Πόλεμος για την ...τιμή του Νονού

polemos-gia-tin-timi-tou-nonou

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

«Διαμάχη» φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ της οικογένειας ...Κορλεόνε και της Paramount Pictures, με τα δικαιώματα του βιβλίου του Mario Puzo, «Ο νονός» να αποτελούν το μήλον της έριδος.

Η Paramount από τη μία θέλει να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου, που θα αναφέρεται στο πως ο Νονός έφτασε να γίνει ο αρχηγός της μαφίας, και απ’ την άλλη οι εκτελεστές της περιουσίας του διάσημου συγγραφέα Mario Puzo, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν κάθε δικαίωμα στην έκδοση του prequel.

Το prequel, είναι αρκετά λιγότερο αιμοβόρο και θανάσιμο, αλλά η Paramount, έχει ήδη κινηθεί δικαστικά για να απαγορεύσει την έκδοση του βιβλίου. Συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου, η εταιρεία υπέβαλε καταγγελία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν κατά του Anthony Puzo, του γιού και διαχειριστή της κληρονομιάς του διάσημου συγγραφέα, ισχυριζόμενη ότι αγόρασε τα δικαιώματα για τον Νονό το 1969 άρα η απόφαση του να εκδώσει το prequel, το καλοκαίρι παραβιάζει τη νόμιμη διαδικασία.

«Η οικογένεια Κορλεόνε», τίτλος τον οποίο θα έχει το prequel, και το οποίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο, είναι βασισμένο σε ένα ανέκδοτο σενάριο του Puzo σε συνεργασία με τον αμερικανό συγγραφέα και σεναριογράφο Ed Falco.

Η ιστορία ξεκινάει το 1933, και βρίσκει τον Vito Corleone στο «μαφιόζικο» ταξίδι του να γίνει ο «Δον, ο Νονός». Ο Anthony Puzo, από την πλευρά του, πέρυσι που ανακοίνωσε την κυκλοφορία του βιβλίου, είχε πει ότι πρόκειται για μία «πραγματική κληρονομιά του Mario Puzo», του συγγραφέα που πέθανε το 1999, σε ηλικία 78 ετών, τονίζοντας μάλιστα ότι το prequel, θα τύχει εγκάρδιας αποδοχής από το κοινό του Νονού.

Σε όλα αυτά βέβαια έρχεται να αντιταχθεί η Paramount, η οποία έχει ήδη κάνει τρεις ταινίες με τον Νονό, και ισχυρίζεται ότι έδωσε την έγκρισή της για μία, και μόνο μία συγγραφική συνέχεια, αυτή της επιστροφής του Νονού, του 2004.

Ωστόσο το 2006 κυκλοφόρησε ένα ακόμη sequel, με τον τίτλο « Η εκδίκηση του Νονού» για το οποίο η Paramount, ούτε γνώριζε τίποτα ούτε είχε εγκρίνει την έκδοσή του. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, το βιβλίο δεν πήρε και τις καλύτερες κριτικές και «αμαύρωσε» την ιστορία του Νονού.

Πλέον η Paramount, ζητά δικαστικά την προστασία της τιμής και της φήμης της…τριλογίας του Νονού. Σύμφωνα με την guardian, στην καταγγελία που υπέβαλλε η εταιρία αναφέρεται χαρακτηριστικά «η Paramount έχει υποστεί αδιόρθωτες ζημιές από τις κινήσεις των διαχειριστών της κληρονομιάς του Puzo. Μετά την υπογραφή της παραχώρησης των δικαιωμάτων το 1969, ο Puzo, δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα σε ότι αφορά του νουβέλα «Ο Νονός» εκτός του να εκδώσει την πρωτότυπη νουβέλα σε μορφή βιβλίου.

Το εκπληκτικό βέβαια, είναι ότι το κείμενο αυτό που έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 21 εκατομμύρια αντίτυπα, αποφέροντας εκατομμύρια δολάρια και στις δύο πλευρές γράφτηκε από τον Mario Puzo, όταν αυτός ήταν άφραγκος και απελπισμένος για χρήματα. Μάλιστα ο ίδιος κάποτε είχε πει ότι «Εύχομαι χιλιάδες φορές να το είχα γράψει καλύτερα».