Το Αιγαίο των Mουσικών: Σπύρος Γραμμένος

irakleia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Ζητήσαμε από τους Έλληνες μουσικούς να μας μιλήσουν για το αγαπημένο τους νησί του Αιγαίου και την ανάμνηση που τους σημάδεψε περισσότερο.

Άντε να ξεχωρίσεις μόνο ένα από τα νησιά του Αιγαίου. Παραφράζοντας, λοιπόν, το Σεφέρη, «όπου και να παω, το Αιγαίο με μαγεύει». Από την Χίο, τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Ρόδο μέχρι τη Νάξο, την Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη και την Αμοργό έχεις να θυμάσαι ομορφιές και ποίηση. Τραγούδια, χορούς, μεζέδες, νερά και χαμόγελα. Πολλά χαμόγελα. 

Είδα βέβαια και τις σκισμένες βάρκες και τα πεταμένα σωσίβια και μανάδες να κρατάνε σφιχτά στην αγκαλιά τα παιδιά τους, μόλις πάτησαν σε κάποιο από τα πρώτα νησιά που ανέφερα. Είδα τον τρόμο στα μάτια τους, τον πόλεμο και την απόγνωση. Αλλά είδα και ντόπιους να τους αγκαλιάζουν. Να ταΐζουν μωρά και να σκεπάζουν τους βρεγμένους ανθρώπους με κουβέρτες αλλά και με τα ίδια τους τα ρούχα. Να ανοίγουν τα σπίτια τους και να τους δίνουν τα κρεβάτια τους να ξαπλώσουν. Βέβαια υπήρχαν και οι κακοί άνθρωποι, αλλά αυτοί υπάρχουν παντού και δεν μας ενδιαφέρουν αυτή την στιγμή.

Πριν γίνουν όλα αυτά όμως, είχα την τύχη, και πραγματικά ήταν τυχαίο, να δέσει ο Σκοπελίτης σε ένα μικρό νησάκι κι εγώ να κατέβω χωρίς να ξέρω που βρίσκομαι. Αυτό το μικρό νησάκι ήταν η Ηρακλειά, κάτω ακριβώς από τη Νάξο. Έμεινα μόνο τέσσερις μέρες εκεί. Έστησα μια σκηνή και πέρασα τις τέσσερις πιο ήρεμες μέρες που έχω να θυμάμαι. 

Δεν πέρασε ούτε μία σκέψη από το μυαλό που να καταφέρει να με ακουμπήσει αρνητικά. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, έφαγα καταπληκτική σαλάτα σαλάχι, έπαιξα μουσική στο λιμάνι για τα πιτσιρίκια που τρέχανε, γνώρισα έναν μάγκα έξι χρονών που ήξερε απ’ έξω όλη την δισκογραφία του Σιδηρόπουλου, βούτηξα στα γαλαζοπράσσινα νερα του λιμανιού την ώρα που έφευγε το πλοίο της γραμμής και αυτές είναι ελάχιστες απ’ τις υπέροχες στιγμές που πέρασα σε τέσσερις μέρες. 

Ένα πράγμα έχω μάθει. Τα μέρη, τα φτιάχνουν και τα χαλάνε οι άνθρωποι. Είτε αυτοί που ζούνε εκεί, είτε αυτοί που τα επισκέπτονται. 

O Σπύρος Γραμμένος ζει στην Αθήνα και είναι μουσικός. Πρόσφατα εγκαινίασε τη συνεργασία του με τη Fellgood Records, κυκλοφορώντας το νέο του άλμπουμ με τον τίτλο «16» (δεκάξι). Μεταξύ άλλων, αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη. Η παράσταση παρουσιάζεται ξανά από την ομάδα Χρώμα και το σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή, μετά το ανέβασμά της ως μέρος της «Τριλογίας της Πόλης» στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014.