Η Ολυμπιακή Φλόγα εμπνέει την τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

olympic-flame
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τα μηνύματα και τις αξίες που μεταλαμπαδεύει κάθε τέσσερα χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την οικουμένη.

Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στις εντυπωσιακές αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου 2016, η επίκαιρη εικαστική έκθεση "OLYMPIC FLAME" σε καλλιτεχνική και μουσειολογική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού καθώς επίσης και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται το τρίτο μέρος της σπονδυλωτής καλλιτεχνικής δράσης που εμπνεύστηκε και πραγματοποιεί ο βραβευμένος καλλιτέχνης από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Ρωμανός με τη συνεργασία μιας αξιόλογης ομάδας νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με αφορμή το τρέχον έτος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η καλλιτεχνική αυτή δράση διοργανώθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο Μουσείο Γουναρόπουλου, τον Απρίλιο του 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η Αφή της Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, ενώ τον Απρίλιο του 2016 την περίοδο της Αφής της Φλόγας για τους αγώνες του Ρίο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν στο εμβληματικό κτίριο Ηλίου Μέλαθρον όπου στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Η συγκεκριμένη έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της σπονδυλωτής εικαστικής δράσης που πραγματοποιείται με αφορμή την Ολυμπιακή Φλόγα (Αφή - Ταξίδι - Προορισμός).

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες (αλφαβητικά):
Παγώνα Κανέλλου, Γιώργος Παλαμάρης, Μιχαήλ Ρωμανός, Βασιλική Σαργολόγου, Χρήστος Ταβιτίδης, Άννα Τσιλβάρη, Ιάκωβος Φιλίππου, Αντώνης Χανιώτης.

Οι αίθουσες της Πινακοθήκης θα φωτιστούν ατμοσφαιρικά από τα χειροποίητα περίτεχνα φωτιστικά της Σοφίας και του Γιώργου Τρέζου, καθώς επίσης θα εκτεθούν εικαστικές εγκαταστάσεις από σκοινί ειδικά σχεδιασμένες και κατασκευασμένες για την έκθεση από τους ταλαντούχους δημιουργούς, ενώ σε ιδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα παρουσιασθούν τα έργα της ενότητας "ΙΠΠΕΙΣ" του Μιχαήλ Ρωμανού, που εμπνέονται από τη Ζωφόρο του Παρθενώνα και είναι αφιερωμένα στην επιστροφή των Γλυπτών.

Σημείωμα του επιμελητή Mιχαήλ Ρωμανού:

Με αφορμή τη φετινή χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και τα 120 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και με έμπνευση την Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, η εικαστική έκθεση παρουσιάζει μία ενότητα έργων τέχνης που αντλούν τη θεματική τους από την σπουδαιότητα της. Έργα τέχνης καλλιτεχνών της νέας γενιάς, με διαφορετική εικαστική γραφή ο καθένας, συνθέτουν το προφίλ της ιδιαίτερης αυτής καλλιτεχνικής δράσης. Έργα ζωγραφικής, γλυπτά και ψηφιδωτά αλλά και στεφάνια - κότινοι σύμβολα της Ολυμπιακής νίκης και της επιβράβευσης του αγώνα, μεταφέρουν το μήνυμα της οικουμενικότητας και γίνονται σπίθες που διαπερνούν τα γήινα σύνορα και γίνονται ένα με τους γαλαξίες...

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της 17ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (18-23/6/2016) στο πλαίσιο της οποίας θα διοργανωθεί μουσική εκδήλωση στην Πινακοθήκη του Πειραιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (Pre-Opening, Τετάρτη 22/6, στις 12μμ).

Ιnfo
Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016, στις 11 το πρωί
Διάρκεια: 23 - 30 Ιουνίου 2016

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Φίλωνος 29 (Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 11.00 - 13.00  & 19.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή 19.00 - 21.00