Το Αιγαίο των εικαστικών: Μαρία Φιλοπούλου

milos-kleftiko1

Η παραλία Κλέφτικο μαγεύει με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους απόκρημνους βράχους

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Οι σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί μιλούν στο clickatlife για το αγαπημένο τους νησί του Αιγαίου και την ανάμνηση που έχουν ξεχωρίσει από αυτό.

Οι κολυμβητές που τόσο εντυπωσιάζουν τη ζωγράφο (από τη σειρά έργων «Το αντίδοτο του νερού»)

Έχω εμμονή με την θάλασσα, στη ζωή μου και στην δουλειά μου. Μ' αρέσει πολύ να ταξιδεύω και ν´ ανακαλύπτω παρθένους τόπους και παραλίες. Κάνοντας πριν αρκετά χρόνια το γύρο της Μήλου -ηφαιστειογενές  νησί με απίστευτη πληθώρα πετρωμάτων- αντίκρυσα το Κλέφτικο, μέρος πειρατών με πελώρια λευκά βράχια, πολλές σπηλιές και πεντακάθαρα γαλανά νερά.

Όταν βούτηξα κάτω από το νερό, όπως κάνω συνήθως, παρατήρησα ενώ υπήρχαν αρκετοί κολυμβητές, τα σώματά τους ήταν σε πλήρη χαλάρωση κι ελευθερία, τελείως ενταγμένα στο τοπίο, ασυνήθιστη κι αναπάντεχη εικόνα. Τα σώματα των κολυμβητών είναι σφιγμένα όταν υπάρχει κόσμος. Φαίνεται πως η ενέργεια του τοπίου και η απόλυτη ομορφιά του, μας καθήλωσε και ταυτόχρονα μας ελευθέρωσε, μας κάλεσε να γευτούμε την μαγεία του. Αυτό με εντυπωσίασε και επηρέασε τη δουλειά μου. Μέχρι τότε ήθελα την θάλασσα μόνη μου, το ίδιο και στη δουλειά μου. Γι αυτό έβαζα ελάχιστες φιγούρες. Μετά από την εμπειρία μου στο Κλέφτικο άρχισα να κάνω συνθέσεις με πολλούς κολυμβητές μαζί, πάνω και κάτω από το νερό. Στην επιστροφή από το Κλέφτικο με το καραβάκι, μαγεύτηκα από  το δυνατό φως του ήλιου που έπεφτε πάνω στο νερό της θάλασσας. Πάνω σ' αυτό έχω κάνει μια άλλη, πρόσφατη σειρά έργων. Η Μήλος είναι πηγή έμπνευσης για μένα.

Οι κολυμβητές της Μαρίας Φιλοπούλου (από τη σειρά έργων «Το αντίδοτο του νερού»)

Η Μαρία Φιλοπούλου έχει σπουδάσει στην Αθήνα και το Παρίσι. Με βάση την Ελλάδα, όπου ζει και εργάζεται, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Φλόριδα, το Πεκίνο, τη Μελβούρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο και τη Λευκωσία. Μετά την Art Athina 2016, τα έργα της ταξίδεψαν στο Παρίσι και τη γκαλερί Galerie Dutko, Île Saint Louis, μαγεύοντας τους επισκέπτες με τους καλοκαιρινούς πίνακες της σειράς «Το αντίδοτο του νερού».