Το δικαίωμα στην ευθανασία: ένα βιβλίο και μια συζήτηση

ego-kai-o-thanatos-mou-thanatos-mou
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Οι εκδόσεις Ροές διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Βέλιου «Εγώ κι ο θάνατός μου. Το δικαίωμα στην ευθανασία» , τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στις 20:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε μια εκδήλωση με παρεμβάσεις που θα συζητηθούν.

Με ποιο δικαίωμα η θρησκεία, ο νόμος, η ιατρική, επιλέγουν πριν από μένα για μένα πότε και πώς επιτρέπεται να πεθάνω; Με ποιο δικαίωμα οι εξουσίες που θέλουν να οριοθετούν τη ζωή μας μάς αφαιρούν και την ελευθερία επιλογής στο θάνατό μας;

Ένας γνωστός δημοσιογράφος, ενώπιος ενωπίω με το θάνατο. Το θάνατό του. Στο συγκλονιστικό αυτό όσο και πρωτότυπο βιβλίο, ο Αλέξανδρος Βέλιος καταθέτει μια εξομολόγηση ζωής για να ξορκίσει το φάσμα της ανυπαρξίας. Και, παράλληλα, με το γνωστό ανατρεπτικό του ύφος, ερμηνεύει και καταρρίπτει όλα τα ταμπού – θρησκευτικά, κοινωνικά, ιατρικά–  που στη χώρα μας και όχι μόνο περιβάλλουν ακόμη το ζήτημα της ευθανασίας. Για το δημοσιογράφο-συγγραφέα, το δικαίωμα στο θάνατο είναι το θεμελιωδέστερο ανθρώπινο δικαίωμα. Με έναυσμα την προσωπική του άνιση μάχη, που πλησιάζει στο τέλος της, ο Αλέξανδρος Βέλιος αποδύεται σ’ ένα διάλογο θανάτου που μετουσιώνεται σε μανιφέστο ζωής. Με μοναδικό τρόπο, καταφέρνει να κινητοποιήσει ταυτόχρονα καρδιές και συνειδήσεις.

Ομιλητές
Στέφανος Γερουλάνος, καθηγητής χειρουργικής Παν. Ζυρίχης, πρόεδρος Ιπποκρατείου Ιδρύματος
Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας
Θεοδόσης Τάσιος, καθηγητής
Συντονίζει η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου

Παρεμβάσεις
Νίκος Παρασκευόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης
Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, συνταγματολόγος
Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής
Μιχάλης Σταθόπουλος, καθηγητής, πρ. υπουργός Δικαιοσύνης
Βασίλης Χειρδάρης, ειδικός γραμματέας της Ένωσης Ποινικολόγων
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα

Info   
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος
τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570