Αποκαλύφθηκε γράμμα του John Lennon στη Βασίλισσα

john-lennon2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Ο John Lennon είχε στείλει ένα γράμμα στη Βασίλισσα Ελισάβετ το 1969, εξηγώντας τους λόγους που επιστρέφει τον τίτλο του MBE του.

To MBE ή Member of the most Excellent Order of the British Empire, είναι ένας τίτλος ευγενείας της Βασιλείας που δίνεται σε Βρετανούς που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς. Ο Lennon είχε χριστεί ιππότης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Beatles το 1965, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει τον τίτλο μετά από τέσσερα χρόνια. Ο λόγος ήταν για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τη συμμαχία της Μεγάλης Βρετανίας με την Αμερική στον εμφύλιο στη Νιγηρία και τη στήριξη της χώρας του στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το γράμμα βρέθηκε μέσα στη συσκευασία ενός δίσκου που είχε στην κατοχή του ένας, μέχρι στιγμής, ανώνυμος fan. Ο δίσκος ήταν μέρος μιας συλλογής 45 ιντσών που αγοράστηκε για 10 λίρες είκοσι χρόνια πριν. Ο ιδιοκτήτης το ανακάλυψε στη σοφίτα του, το πήγε στο μουσείο των Beatles στο Liverpool για εκτίμησ. Η αξία του υπολογίζεται γύρω στις 60.000 λίρες.

Αυτό που εικάζεται είναι ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο του γράμματος που είχε όντως στείλει ο Lennon, το οποίο θα βρίσκεται στα αρχεία της βασιλικής οικογένειας. Το περιεχόμενό του είναι το εξής:

«Μεγαλειοτάτη,

Επιστρέφω τον τίτλο του ιππότη για να διαμαρτυρηθώ για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο της Νιγηρίας, για να εναντιωθώ στην στήριξη μας στην Αμερική στον πόλεμο στο Βιετνάμ και, επίσης, για το ότι το “Cold Turkey” δεν πάει καλά στα charts.

Με αγάπη

John Lennon, of Bag».

 Ο Darren Julien, ειδικός στα θέματα μουσικών αναμνηστικών, είπε στο BBC πως πιστεύει ότι αυτό το γράμμα δε στάλθηκε ποτέ, μιας και έχει μουντζούρες και λεκέδες. «Όταν γράφει στη Βασίλισσα, θες να στείλεις κάτι τέλειο, δεν στέλνεις ένα γράμμα μέσα στις μουντζούρες. Αυτό υποδεικνύει ότι έστειλε μάλλον ένα δεύτερο γράμμα».