Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων με μουσική

los-angeles

H πολυτραγουδισμένη Πόλη των Αγγέλων

ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πόλεων, θυμόμαστε τραγούδια που έχουν γραφτεί για πόλεις του κόσμου, φημισμένες ή μη από συγκροτήματα και καλλιτέχνες που έχουμε αγαπήσει.

Από τη Νέα Υόρκη που δεν κοιμάται ποτέ, μέχρι το Λονδίνο των ταξικών διαφορών και το Γιοχάνεσμπουργκ του Νέλσον Μαντέλα, διάφορε πόλεις του κόσμου υπήρξαν πηγές έμπνευσης για μεγάλους καλλιτέχνες. Εμείς ξεχωρίζουμε ανάμεσά τους εκείνα που αγαπήσαμε, χορέψαμε και τραγουδήσαμε περισσότερο. 

Bran Van 3000-Drinking in L.A.
Η ηλιόλουστη πρωτεύουσα της Ανατολικής Ακτής, η πόλη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, το Los Angeles, έχει τα πάντα, από τον πλούτο και τη χλιδή του Beverly Hills, μέχρι το «απροσπέλαστο», για τους μη μυημένους, downtown. Είναι η πόλη που το ίδιο εύκολα κάνει τα όνειρα κάποιων πραγματικότητα, ενώ συνθλίβει τις προσδοκίες άλλων. Οι Bran Van 3000 έκαναν τη μεγαλύτερή τους επιτυχία με αυτό το τραγούδι. Οι στίχοι του μιλούν για τους φερέλπιδες νέους που κατευθύνονται στην Πόλη των Αγγέλων αναζητώντας τη φήμη και τη διασημότητα.

Central park, Manhattan, China Town, Broadway, Soho... και η λίστα με τα αξιοθέατα είναι ατελείωτη στο "Μεγάλο Μήλο"

Jay-Z & Alicia Keys-Empire State of Mind
H Νέα Υόρκη είναι μια πόλη που σε μαγνητίζει. Είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, η πόλη με τα εκατομμύρια πρόσωπα, η πόλη για την οποία έχουν γραφτεί δεκάδες τραγούδια. Ο Jay-Z, που μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Brooklyn και έγινε μεγιστάνας, έγραψε έναν υπέροχο hip hop ύμνο για την πόλη του, και η Alicia Keys τον συνόδευσε, φτιάχνοντας ένα από τα μεγαλύτερα hits των τελευταίων χρόνων.

Το Chelsea Hotel αποτελεί milestone της ευρύτερης κουλτούρας μας 

Chelsea Hotel-Leonard Cohen
Η Νέα Υόρκη αξίζει άλλη μια αναφορά, που δε θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή του Leonard Cohen. Το Chelsea Hotel είναι η εξιστόρηση ενός έρωτα -πολλοί λένε ότι γράφτηκε για την Janis Joplin- και αναφέρεται στη σύντομη συνάντηση δύο εραστών στο ομώνυμο, φημισμένο στέκι των καταραμένων διασημοτήτων. Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι αυτή που τους φέρνει κοντά, εξ ου και ο Cohen επιμένει: “Those were the reasons, and that was New York”.

SOOC / Theodore Manolopoulos

Σιγά μην δεν υπήρχαν τραγούδια για το κουλ Λονδίνο

West End Girls-Pet Shop Boys
Το πρώτο hit του διδύμου υμνεί τα κορίτσια του West End στο Λονδίνο. Οι Pet Shop Boys βλέπουν τις νεαρές να πίνουν και να φλερτάρουν στην Leicester Square, ξέροντας πως πίσω από τη χαρά και το αλκοόλ κρύβονται καλά (;) καμουφλαρισμένες ταξικές διαφορές και έρωτες που ήταν γραφτό τους να μείνουν για πάντα ανεκλπήρωτοι.

London Calling-The Clash
Το 1979, το Λονδίνο ήταν μια πόλη σε αναζήτηση ταυτότητας. Οι νέοι ήταν απογοητευμένοι, η  ανεργία και η λιτότητα μάστιζε τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, το μέλλον διαγραφόταν σκοτεινό και γκρίζο, τα swinging ‘60’s και η Beatlemania είχαν εκπνεύσει προ πολλού. Η καταστροφή έρχεται, σύμφωνα με τους Clash, για την καπιταλιστική, ψυχοφθόρα κοινωνία, αλλά κανένας δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Η πόλη της underground τέχνης δε λείπει από τη μουσική μυθολογία 

Berlin-Lou Reed
Το πρώτο κομμάτι από το ομώνυμο album του Lou Reed αφηγείται την τραγική ιστορία αγάπης του Jim και της Caroline, με αναφορές σε ναρκωτικά, πορνεία και αυτοκτονία. Το “Berlin” αντικατοπτρίζει την ταραγμένη τότε πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Το "Joburg" μαγεύει με τις αντιθέσεις του, όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους μουσικούς

Johannesburg-Gil Scott-Heron
Όταν ο ποιητής/ακτιβιστής Heron έγραψε αυτό το τραγούδι το 1974, οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν ο Nelson Mandela,  στον οποίο αναφέρεται, παρότι βρισκόταν ήδη 12 χρόνια στη φυλακή. Ο Heron ήταν γνωστός για την πολιτική του δράση, τους ωμούς και επιθετικούς τους στίχους και την επίδραση του αργότερα στη ραπ μουσική. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι το single από το album “From South Africa to South Carolina”.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ