Η αγάπη ως αναγκαία πράξη μέσα στα αδιέξοδα του νου

giorgos-xeimonas-agapi-san-akolasia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το βιβλίο «Αγάπη σαν ακολασία» του Γιώργου Χειμωνά με ανθολόγηση του Αργύρη Παλούκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Η «Αγάπη σαν ακολασία» (η φράση παρμένη από το έργο του Γιώργου Χειμωνά «Η εκδρομή») συγκεντρώνει, ακολουθώντας τη χρονολογική σειρά έκδοσης των έργων, ορισμένα μόνο αποσπάσματα από την πεζογραφία του Χειμωνά για την αγάπη ως ανάγκη του άλλου, ως ανάγκη για συντροφιά, ως ανάγκη για αναπάντεχες χειρονομίες. Για την αγάπη ως αναγκαία πράξη μέσα στη μοναξιά, την απελπισία, τα αδιέξοδα του νου. Για τη συμφιλίωση του εαυτού με τον εαυτό.

«Η αγάπη στην πεζογραφία του Χειμωνά είναι λοιπόν μια καινούρια λέξη και μια καινούρια έννοια. Αποσυνδέεται από τη συναισθηματική φόρτιση για να περιγράψει τη φανατική αφοσίωση ή την απλή καθημερινή εγγύτητα, την απιστία ή τον φόβο της απομάκρυνσης. Εμπεριέχει το ιδανικό και την ίδια στιγμή τον τρόμο για την εξάτμισή του, το όνειρο και την αγωνία του ξυπνήματος. Η αγάπη είναι ένοικος του κόσμου που οραματίζεται ο συγγραφέας (ο άνθρωπος)· του νέου κόσμου που θα αντικαταστήσει αυτόν που έχει πεθάνει».

Από την εισαγωγή του βιβλίου.