Who is Who: Elton John

who-is-who-elton-John

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μια υπερεπιτυχημένη καριέρα 40 και πλέον χρόνων, μία προσωπικότητα εκκεντρική που αρέσκεται να σοκάρει και να προκαλεί, ένας καλλιτέχνης με ευαισθησίες. Ποιος είναι τελικά ο 65χρονος «Rocket Man» που ετοιμάζει την αυτοβιογραφία του στη μεγάλη οθόνη;

Ο Elton John γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1947, στο Pinner του Middlesex, στην Αγγλία. Το πραγματικό του όνομα είναι Reginald Kenneth Dwight. Ο πατέρας του, Stanley Dwight ήταν υποσμηναγός της RAF και μουσικός (έπαιζε τρομπέτα). Χώρισαν με τη μητέρα του Sheila το 1962 και όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες. Τον πατριό του Fred Farebrother, με τον οποίο η μητέρα του παντρεύτηκε σχεδόν αμέσως μετά το διαζύγιο, τον αποκαλεί ακόμα και σήμερα τρυφερά «Derf» και πάντα, τονίζει πόση βοήθεια του πρόσφερε, στεκόμενος δίπλα του σαν αληθινός πατέρας.

Η αρχή

Η πρώτη επαφή του Elton με το πιάνο ήταν στα 4(!) του χρόνια, ενώ εισήχθη στη Royal Academy of Music σε ηλικία 11 χρόνων. Αν και φοίτησε για 5 χρόνια, δεν την τελείωσε ποτέ και αργότερα, παραδέχθηκε ότι βαριόταν αφόρητα και δε μελετούσε σχεδόν καθόλου.

Στο πρώτο του γκρουπ, τους Bluesology, μπήκε στα 14 του. Οι δικοί του δε συμπαθούσαν ιδιαίτερα το ύφος της μουσικής του. Ο πατέρας του τον ήθελε να αφοσιώνεται στην κλασική μουσική, ενώ και η μητέρα του χαρακτήριζε το ύφος των τραγουδιών του «τραχύ».

To «καλλιτεχνικό» του όνομα προέρχεται από το συνδυασμό των μικρών ονομάτων του blues θρύλου Long John Baldry και του σαξοφωνίστα των Bluesology, Elton Dean. Ο Elton John είχε εμφανιστεί με τη μπάντα του Baldry στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Η συνεργασία του με τον -έκτοτε μόνιμο- στιχουργό και συνεργάτη του, Bernie Taupin, εγκαινιάστηκε το 1967. Μάλιστα, όταν πρωτοξεκίνησε, δεν είχαν ακόμη συναντηθεί και επικοινωνούσαν μέσω ταχυδρομείου, αφού η συνεργασία τους ξεκίνησε επειδή απάντησαν στην ίδια αγγελία, ο ένας σαν συνθέτης και ο άλλος σαν στιχουργός.

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πως ο Elton είχε συμμετάσχει στα τέλη των 60s σε audition για τη θέση του τραγουδιστή, τόσο στους ήρωες του progressive rock King Crimson, όσο και στους -επίσης έντεχνους rockers- Gentle Giant, ωστόσο απορρίφθηκε(!) και από τους δύο.

Παγκόσμια καταξίωση και επιτυχία

Βρίσκεται ανάμεσα στους 7 πιο επιτυχημένους -από άποψη πωλήσεων δίσκων- καλλιτέχνες στον πλανήτη, μαζί με τους Beatles, τον Elvis Priesley, το Michael Jackson και τη Madonna. Οι δίσκοι του έχουν ξεπεράσει ήδη σε πωλήσεις τα 250 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το τραγούδι του «Candle in the Wind '97» (διασκευή παλιάς του επιτυχίας από το 1973), που εκδόθηκε ως φόρος τιμής για τον χαμό της πριγκίπισσας Νταϊάνα και ερμηνεύτηκε από τον Elton στην κηδεία της, είναι το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής. Πούλησε παγκοσμίως πάνω από 30 εκατομμύρια κόπιες.

Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε το 2004 στο Νο 49 της λίστας των 100 μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών.

Από τότε που χρίστηκε ιππότης, το 1998 από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, ο «Rocket Man» αναφέρεται και επισήμως ως «Sir John Elton».

Έχει κερδίσει 6 βραβεία Grammy (το πρώτο το 1986), 4 Βρετανικά Βραβεία, ένας βραβείο της αμερικανικής Ακαδημίας, μία Χρυσή Σφαίρα και ένα Tony Award.

Η άλλη πλευρά του «Rocket Man»

Στα 1973 έγινε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Watford (τότε αγωνιζόταν στην Δ’ Κατηγορία της Αγγλίας) και έκλαψε δημόσια όταν η Watford έχασε από την Έβερτον με 2-0 στον τελικό του Αγγλικού Κυπέλλου το 1984.

Το 1975, υποδύθηκε τον Pinball Wizard στην προσαρμογή της rock όπερας των Who για τη μεγάλη οθόνη από τον Ken Russell.

Τον Σεπτέμβρη του 1988, ο Elton δημοπράτησε πάνω από 2000 κομμάτια από την προσωπική του συλλογή στον οίκο Sotheby's, συγκεντρώνοντας συνολικά 4 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS.

Το Elton John Aids Foundation έχει συγκεντρώσει από το 1992 -οπότε και ιδρύθηκε- πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2004 και μετά, «ανοίγει» κάθε χρόνο για μικρό διάστημα ένα «κινητό» μαγαζί -σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο- με κομμάτια από τη γκαρνταρόμπα του, πάλι για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η ιδιωτική «σφαίρα» του Sir Elton

Δήλωσε δημόσια αμφισεξουαλικός σε μια συνέντευξή του στο περιoδικό Rolling Stone το 1976.

Παντρεύτηκε το 1984 τη Renate Blauel (είχε ήδη στο ενεργητικό του ένα γάμο από τα τέλη των 60s με την τότε γραμματέα του Linda Woodrow), μία Γερμανίδα που εργαζόταν ως μηχανικός ήχου στις ηχογραφήσεις του, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα χώρισαν και λίγο μετά, ο Elton John δήλωσε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Το 2001, εκμυστηρεύτηκε στην αγγλική εφημερίδα Sun ότι σπαταλάει περισσότερές από 200.000 λίρες Αγγλίας τη φορά, όταν ψωνίζει ρούχα. Ποτέ δε μπόρεσε να υπολογίσει πόσα χρήματα δαπάνησε λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά, αλλά έχει εξομολογηθεί σε δημοσιογράφο πως, όποτε πετάει πάνω από τις Άλπεις, το χιόνι του θυμίζει τις τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης που έχει καταναλώσει στη ζωή του.

Βρίσκεται σε σύμφωνο συμβίωσης από το Δεκέμβρη του 2005, με τον εδώ και πολλά χρόνια -από το 1993(!)- σύντροφό του, David Furnish.

Ο Άγγλος καλλιτέχνης αρνιόταν να υιοθετήσει ένα παιδί μαζί με το σύντροφό του, λόγω της διαφοράς ηλικίας που τους χωρίζει (15 χρόνια). Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2010, γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα ο γιος τους Zachary Jackson Levon Furnish – John.

Δηλώσεις και «κόντρες»…

Ο Elton John αποδίδει τα εύσημα στη Watford, για τη βοήθεια που του έδωσαν οι ιθύνοντες της ομάδας για να υπερβεί τις εξαρτήσεις του. Ο Graham Taylor, manager της ομάδας και φίλος του, του επεσήμαινε πολλές φορές ότι «ξέφευγε» με το ποτό και τον συγκρατούσε… Όπως έχει δηλώσει, «Αν δεν ήταν η Watford, πραγματικά δεν ξέρω τι θα μου είχε συμβεί...»

Η παγκόσμια περιοδεία του το 1976 είχε τον αυτοσαρκαστικό τίτλο «Louder than Concorde (But Not Quite as Pretty)».

Ο Sir Elton έγινε ο πρώτος δυτικός pop star που περιόδευσε στη Σοβιετική Ένωση το 1979.

Κάποτε, εκνευρισμένος με ένα διαφημιστικό μπαλόνι που «προπαγάνδιζε» συναυλία του Rod Stewart σε δικιά του ανοιχτή εμφάνιση, έβαλε να το «σκάσουν» στον αέρα.

Δεν του αρέσει καθόλου να κάνει μουσικά βίντεο. Τα θεωρεί μάλιστα «απεχθή», όπως έχει δηλώσει σε ντοκιμαντέρ της αγγλικής τηλεόρασης…

Ο David Bowie ξεκίνησε μια 20χρονη κόντρα με τον Sir Elton στα 70s, όταν ο τελευταίος τον αποκάλεσε «βασίλισσα της πεντάρας του ροκ», ενώ ο Rod Stewart τον αποκαλεί «Sharon» και «τσιγγούνη».

Για τον Elvis Presley, τον οποίο γνώρισε στην Ουάσιγκτον στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, o Elton έχει δηλώσει: «Ήταν ήδη μισοπεθαμένος. Δεν υπήρχε ίχνος ζωής πια μέσα του και αυτό ήταν κάπως στενάχωρο σαν θέαμα».

Συνεργασίες…

Ο αείμνηστος Beatle John Lennon παίζει στο concept άλμπουμ του Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (του 1975) – αλλά στα credits αναφέρεται ως Dr Winston O'Boogie.

Ο στιχουργός Bernie Taupin έγραψε τους στίχους της μπαλάντας «Someone Saved My Life Tonight», με αφορμή μια προσπάθεια του Sir Elton να αυτοκτονήσει, κάτι που απεφεύχθη με την παρέμβαση του ίδιου. Στους στίχους γίνεται αναφορά και στην πρώτη γυναίκα του Elton.

Η υποψηφιότητα του «Can't Go On (Living Without You)» που ο John προόριζε για να αποτελέσει την αγγλική συμμετοχή στη Eurovision το 1969, είχε «πατώσει». Ήρθε τελευταία από τα έξι τραγούδια που συμμετείχαν!

Έχει κάνει ντουέτα μεταξύ άλλων με τους George Michael, Kiki Dee, Gladys Knight και Cliff Richard.

Οι John και Taupin έγραψαν το «Don't Go Breaking My Heart» με τα ψευδώνυμα Ann Orson και Carte Blanche αντίστοιχα.

Ο Justin Timberlake εμφανίστηκε υποδυόμενος το νεαρό Elton John στο βίντεο για το «This Train Don't Stop Here Any More».

Ο Elton John έχει δηλώσει πως θα ήθελε πολύ, στην επερχόμενη ταινία που θα γυριστεί με βάση τη ζωή του (έχει ήδη έτοιμο το σενάριο και έχει δρομολογήσει τα σχέδια για τη δημιουργία της) να τον ενσαρκώσει ο Timberlake.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ