Online ολόκληρη η συλλογή έργων τέχνης του David Bowie πριν τη δημοπρασία (Photos)

bowie
ΤΡΙΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η εκκεντρική και τολμηρή συλλογή του εκλιπόντος αστέρα θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο σύνολό της.

Η προσωπική συλλογή έργων τέχνης του David Bowie πρόκειται να εκτεθεί για πρώτη φορά, πριν δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby τον Νοέμβριο. Ανάμεσα στη συλλογή αξίας 10 εκατομμυρίων λιρών του εκλιπόντος αστέρα υπάρχουν έργα του Damien Hirst, του Frank Auerbach και του Stanley Spencer.

Ένα μικρό τμήμα της συλλογής είχε εκτεθεί το καλοκαίρι, αλλά ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί ολόκληρη. Ο «Starman» συχνά δάνειζε σε μουσεία έργα από τη συλλογή του, η οποία είναι τόσο εκκεντρική και τολμηρή, όσο και η μουσική του. Στα 350 περίπου έργα της συλλογής υπάρχει τεράστια ποικιλία, από την avant-garde μεταπολεμική Βρετανία και τους Γερμανούς εξπρεσιονιστές, μέχρι σουρεαλιστικά έργα που φιλοτεχνήθηκαν μετά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Νότιο Αφρική.

David Bowie, Beautiful, shattering, slashing.....(1995)

Το πιο πολύτιμο έργο της συλλογής του είναι το «Air Power» του Jean-Michel Basquiat, το οποίο ο οίκος Sotheby αποτιμά κοντά στα 3,5 εκατομμύρια λίρες. Ο Bowie απέκτησε το έργο αφού, προηγουμένως, είχε υποδυθεί τον μέντορα τού Basquiat, τον Andy Warhol, στην ταινία «Basquiat», το 1996. Η συλλογή του Bowie περιλαμβάνει πάνω από 120 γλυπτά και έπιπλα του 20ού αιώνα, όπως ένα πικάπ της δεκαετίας του 1960 από τους Ιταλούς σχεδιαστές Achille και Pier Giacomo Castiglioni, καθώς και έπιπλα από την πρώτη κολεξιόν της ομάδας Memphis του Μιλάνο από το 1981.

Sotheby's

'St Ives Harbour' by Winifred Nicholson (1928), Oil and coloured pencil on panel, estimated to sell for £50,000-70,000

Αν και ο Bowie ήταν χαμηλών τόνων αναφορικά με το ενδιαφέρον του για την τέχνη, το 1994 εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Modern Painters και πήρε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες όπως η Tracey Emin και ο Jeff Koons. Ο ίδιος ζωγράφιζε καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του και δραστηριοποιήθηκε στις καλλιτεχνικές σκηνές του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου. Βοήθησε στη δημιουργία του καλλιτεχνικού εκδοτικού οίκου «21» το 1998. 

Σε συνέντευξη του στους New York Times το 1998 ο Bowie είχε εκμυστηρευτεί τα μόνα πράγματα που ήθελε να έχει στην κατοχή του είναι έργα τέχνης. «Ανέκαθεν ήταν μια σταθερή τροφή για μένα. Την χρησιμοποιώ. Μπορεί να αλλάξει το πώς νιώθω τα πρωινά. Το ίδιο έργο μπορεί να με αλλάξει με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τι περνάω».

Εκπρόσωπος της οικογένειας του Bowie εξήγησε ότι η συλλογή αντικατοπτρίζει το προσωπικό ενδιαφέρον και πάθος του, συμπληρώνοντας ότι του άρεσε να δανείζει τα έργα του. Η οικογένεια του Bowie θα κρατήσει ορισμένα από τα έργα της συλλογής, αλλά αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να δοθεί και σε άλλους η δυνατότητα να χαρούν -αλλά και να αποκτήσουν- τα έργα που θαύμαζε, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Sotheby's

'Sunrise in the Mountains' by David Bomberg (1935), Oil on canvas estimated to sell for £150,000-250,000

Η συλλογή Bowie/Collector θα εκτεθεί στον οίκο Sotheby στο Λονδίνο από την 1η μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ενώ η δημοπρασία θα γίνει στις 10 και 11 Νοεμβρίου. Στο τριήμερο μεταξύ 4 και 6 Νοεμβρίου θα γίνουν διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις αναφορικά με το πάθος του Bowie και την επιρροή στην μόδα, την τέχνη και το design.