Το διεθνούς ακτινοβολίας Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης επιστρέφει στον τόπο του για 23η χρονιά

theatro-apollon-suros Nicholas Mastoras

Το Θέατρο Απόλλων, ένα από τα πιο γνωστά θέατρα της Ελλάδας, θεωρείται από πολλούς ως η μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Η γοητευτική πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα χαρίσει και φέτος στους μουσικόφιλους επισκέπτες της ένα πλούσιο φεστιβάλ γεμάτο συναυλίες, σεμινάρια, διαγωνισμούς και κιθαριστική ορχήστρα μεταξύ άλλων.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης ξεκίνησε το 1994 και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στην Ελλάδα, τόσο για τη μουσική του ποιότητα όσο και για το μοναδικά φιλικό του κλίμα. Ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ πέντε ημερών (25-29 Ιουλίου) που περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες, σεμινάρια, διαγωνισμούς, μια μεγάλη ορχήστρα από τους συμμετέχοντες κιθαριστές και πολλά δρώμενα.

Το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε κιθαρίστες κάθε ηλικίας σε οποιοδήποτε στάδιο της καριέρας τους και διερευνά τις εκφράσεις του δημοφιλούς οργάνου σε διαφορετικά είδη μουσικής. Είναι μια ανοιχτή γιορτή, μια δημιουργική συνεύρεση μουσικών, καθηγητών και σπουδαστών με το φιλόμουσο κοινό. Θα τους συναντήσετε σε όλη την πόλη, στους δρόμους, στα εστιατόρια, στα καφέ και θα απολαύσετε μαζί τους υπέροχες εκδηλώσεις!

Με ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό με κεντρικό άξονα την κιθάρα, προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και μουσικά σύνολα. Κορυφαίοι μουσικοί και παιδαγωγοί έρχονται στην Ερμούπολη για να παίξουν, να διδάξουν και να ανταλλάξουν ακούσματα και μουσικές εμπειρίες μέσα σε ένα μοναδικά φιλικό κλίμα.

Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως ένας  επιτυχημένος θεσμός της ελληνικής περιφέρειας με διεθνή  ακτινοβολία. Πολλοί από τους συμμετέχοντες σπουδαστές στις προηγούμενες διοργανώσεις είναι σήμερα διεθνώς καταξιωμένοι κιθαριστές και ταλαντούχοι καθηγητές. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον «Δήμο Σύρου - Ερμούπολης» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του  Άγγελου Νικολόπουλου.

Το Δημαρχείο της Σύρου είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα δια χειρός Ερνέστου Τσίλλερ

Πρόγραμμα συναυλιών:
(Όλες οι συναυλίες του φεστιβάλ κιθάρας είναι με ελεύθερη είσοδο)

Δευτέρα  25 Ιουλίου
Θέατρο Απόλλων, ώρα 21.00

Α’ Μέρος:  Daniel Marx (Γερμανία), ρεσιτάλ κιθάρας
Β’ Μέρος:   Sébastien Vachez (κιθάρα)- Μαρία Φραγκιαδάκη (φωνή)
«Ματωμένος Γάμος» - Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι

Τρίτη  26 Ιουλίου
Πινακοθήκη των Κυκλάδων, ώρα 21.00

Α’ Μέρος:  Julia Malischnig (Αυστρία), ρεσιτάλ κιθάρας
Με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας

Β’ Μέρος:   “ Hesperia Guitar Orchestra” - Ορχήστρα Κιθαριστών
Διεύθυνση:  Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος.  

Τετάρτη 27 Ιουλίου
Κηπάριο Μεταμόρφωσης, ώρα 21.00

«Από το Μπλουζ στο  ρεμπέτικο»
Α’ Μέρος:  Hrach Altunyan (Αρμενία) κιθάρα μπλουζ

Β’ Μέρος:   Διονύσης Κατινάκης, η κιθάρα στο ρεμπέτικο

Πέμπτη  28 Ιουλίου
Πινακοθήκη των Κυκλάδων, ώρα 21.00

Nathalie & Pierre Goliot (Γαλλία) “Sous le ciel de Piaf”
Αφιέρωμα στο Γαλλικό τραγούδι και την μουσική της Edith Piaf.
Nathalie Goliot (φωνή – πλήκτρα) - Pierre Goliot (κιθάρα – φωνή)

Παρασκευή 29 Ιουλίου
Θέατρο Απόλλων, ώρα 21.00

“Κιθαριστικό Gala” 
Τελετή λήξης του φεστιβάλ κιθάρας με όλους τους σολίστ και τους νικητές των «Κιθαριστικών Αγώνων». Την ορχήστρα  από κιθάρες διευθύνει ο Άγγελος Νικολόπουλος.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το 23ο Φεστιβάλ κιθάρας Ερμούπολης μας προσκαλεί σε ένα ακόμη απολαυστικό μουσικό ταξίδι. Μια πολυσυλλεκτική παλέτα με ακούσματα από διαφορετικά είδη μουσικής (κλασσική, έντεχνη, ρεμπέτικο, γαλλικό τραγούδι, μπλουζ,  κ.α.) συνθέτουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ για το 2016.

Μια διπλή συναυλία στο Θέατρο Απόλλων την Δευτέρα 25 Ιουλίου σηματοδοτεί την έναρξη του 23ου φεστιβάλ. Ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι από τον Γάλλο κιθαριστή Sebastian Vachez και την σοπράνο Μαρία Φραγκιαδάκη και ένα ρεσιτάλ του Γερμανού Daniel Marx, νικητή των περσινών κιθαριστικών αγώνων της Ερμούπολης.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου ο υπέροχος χώρος της Πινακοθήκης των Κυκλάδων φιλοξενεί ένα εκπληκτικό ρεσιτάλ της Julia Malischnig από την Αυστρία (σε πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα) και μια συναυλία της "Hesperia" Guitar Orchestra  σε διεύθυνση Φραγκούλη Καραγιαννόπουλου.

Στο δροσερό κηπάριο κάτω από το Ναό της Μεταμόρφωσης την Τετάρτη 27 Ιουλίου τα ρεμπέτικα συναντούν τα Μπλουζ! Με τον Hrach Altunyan (Αρμενία) σε βιωματικά κομμάτια μπλουζ στο πρώτο μέρος και με την κιθαριστική ομάδα του Διονύση Κατινάκη να ανατρέχει στην ιστορία του ρεμπέτικου στο δεύτερο μέρος.

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου στην Πινακοθήκη των Κυκλάδων η Γαλλική μουσική και συγκεκριμένα η μουσική της Edith Piaf έχει την τιμητική της. Με τίτλο “Sous le ciel de Piaf” οι Ναταλί και  Πιερ Γκολιό παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μεγάλη γαλλίδα ερμηνεύτρια.

Το φεστιβάλ θα κλείσει η μεγάλη συναυλία στο θέατρο Απόλλων την Παρασκευή 29 Ιουλίου  με ένα μουσικό πανόραμα του φεστιβάλ από τους σολίστ,  τους νικητές του διαγωνισμού και την κιθαριστική ορχήστρα του φεστιβάλ  σε διεύθυνση Άγγελου Νικολόπουλου.