Δέκα τραγούδια που «μυρίζουν»... 'Aνοιξη

deka-tragoudia-pou-murizoun-anoiksi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Κλείστε την τηλεόραση, ανοίξτε το παράθυρο και πατήστε play σε μουσικές που θα σας κάνουν να απολαύσετε την Άνοιξη, ακόμη κι αν είστε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους του γραφείου.

Μπορεί οι μελισσούλες και οι πεταλούδες εκεί έξω αυτή την εποχή να καλοπερνούν κι όλη η φύση να βρίσκεται σε… οίστρο, αλλά εμείς –ας μη γελιόμαστε- διανύουμε μια αρκετά δυσοίωνη περίοδο. Επειδή όμως, η μουσική αποτελεί την καλύτερη ψυχοθεραπεία, προτιμήσαμε να συνθέσουμε το σάουντρακ της εποχής με μουσικές που θα φέρουν τις πεταλούδες μέσα στο σπίτι μας κι όχι με τέτοιες που θα μας κάνουν να θέλουμε να τις σκοτώσουμε στον τοίχο με την παντόφλα.

Bill Withers – «Lovely day» (1977)

Οι περισσότεροι γνωρίζετε τον Withers από το κλασικό και διαχρονικό «Ain’t no sunshine» (1971), το οποίο, δυστυχώς, δεν ταιριάζει στην περίπτωσή μας. Το «Lovely day», απεναντίας, από το έκτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Menagerie», αν και είναι και πάλι ερωτικού περιεχομένου, δίνει μια νότα ανοιξιάτικης αισιοδοξίας στις μέρες που διανύουμε, ακόμη κι αν το αφεντικό αφήνει δουλειά στο γραφείο μας ανά δίλεπτο, η προϊσταμένη δεν μας έδωσε την άδεια που ζητήσαμε και στο σπίτι μας περιμένουν μπάμιες από προχθές.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

The Beatles - «Here comes the sun» (1969)

Πιθανότατα δεν υπάρχει άνθρωπος εντός ελληνικής περιφέρειας που να μην έχει παρατηρήσει ότι με την πρώτη αχτίδα ήλιου, πριν προλάβει καλά-καλά αυτή να περάσει ανάμεσα από τα σύννεφα και να φτάσει στη γη, οι δρόμοι γεμίζουν με αυτοκίνητα, οι καφετέριες βγάζουν έξτρα τραπέζια έξω για να προλάβουν τον κόσμο και όλοι κατευθύνονται κάπου κοντά σε θάλασσα ή φύση – άλλο αν τελικά καταλήγουν ο ένας πίσω από τον άλλον σταματημένοι στο φανάρι – για να χαρούν τον ήλιο. Μπορεί να μην είχαν ακριβώς αυτό το φαινόμενο υπ’ όψιν οι Beatles όταν τραγούδησαν το 1969 το «Here comes the sun» από το άλμπουμ τους «Abbey Road», αλλά σίγουρα πέτυχαν διάνα με τους στίχους τους, ότι με λίγο ήλιο το χαμόγελο επιστρέφει στα χείλη μας.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Roy Ayers - «Everybody loves the sunshine» (1976)

Ο Αμερικανός συνθέτης jazz, soul, r’n’b, funk και δε συμμαζεύεται μελωδιών, δεν θα μπορούσε να συμπυκνώσει καλύτερα σε μια πρόταση αυτό που αισθάνονται όλοι στις πρώτες ζεστές ακτίνες ήλιου. Γι’ αυτό και στη συνέχεια το «Everybody loves the sunshine» διασκευάστηκε από πληθώρα καλλιτεχνών ή χάρισε τα samples του σε πιο σύγχρονα είδη μουσικής (βλέπε Mos Def-«Life is real», Mary J. Blige - «My life» κ.ά.)

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Nina Simone - «Feeling good» (1965)

Ενδείκνυται για την πρωινή διαδρομή σπίτι-δουλειά τις ηλιόλουστες μέρες, αφού η αξέχαστη κυρία της jazz, soul και rhythm’n’blues έχει κάθε διάθεση να σας πείσει ότι ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά πετούν, η φύση ανθίζει, οι πεταλούδες ζουν τον έρωτα κι εσείς είστε μια χαρά, τραγουδώντας μαζί της. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ο Michael Bublé με τη δική του εκτέλεση που κυκλοφόρησε το 2005 στο άλμπουμ του «It’s time», ενώ να σας πείσουν προσπαθούν και με μια πιο «ροκ-ίζουσα» στάση οι Muse από το 2001. Θα τους το αρνηθείτε;

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Katrina and the waves - «Walking on sunshine» (1983)

Εν προκειμένω, όχι μόνο έχει μπει η Άνοιξη, αλλά έχετε κερδίσει το τζόκερ, το λόττο και το λαχείο ταυτόχρονα, αφού οι ρυθμοί του «Walking on sunshine» παραπέμπουν στην απόλυτη έκσταση και έχετε πολύ μικρή πιθανότητα να μην κοιτάξετε προς τον ήλιο χαμογελώντας λοξά ακούγοντάς το. Πρόκειται μάλιστα και για το πιο διάσημο hit της αγγλικής μπάντας Katrina and the Waves, η οποία αφού ξεσήκωσε τους πάντες, στη συνέχεια τους άφησε στα κρύα του λουτρού.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

R.E.M. - «Shiny happy people» (1991)

Το 1991, οι χαρούμενοι, χαμογελαστοί άνθρωποι ήταν πλειοψηφία – σε αντίθεση με σήμερα – γι’ αυτό και οι R.E.M., η αμερικάνικη μπάντα από την Αθήνα της Georgia των Η.Π.Α., τους αφιέρωσαν ένα χαρούμενο, ανοιξιάτικο τραγούδι γεμάτο αγάπες, λουλουδάκια, χαμόγελα, πασχαλίτσες και νιαουρίσματα. Ηχογραφήθηκε την άνοιξη του ’90, έχει για πολλούς ύφος παρωδίας προς όλα τα ανάλαφρα τραγουδάκια και με τη βοήθεια της Kate Pierson των B52’s στα φωνητικά έφτασε στο νούμερο 10 του Billboard. Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή οι χαρούμενοι άνθρωποι εκνευρίζουν πολύ κόσμο που δεν είναι χαρούμενος, το τραγούδι μπήκε και σε διάφορες άλλες λίστες όπως σε αυτή με τα 50 χειρότερα τραγούδια του περιοδικού Blender, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο Stipe κάποια στιγμή «λύγισε» και παραδέχτηκε ότι ίσως είναι λίγο ενοχλητικό. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν οι άνθρωποι γύρω μας δεν μοιάζουν ακριβώς με αυτούς που περιγράφει το τραγούδι, μια ανοιξιάτικη μυρωδιά την αφήνει, διαλύοντας λίγο το καυσαέριο και το νέφος.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

The 5th Dimension - «Let the sunshine in» (1969)

Μετά τη λέξη «love», η λέξη «sunshine» είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς στη συγγραφή τραγουδιών και τίτλων, ειδικά αυτών που στοχεύουν στην ψυχική μας ανάταση. Κάτι που πετυχαίνει απόλυτα το «Let the sunshine in» των Αμερικανών The 5th Dimension, το οποίο έκανε θραύση στα τέλη της δεκαετίας του ’60, θυμίζει το μιούζικαλ «Hair» του 1967 και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε διαφημιστικά. Απαραίτητο αξεσουάρ στο άκουσμά του, τα γυαλιά ηλίου.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Curtis Mayfield - «Move on up» (1970)

Εκστασιασμένο funk με ελπιδοφόρα μηνύματα και αισιόδοξες νότες, το «Move on up» του «θεού» της funk/soul, Curtis Mayfield από το άλμπουμ «Curtis» έχει γραφτεί μάλλον για να φέρνει την άνοιξη ανά πάσα στιγμή, με ένα απλό πάτημα κουμπιού, κάτι σαν τα μαγικά με τα κουνέλια και τα καπέλα. Γι’ αυτό και άλλωστε το έχουν «πειράξει» πολλοί καλλιτέχνες, από τους Bran Van 3000 μέχρι τον Kanye West, ενώ και οι Αμερικανοί Roots δεν δίνουν συναυλία χωρίς να το συμπεριλάβουν στη setlist τους.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Dexys Midnight Runners - «Come on Eileen» (1982)

Δεν ξέρουμε αν οι στίχοι του τραγουδιού έπεισαν τελικά αυτή την Eileen, η μουσική του όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να μην της χάρισε ένα χτυποκάρδι. Κι όσο κι αν το τραγούδι δεν αναφέρει τίποτα για Άνοιξη, κι όσο κι αν το περιεχόμενό του είναι μάλλον η… καψούρα, μη μου πείτε πως ακούγοντάς το δεν «τυφλώνεστε» από τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Sound Dimension – «Soulful strut» (1969)

Μόλις κλείσετε (πετώντας στον τοίχο) το ξυπνητήρι που χτύπησε βάρβαρα να σας ξυπνήσει για τη δουλειά, μπείτε σε ανοιξιάτικη διάθεση – αν όχι σε καλοκαιρινή – με reggae ρυθμούς και το εν λόγω κομμάτι, το οποίο εμπνεύστηκαν οι Sound Dimension από το ομώνυμο jazz instrumental «Soulful strut» των Young-Holt Unlimited και το «Am I the same girl» της Barbara Acklin (1968), ενώ θα το έχει σίγουρα πάρει το αυτί σας και από τη διασκευή των Swing Out Sister (1992). Αν, μάλιστα, ακούσετε όλα τα παραπάνω μαζί, η πιθανότητα να καταλήξετε τελικά στη δουλειά κι όχι σε ανοιξιάτικη κοπάνα αγγίζει το 0,001%. Καλή τύχη.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ