Το Αιγαίο των Mουσικών: SugahSpank

oinousses
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Ζητήσαμε από τους Έλληνες μουσικούς να μας μιλήσουν για το αγαπημένο τους νησί του Αιγαίου και την ανάμνηση που τους σημάδεψε περισσότερο.

Αν και τελευταία χρόνια τις απατώ με τις κοντινές Σπέτσες, οι Οινούσσες είναι το σπίτι μου. Μέχρι και τα 30 περνούσα τα καλοκαίρια μου εκεί. Φέτος λέω να ξαναπάω. Οι Οινούσσες είναι σύμπλεγμα νησιών. Στο κεντρικό νησί βρίσκεται το χωριό και στα τριγύρω μικρότερα από ένα εξωκλήσι. Το νησί είναι μικρό, παραδοσιακό, χωρίς ίχνος μάρκετινγκ-μάνατζμεντ ρεκλάμας. Όλοι γνωριζόμαστε. Ο αστυνομικός έγινε (εξαιρετικός) μάγειρας με ειδικότητα στα θαλασσινά αφού δεν έχουμε εγκληματικότητα. Σπάνια κάτι θα διαταράξει την ησυχία. Όταν μεγαλώναμε ως παιδιά στις Οινούσσες, οι γονείς μάς είχαν ξαμολημένους γιατί νιώθανε ασφάλεια, όλη μέρα μπάνια με οτοστόπ σε καρότσες και το βράδυ παιχνίδι στην πλατεία Ναυτοσύνης. Στην εφηβεία τα πράγματα ήταν σκούρα βέβαια, γιατί με το που πήγαινε να γίνει κανένα τσιλημπούρδημα, η μάνα το' χε μάθει απ' τη γειτόνισσα πριν προλάβεις καν να το σκεφτείς. Οπότε υπήρχε μία ιερή συμμαχία σιωπής και συγκάλυψης ανάμεσα στους δεκαεξάρηδες. Κλασσικά σημεία κρυφών συναντήσεων ήταν (και πιθανόν να είναι ακόμα) ο κήπος του Γυμνασίου, ο ψηλός τοίχος της μαρίνας στο λιμάνι, μερικές φορές ακόμα και το καραβάκι με το καθημερινό δρομολόγιο Οινούσσες-Χίος. Επικοί καλοκαιρινοί έρωτες που φούντωναν κάθε καλοκαίρι, μερικά ζευγάρια κρατούν ακόμα.

Η ομορφιά της Εγνούσσας κρύβεται στην απλότητά της. Είναι νησί καθαρό, χρωματιστό, αθώο και original. Η έλλειψη τουρισμού (κάτι που οφείλεται στο πείσμα των εφοπλιστών, να' ναι καλά) έχει προφυλάξει τον τόπο από την αλλοίωση. Δεν έχουμε ξενοδοχεία, σπα, ξαπλώστρες, τουριστικά είδη, γιόγκα at the beach, κι αν θέλετε τέτοια, να φύγετε από δω, να πάτε αλλού. Αλλά αν είστε χαλαροί τύποι κι έχετε γνωστό να σας φιλοξενήσει ή καταφέρετε να κλείσετε κάποιο απ' τα ελάχιστα δωμάτια στο νησί, ελπίζω να' χετε τουλάχιστον δύο βδομάδες άδεια για να μπείτε στο πνεύμα!

Η SugahSpank! (κατά κόσμον Γεωργία Καλαφάτη) είναι μουσικός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1982 κι από τα 14 της χρόνια ασχολείται με τη μουσική και το performance μέσω διαφόρων underground σχημάτων, παίζοντας πολλά κι ετερόκλητα είδη μουσικής, από soul, funk και hip hop μέχρι blues, gospel, experimental, πάντα προσπαθώντας να πλησιάσει την πιο πειραματική πλευρά του κάθε είδους.