Διάσημοι μουσικοί που τα κατάφεραν και ως συγγραφείς

leonard-cohen
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Με αφορμή το Νόμπελ του Bob Dylan, θυμόμαστε μουσικούς που τα κατάφεραν περίφημα στη τέχνη της λογοτεχνίας και της ποίησης.

Leonard Cohen- Ο 80χρονος Cohen έχει κυκλοφορήσει εννιά ποιητικές συλλογές και δύο νουβέλες. Το πρώτο του μυθιστόρημα “The Favourite Game”, που κυκλοφόρησε το 1963, έλαβε εξαιρετικές κριτικές, ενώ το “Beautiful Losers” τού 1966 που ακολούθησε εξερευνά θέματα θρησκείας, σεξουαλικότητας και φιλίας σε ένα ερωτικό τρίγωνο και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο τολμηρά έργα της εποχής.

Nick Cave- Ο Αυστραλός μετρ των ανατριχιαστικών, σκοτεινών ιστοριών, αποτύπωσε τη στιχουργική του τέχνη και στη λογοτεχνία. Η αρχή έγινε με την ποιητική συλλογή “King Ink” το 1988 και ένα χρόνο αργότερα ήρθε το πρώτο του μυθιστόρημα "And the Ass Saw the Angel”. Το πιο γνωστό του έργο είναι το “The Death of Bunny Munro”, ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τη ζωή ενός πωλητή μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του.

Madonna- Και η βασίλισσα της pop δοκίμασε τις λογοτεχνικές της ικανότητες, εκδίδοντας ένα παιδικό βιβλίο, το “The English Roses”. H ιδέα τής ήρθε ύστερα από παρότρυνση του δασκάλου της στη Kabbalah, που της πρότεινε να αποτυπώσει την πνευματική της σοφία στο χαρτί. Το παραμύθι της Madonna αναφέρεται στη ζωή τεσσάρων κοριτσιών που κοροϊδεύουν ένα πέμπτο κορίτσι από ζήλια. Οι κριτικές ήταν διφορούμενες, κυρίως λόγω του εμφανούς διακαούς πόθου της Madonna να εισέλθει στη βρετανική καλλιτεχνική κοινωνία, την περίοδο του γάμου της με τον Guy Ritchie.  

Morrissey- Πέρσι ο Moz κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα “List of the Lost”, μετά την αυτοβιογραφία του. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία μιας ομάδας σκυταλοδρομίας που σκοτώνει έναν δαίμονα. Οι κριτικές ήταν εξαιρετικά κακές, με πολλούς να προτρέπουν τους αναγνώστες να μη διαβάσουν αυτό το βιβλίο, λόγω των πολλών συντακτικών λαθών και της απουσίας ξεκάθαρου νοήματος, παρότι ήταν ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα βιβλία της χρονιάς.

Patti Smith- Πολυγραφότατη η ποιήτρια της ροκ, που έχει κυκλοφορήσει πολλές ποιητικές συλλογές και το χρονογράφημα “Just Kids”, στο οποίο περιγράφει, όπως μόνο αυτή θα μπορούσε, τη σχέση της με τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe. Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο “National Book Award for non-fiction” στα βραβεία του National Book Foundation το 2010. 

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ