiohead. Το στοιχείο της έκπληξης ενισχύεται και από το γεγονός ότι η μπάντα έχει παρουσιάσει διαφορετική playlist στα τρία live που έχει δώσει μέχρι σήμερα. 

Δείτε εδώ τo σχετικό απόσπασμα.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]