Διχάζει το νέο βιντεοκλίπ του Robbie Williams

robbie-williams2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Το νέο τραγούδι του Robbie Williams “Party Like A Russian” φαίνεται ότι θα του κοστίσει αρκετούς φανς στη Ρωσία.

Στο νέο τραγούδι του, που θα κυκλοφορήσει στον επόμενο δίσκο του “Heavy Entertainment Show”, ο Williams εξόργισε Ρώσους φανς του με τα στερεότυπα για τον ρωσικό πολιτισμό. Πιο συγκεκριμένα, στους στίχους του τραγουδιού ο Williams κάνει λόγο για έναν αρχηγό που ως μοντέρνος Ρασπούτιν» παίρνει λεφτά από ένα ολόκληρο έθνος για να φτιάξει έναν προσωπικό διαστημικό σταθμό.

Η ταμπλόιντ εφημερίδα Life δημοσίευσε τις απόψεις ενός «πάνελ» το οποίο απαίτησε ο Βρετανός τραγουδιστής να μην ξαναπροσκληθεί στην χώρα. Το ίδιο πάνελ ισχυρίστηκε ότι το καυστικό χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός είναι θεμιτός, αλλά μόνο όταν γίνεται από τους ίδιους τους Ρώσους και όχι από ξένους.

Επειδή μάλιστα το τραγούδι τού Williams είναι βασισμένο στον Χορό των Ιπποτών από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σεργκέι Προκόπιεφ, ορισμένοι θεωρούν ότι τα στερεότυπα βρίσκονται στα όρια του ρατσισμού. Σημειωτέον, τη δεκαετία του 1980, η Σοβιετική τηλεόραση χρησιμοποιούσε τον Χορό των Ιπποτών στις πολιτικές του ειδήσεις, με τους τηλεθεατές να συσχετίζουν τη μουσική με την δραματική κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

Το ρωσικό κρατικό κανάλι Vesti έδειξε ένα απόσπασμα του βιντεοκλίπ εξηγώντας ότι πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια του Willams να ανακτήσει την δημοφιλία του, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι τείνει να γίνει «περισσότερο ανάμνηση, παρά πραγματικότητα». Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο Williams ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι δεν έχει να κάνει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και δήλωσε στην Sun πως το τραγούδι απλώς υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα καλοί στα πάρτι.

Αν και πολλοί καταδίκασαν το τραγούδι γιατί εστιάζει στην μικροσκοπική, χυδαία ρωσική ελίτ που δεν έχει καμία σχέση με την αισθητική, την ομορφιά ή τον ρομαντισμό, ορισμένοι Ρώσοι έχουν διαφορετική άποψη. Η ρωσίδα τραγουδίστρια Yuri Loza, η οποία έκανε καριέρα την δεκαετία του 1980, θεώρησε ότι ο Williams έδειξε «μεγάλη ευαισθησία» στο βιντεοκλίπ, αφού απεικονίζει τον τρόπο που διασκεδάζουν οι μέσοι αξιωματούχοι. Από την πλευρά της η πολιτικός Μαρία Μπαράνοβα δήλωσε ότι ο Williams περιγράφει εύστοχα μια μικρή μερίδα της ρωσικής κοινωνίας και ότι η ελίτ «είναι ικανοποιημένη με την απεικόνιση».