Φιλοσοφικές αναζητήσεις από τον...Μεγάλο Λεμπόφσκι

filosofikes-anazitiseis-apo-tonmegalo-lempofski

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Επικαλούμενος το χαρακτήρα που υποδύθηκε το 1998 στην ταινία των αδερφών Κοέν, «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι», ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Jeff Bridges μεταπηδά στη συγγραφή βιβλίου και μάλιστα σε συνεργασία με τον δάσκαλο της φιλοσοφίας του ζεν, Bernie Glassman.

Το βιβλίο, που σύμφωνα με τους LA Times, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο θα φέρει τον τίτλο «The Dude and the Zen Master», ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ποιος είναι ο δάσκαλος και ποιος ο «τυπάς», και υπόσχεται ότι θα περιέχει καθημερινές αντιπαραβολές της ζωής με τον κινηματογράφο και την γενικότερη προσπάθεια της βελτίωσης και εξέλιξης του ανθρώπου.

Ο γνωστός ηθοποιός μιλώντας για το νόημα και τη συνεισφορά του στο φιλοσοφικό αυτό σύγγραμμα ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της εκδοτικής εταιρείας ότι «Οι ταινίες έχουν πολλά κοινά με την ίδια τη ζωή. Όταν κάνεις μία ταινία έχεις συγκεκριμένο χρόνο για να ενεργήσεις.

Πρόκειται για μία κοινόχρηστη μορφή τέχνης, συνεργασίας. Δουλεύεις μαζί με άλλους καλλιτέχνες για να βγάλεις ένα αποτέλεσμα όμορφο, ιδιαίτερο. Και η ζωή είναι έτσι ακριβώς.

Στα γυρίσματα μιας ταινίας κάνω τα αδύνατα δυνατά για να είμαι ανοιχτόμυαλος και δεκτικός. Το αγαπημένο μου σημείο είναι οι συζητήσεις με τους υπόλοιπους συντελεστές, όπου γνωρίζει ο ένας τον άλλον και μοιραζόμαστε τη χαρά της δημιουργίας και αντλούμε έμπνευση ο ένας από τον άλλον. Αυτό σημαίνει οικειότητα.

Το ίδιο ακριβώς ψάχνω και στη ζωή μου. Γι αυτό η συγγραφή με τον Bernie, έχει σκοπό να αντλήσουμε αυτή την υπέροχη εμπειρία που ονομάζεται Ζωή».

Ο δάσκαλος της ζεν φιλοσοφίας και συνεργάτης του γνωστού ηθοποιού, Bernie Glassman, μιλώντας για το βιβλίο τόνισε ότι «Μου αρέσει να ανακαλύπτω πάντα νέους τρόπους να εκφράσω την ουσία της φιλοσοφίας ζεν, η οποία για μένα έγκειται στη μοναδικότητα και την αλληλεξάρτηση της ζωής. Η ζωή του «Dude» είναι διαφορετική από τη δική μου και την ίδια στιγμή πολύ ίδια.

Και οι ζωές μας είναι διαφορετικές από των άλλων αλλά και πάλι έχουν πολλές ομοιότητες. Με το σκεπτικό αυτό ο Jeff και εγώ παρατηρούμε μαζί πως ζούμε αυτή την κοινή μας πορία με τον καλύτερο, πιο ελεύθερο και ευχάριστο δυνατό τρόπο».