Callas: «Κάθε έργο έχει πολλές οπτικές γωνίες, δεύτερα και τρίτα επίπεδα ανάγνωσης, μικρά και μεγάλα μυστήρια και παραμορφώσεις»

callas3

Οι Callas εμφανίζονται την Κυριακή 5/6/2016 στο Rockwave Festival. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Μιλήσαμε με τους Callas με αφορμή την εμφάνιση τους στο φετινό Rockwave Festival, αλλά και την κυκλοφορία του νέου τους album.

Οι Callas, το σχήμα των αδερφών Λάκη και Άρη Ιωνά, μαζί με τις Χρυσάνθη Τσουκαλά και Μαριλένα Πετρίδου, ανήκουν στα πιο γνωστά και πετυχημένα συγκροτήματα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Είναι όμως πολύ παραπάνω από αυτό, μιας και πρόκειται για πολυπράγμονες ανθρώπους, που αγαπούν τον κινηματογράφο, την performance, και αναζητούν συνεχώς την έμπνευση για νέες ιδέες, κάτι που τους έχει φέρει να συνεργάζονται με ονόματα όπως ο Jim Sclavunos, ο Thurston Moore, ο Lee Ranaldo κ.ά. Μιλήσαμε μαζί τους με αφορμή την εμφάνιση τους στο φετινό Rockwave Festival, αλλά και την κυκλοφορία του νέου τους album.

Περιγράφετε το νέο σας album με ένα σύνολο αναφορών, από τον Syd Barett μέχρι τον Bataille κ.ά. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε τα τραγούδια σας και τις σας εμπνέει;

Κάθε τραγούδι είναι σαν μέρος ενός ευρύτερου παζλ. Χτίζεται σιγά σιγά και παίρνει την τελική του μορφή μέσα στο στούντιο. Τα πάντα τριγύρω μας προσφέρουν έμπνευση. Τα βιβλία, οι ταινίες, οι εκθέσεις, μα πιο πολύ από όλα οι άνθρωποι γύρω μας και τα συναισθήματά τους.

Το σχήμα των αδερφών Λάκη και Άρη Ιωνά, μαζί με τις Χρυσάνθη Τσουκαλά και Μαριλένα Πετρίδου, ανήκουν στα πιο πετυχημένα συγκροτήματα της εγχώριας μουσικής σκηνής

Όπως και το προηγούμενο album σας και αυτό κυκλοφορεί από την Inner Ear. Ποιες είναι οι διαφορές που εντοπίζετε, τα υπέρ και τα κατά της D.I.Y. κυκλοφορίας από αυτή που γίνεται κάτω από τη στέγη μιας δισκογραφικής;

Όλα έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, τις χαρές και τις απογοητεύσεις τους. Με την Inner Ear έχουμε μια άψογη συνεργασία και όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε, ο καθένας όπως μπορεί, το καλύτερο δυνατόν για την κάθε κυκλοφορία μας.

Στο νέο σας album συνεργάζεστε πάλι με τον Jim Sclavunos. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς είναι να δουλεύεις με έναν τέτοιον άνθρωπο;

Μας είδε σε μια συναυλία μας στο Λονδίνο. Του αρέσαμε, κρατήσαμε επαφή, ανταλλάσαμε γνώμες και απόψεις και ιδέες, κάναμε μαζί τα δύο άλμπουμ και πλέον είναι ένας από τους πιο κοντινούς μας συνεργάτες. Είναι πολύ απαιτητικός και ζητάει να παίρνει κάθε φορά το 100% των δυνατοτήτων μας. Απαιτεί πολλή δουλειά και επαγγελματισμό, έχει πολύ ιδιαίτερο χιούμορ και απολαμβάνουμε να κάνουμε κουβέντες μαζί του για τέχνη, βιβλία, ποτά και περίεργες καθημερινές ιστορίες.

Φτιάξατε και μια ακόμα ταινία, το “The Great Eastern”, με αναφορά στον “Mέγα Ανατολικό”. Πώς προέκυψε αυτή η ταινία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα;

Ο κινηματογράφος αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα της καλλιτεχνικής παραγωγής των Callas. Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μας μετά το “Lustlands” και αυτή την στιγμή είμαστε σε φάση που έχουμε σχεδόν τελειώσει και προετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα.

Δεν αντέχουμε τις κραυγαλέες δηλώσεις και τα απλοϊκά συμπεράσματα γενικότερα και όχι μόνο σε σχέση με τους Callas.

Έχετε πει ότι θέλετε το κοινό σας να μην σας εντάσσει σε κατηγορίες, αλλά να του δίνετε τροφή για σκέψη με αυτά που παρουσιάζετε. Από τα σχόλια που λαμβάνετε, πιστεύετε πως έχετε πετύχει; 

Δεν αντέχουμε τις κραυγαλέες δηλώσεις και τα απλοϊκά συμπεράσματα γενικότερα και όχι μόνο σε σχέση με τους Callas. Κάθε άνθρωπος, κάθε καλλιτέχνης, κάθε καλλιτεχνικό έργο έχει πολλές οπτικές γωνίες, δεύτερα και τρίτα επίπεδα ανάγνωσης, μικρά και μεγάλα μυστήρια και παραμορφώσεις, οπότε μας φαίνεται πολύ απλοϊκό το να χαρακτηρίζεις κάποιον ή κάτι με μια λέξη ή να του βάζεις μια «ταμπέλα» και να τον εντάσεις σε κουτάκια. Αυτό δεν είναι κάτι που το πετυχαίνεις ή όχι...Συνεχίζεις να προσπαθείς όσο το δυνατόν περισσότερο και σε άλλους ταιριάζεις περισσότερο ή λιγότερο ή καθόλου. Όλα αυτά μέσα στο «παιχνίδι» είναι.

Θα αφήνατε ποτέ την Αθήνα, για το εξωτερικό;

Την Αθήνα την λατρεύουμε. Με όλα της τα κουσούρια και τις μαλακίες και, και, και...Ευτυχώς έχουμε καταφέρει (με πολύ κόπο) να έχουμε μια ισορροπημένη παρουσία, τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό, με συναυλίες, εκθέσεις, ταινίες, συνεργασίες κτλ.

Ο κινηματογράφος είναι εξίσου σημαντικός για εσάς με τη μουσική. Αν, ιδανικά, θα μπορούσατε να συνθέσετε ένα soundtrack για κάποια ταινία, για ποια θα ήταν;

Ιδανικά θα ήταν να γράφαμε μουσική για το Gravity’s Rainbow του Thomas Pynchon, αν ποτέ θα μπορούσε να γίνει ταινία.

Και με τον Lee Ranaldo, που δουλέψατε μαζί στο soundtrack, πώς προέκυψε η συνεργασία;

Τον προσεγγίσαμε μέσω email. Επιμείναμε αρκετό καιρό, τον βομβαρδίσαμε με ιδέες και υλικό, μας έστειλε ένα πολύ ενθαρρυντικό feedback και αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί. Ήρθε και στην Αθήνα, μπήκαμε μαζί στο στούντιο, δοκιμάσαμε πράγματα και όλα κύλισαν απίστευτα δημιουργικά. Είναι ένας από τους πλέον επιδραστικούς στους Callas καλλιτέχνες και είναι τεράστια μας χαρά και τιμή που συνεργαζόμαστε μαζί του.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Είναι να ολοκληρωθεί η ταινία και να βρει τον δρόμο της προς τα έξω, θα συνεχίσουμε από Σεπτέμβριο να κάνουμε στο προσωπικό μας στούντιο τα Velvet Room Events, δουλεύουμε νέο μουσικό και οπτικό υλικό με τον Lee Ranaldo και κοιτάμε τρόπους να το παρουσιάσουμε σαν ένα Live Performance - Installation...και αυτή την Κυριακή στις 17.00 έχουμε την χαρά να παίζουμε στο Rockwave Festival! 

Ροζίνα Αράπη