Το Αιγαίο των Mουσικών: Κατερίνα Ντούσκα

andros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Ζητήσαμε από τους Έλληνες μουσικούς να μας μιλήσουν για το αγαπημένο τους νησί του Αιγαίου και την ανάμνηση που τους σημάδεψε περισσότερο.

Πέρσι το καλοκαίρι, επισκέφτηκα ξανά το Αιγαίο, ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια, με αφορμή ένα γάμο. Πίστευα πως την καρδιά μου την είχε σχεδόν αποκλειστικά κερδίσει το Ιόνιο, μέχρι που γνώρισα την Άνδρο. Έμεινα στο νησί δύο μέρες μόνο, στο τέλος των διακοπών μου, αρχές Σεπτέμβρη. Ένιωσα πως ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της Άνδρου, πραγματικά ο πιο ταιριαστός της και η πιο μαγική εποχή να την γνωρίσει κανείς. Οι φίλοι μας που παντρεύονταν γνώριζαν το νησί απ´έξω και ανακατωτά. Έτσι, ζήσαμε την Άνδρο σχεδόν σαν ντόπιοι μέσα σε δύο μέρες, πράγμα το οποίο συνέβαλλε στην τόσο γεμάτη γεύση που κρατάω, παρά την αστραπιαία διαμονή μου. 

Πάνω απ´όλα, αυτό που χαρακτηρίζει την Άνδρο, είναι μία τρομερά επιβλητική αύρα ηρεμίας και γαλήνης. Δεν έχω ξανα-αισθανθεί τόση ηρεμία σε ένα νησί που δεν ειναι ερημικό και η Άνδρος, αυτό δεν το πετυχαίνει με διακριτικότητα και ήπιους τόνους διότι η ομορφιά της είναι καθηλωτική και αρχοντική.  Η φύση της είναι πολύ ιδιαίτερη και ξεχωρίζει στο Αιγαίο. Δεν είναι ένα ακόμη ξερονήσι, (χωρίς να υποτιμώ καθόλου την ομορφιά που έχουν τα ξερονήσια) αλλά ένα νησί με πολύ ισχυρή προσωπικότητα και ταυτότητα. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αρκετά προβεβλημένη αλλά ίσως και να λειτουργεί ύπερ της αυτό τελικά. 

Η Κατερίνα Ντούσκα δημιουργεί μια μουσική προσωπική και βαθιά βιωματική.  

Είναι ένα νησί του Αιγαίου με καταπράσινα τοπία, χρυσαφένια άμμο, μοναδική αρχιτεκτονική, φάρους πάνω σε βράχια, μοναστήρια, μουσεία και τα πιο διαφανή και ήρεμα νερά που έχω συναντήσει μέχρι στιγμής, εξερευνώντας αυτή τη χώρα. Θυμάμαι να νιώθω τον χρόνο να σταματά μετά από πολύ καιρό. Η Άνδρος έχει πολύ έντονο πολιτισμό και ένιωθα παντού τον βαθύ σεβασμό των κατοίκων για το νησί αλλά και την αξιοπρέπειά τους. Δεν βροντοφωνάζει κανείς την αξία της Άνδρου γιατί είναι πολύ απλά τεράστια και δεδομένη. 

Θα είμαι σύντομη λοιπόν γιατί δεν θέλω ούτε σαν τουριστικός οδηγός να ακουστώ, ούτε να καταλήξω γραφική. Η Άνδρος είναι πάνω απ' όλα αίσθηση και οφείλει να την βιώσει κανείς με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Εμένα μου χάρισε ένα από τα πιο ψυχοθεραπευτικά ταξίδια της ζωής μου και κρατάει ήδη μια πολύ ξεχωριστή θέση μέσα μου. Ελπίζω να καταφέρω να την ξαναδώ φέτος έστω για δύο μέρες, ξανά.   

Η Κατερίνα Ντούσκα είναι τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια. Γεννήθηκε στον Καναδά αλλά στα 16 της μετακόμισε στην Ελλάδα. Οι πολυπολιτισμικές μουσικές επιρροές (Βeatles, Nina Simone, Raye Charles, Billie Holiday, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας) έπλασαν ένα ενδιαφέρον μουσικό μείγμα neo soul, indie pop και jazz. Το τραγούδι της "One in a million" (2013) έγινε αμέσως επιτυχία, κατακτώντας τα ραδιόφωνα, τις δισκογραφικές αλλά και το κοινό που έσπευσε να της δώσει το χαρακτηρισμό «H Αmy Winehouse της Ελλάδας».