Το Αιγαίο των εικαστικών: Κωνσταντίνος Πάτσιος

rodos
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Τα πολλά πρόσωπα της Ρόδου μέσα από τα μάτια ενός πολύ ποπ εικαστικού.

Από πολύ νεαρή ηλικία, τότε που η μάνα  με κυνηγούσε τσίτσιδο στην παραλία, έχω μνήμες από τη Ρόδο. Θα 'ναι 25 χρόνια από τότε που πήγαμε για πρώτη φορά σ' ένα από τα πρωτοκλασάτα τότε resort, τον Κολοσσό της Ρόδου. Όνομα και πράγμα. Πολλαπλές πισίνες να μπλέκονται με τη μυθολογία, το σουβλάκι και μπόλικο παγωτό να λερώνει την μπλούζα… Συνεχόμενες επισκέψεις στο νησί με πλοίο, αεροπλάνο, μόνο με άλογο δεν την πολιόρκησα. Αέρας κοσμικός, casino με sushi, σουηδικοί φούρνοι, παλιά πόλη με γερή δόση ιπποτισμού και ενετοκρατίας. Στα δεκαοκτώ, πενταήμερη με βάση το Φαληράκι, πούλμαν μ' ελαφρολαϊκά, ατελείωτες βόλτες στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αναζητώντας μια πρόθυμη Δουλτσινέα…

Αργότερα, στα χρόνια του στρατού όντας μαυροσκούφης εξερεύνησα κάθε πιθαμή του νησιού, μέχρι τον Έμπωνα έφτασα και το εξοχικό του Γλύξμπουργκ. Υπηρεσιακά, άδεια διανυκτέρευσης και τα υπόλοιπα σαν όνειρο θερινής νυκτός. Ατελείωτες παραλίες κάθε γούστου, Ιταλικό, Antony Quinn, Tσαμπίκα, Γεννάδι, Πρασονήσι… Το αιγαιοπελαγίτικο στοιχείο το συναντάς κυρίως στη Λίνδο. Η Ρόδος διατηρεί ακέραια μνημεία από όλες τις περιόδους: αρχαία Κάμειρος, κάστρο των Ιπποτών, μιναρέδες και χαμάμ και μια καλή προσγείωση στα έξαλλα clubs στο Φαληράκι, μερικά εκ των οποίων διαθέτουν και κλουβιά. Η ιδρωτίλα, οι αναθυμιάσεις και το αλκοόλ τα μετατρέπουν σε διονυσιακό ακολαστήριο. Η νύχτα σίγουρα δεν υστερεί. Σικάτα μπαράκια στην παλιά πόλη και την Λίνδο εναλλάσσονται με σπασμένα γυαλιά κι εμετούς στην Ορφανίδου  και το Φαληράκι. Η Ρόδος εμπεριέχει το πήδημα, το τσιγάρο μετά από αυτό αλλά και την θέα από το ναό του Απόλλωνα, για όποιον του άρεσει απλά να αγναντεύει.

Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και ξεκίνησε σπουδές για Οικονομικά και Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στην Grande École de Commerce του Poitiers στη Γαλλία. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική με τον Γ.Ψυχοπαίδη και τον Μ.Σπηλιόπουλο, γλυπτική με τον Ν.Τρανό καθώς και στο Rhode Island school of design της Βοστώνης. Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, έργα του εκτίθενται στη γκαλερί Ευριπίδη στα πλάισια της ομαδικής έκθεσης «ΑΤΙΘΑΣΑ ΝΙΑΤΑ»