Το Αιγαίο των συγγραφέων: Δημήτρης Φαρής

ploio-thalassa
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Ο Δημήτρης Φαρής φτιάχνει εικόνες υπακούοντας στα καλέσματα της θάλασσας, του μυαλού και της Σερίφου.

Το κρυστάλλινο μπλε

Φεύγω! Με ξεσήκωσε μια κρυστάλλινη ανταύγεια στα βαθιά νερά της ύπαρξης μου. Πάντα υπακούω στις πιο τρελές επιθυμίες μου. Ακόμα και η πιο βαριά πέτρα μπορεί να αναποδογυρίσει και να φανερώσει την κρυφή πλευρά της. Έβγαλα την μαύρη μπλούζα και φόρεσα μια μπλε λουλακί. Ο Ουρανός και η Θάλασσα προσπαθούν να με προσηλυτίσουν προς την μεριά τους εγώ όμως θα καθίσω κάπου στην μέση. Τώρα μόλις θυμήθηκα τους γαλάζιους θόλους των εκκλησιών. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω. Σήμερα όμως το νιώθω. Ο θόλος είναι μέρος του ουρανού και ο ουρανός μέρος του θόλου. Ένωση με τα ουράνια επιδιώκουν και τα κρύα σωθικά μου.

Η μπουρού του πλοίου ακούγεται εκκωφαντικά. Φεύγω! Είναι πρώτη φορά που νιώθω ελεύθερος. Κοιτάω τους γλάρους και χαίρομαι. Κοιτάζω τις ηλιαχτίδες που σκίζουν σαν μαχαίρια το νερό. Όλα πνίγονται στο γαλάζιο. Όλα κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο μοιάζουν όμοια. Όλοι πάνω από την ρυτιδιασμένη επιφάνεια της θάλασσας αισθάνονται το ίδιο. Γιατί λοιπόν να αρθρώσω λέξεις;

Χρειάστηκαν μόνο δύο μέρες. Η βαριά σαπουνόφουσκα έγινε φιλόδοξη φυσαλίδα. Η κούραση μεταβάλλεται σιγά-σιγά σε κρυμμένη δύναμη. Αφουγκράζομαι ξεχασμένες φωνές και χαμένες ευτυχίες. Οι εικόνες με καλούν σαν σειρήνες να προχωρήσω. Το εισιτήριο γράφει Σέριφος. Εκεί πρωτογνώρισε τον έρωτα ένας φίλος.

Ο ρυθμός της μηχανής που τραντάζει το σώμα μου δεν συμβαδίζει με αυτόν της φαντασίας μου. Ένα άγγιγμα με βγάζει από το όνειρό μου.

- Ναι, είναι ελεύθερη, μπορείτε να καθίσετε. Πού πηγαίνετε; Σίφνο; Εγώ …Σέριφο…Όχι, όχι δεν έχω ξαναπάει! Είναι ωραία; Θαυμάσια!

 «Είναι όμορφο να βγαίνεις από την θάλασσα και να βλέπεις την Χώρα να αιωρείται από πάνω σου».

 Έκανα τις πρώτες γραμμές του σκίτσου. Θα βάλω κατευθείαν τα χρώματα. Χρειάζομαι εκτυφλωτικό λευκό, ξερό καφέ και κρυστάλλινο μπλε. Ο πίνακας τελειώνει. «Να βγαίνεις από την θάλασσα και…» Ο ήλιος καίει, το δέρμα μου καίει, το μυαλό μου καίει. Κι όλα αυτά εξαιτίας του πιο ψυχρού χρώματος στην πιο κρύα του απόχρωση.

Το βιβλίο του Δημήτρη Φαρή "Stay Tonight" κυκλοφορεί από τις Μικρές Εκδόσεις.