Το Βερολίνο τιμά τον David Bowie

nteibint-mpaoui
ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Επτά μήνες μετά τον θάνατο του και σαράντα χρόνια από τότε που μετακόμισε στο Βερολίνο, η Γερμανική πρωτεύουσα τιμά τον τεράστιο αυτό καλλιτέχνη.

Τη Δευτέρα 22/8/2016, και ανάμεσα σε ένα πλήθος εκατοντάδων fans, πολιτικών και φίλων, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας που θα κοσμεί το διαμέρισμα που ο Bowie ζούσε μαζί με τον Iggy Pop, στη συνοικία Schöneberg. Η πλακέτα έχει χαραγμένους στίχους από το “Heroes” ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια και album του Bowie, το δεύτερο της “Berlin trilogy”, μαζί με το “Low” και το “Lodger”. Ο Bowie είχε επιλέξει το διαμέρισμα στην οδό Hauptstrasse 155, για την ανωνυμία και την χαοτική κουλτούρα που προσέφερε, σύμφωνα με την πρώτη γυναίκα του Angie.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια κίνηση γίνεται τόσο γρήγορα, μιας και συνήθως περνάνε πέντε χρόνια από τον θάνατο κάποιου για να αποφασιστεί αν ήταν ιστορική προσωπικότητα και να τιμηθεί ανάλογα. Ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Müller δήλωσε ότι δεν υπήρχε ποτέ ερώτημα αμφισβήτησης του πόσο σημαντικός ήταν ο Bowie για την πόλη.  Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Ο David Bowie ανήκει στο Βερολίνο, ο David Bowie ανήκει σε εμάς”.

Όταν ζούσε εκεί o Bowie, από το 1976 μέχρι το 1978, είχε πει ότι εκτιμούσε την ανωνυμία που του προσέφερε το Βερολίνο, μιας και οι κάτοικοι δεν νοιάζονταν για το ποιος ήταν.

 Το “Heroes” το εμπνεύστηκε όταν είδε ένα ζευγάρι να φιλιέται στο τοίχος του Βερολίνου και ο ίδιος τους παρακολουθούσε από το studio ηχογραφήσεων του. Όταν το έπαιξε ζωντανά, στο Δυτικό Βερολίνο το 1987, λέγεται ότι χιλιάδες Ανατολικογερμανοί, το τραγουδούσαν από την άλλη άκρη του τοίχους.