Ο λογοτέχνης Λέοναρντ Κόεν από τις Εκδόσεις Ιανός

leonard-cohen
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

«Το βιβλίο του πόθου» και «Η μουσική του ξένου» κυκλοφορούν στη σειρά Ianos ο Μελωδός.

«Με βαθιά θλίψη ενημερώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης, Leonard Cohen απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές της μουσικής. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της».

Με αυτό το λιτό μήνυμα, από την επίσημη σελίδα του στο Facebook, δημοσιοποιήθηκε ο θάνατος του μεγάλου Καναδού λογοτέχνη, συνθέτη και τραγουδιστή Λέοναρντ Κοέν, που έφυγε από τη ζωή στις 10 Νοεμβρίου 2016 στα 82 χρόνια του. Δύο βιβλία του, μεταφρασμένα στα ελληνικά, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ianos, στη σειρά Ianos ο Μελωδός.

 

«Το βιβλίο του πόθου»
Με σχέδια του Λέοναρντ Κοέν
Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

Γραμμένο στην Ινδία, στον Καναδά, στην Αμερική και στην Ελλάδα, στην Ύδρα, πρόκειται για ένα βιβλίο αποκαλυπτικό, γιατί στα ποιήματα που καταθέτει ο μεγάλος Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης αποτυπώνεται ο εσωτερικός του κόσμος με εξαιρετικό τρόπο που κάνει την ποιητική του τέχνη γοητευτική.  Άνθρωποι, ζώα, φύση, παρόντες, απόντες, γυναίκες, άντρες, παιδιά, όλοι παρελαύνουν σε ένα πραγματικό χρόνο, εκεί αποτυπώνονται με την πένα του και μας αναγκάζουν να σταθούμε δίπλα στην αφήγηση του. Το βιβλίο περιέχει όλα τα στοιχεία της καλλιτεχνικής γλώσσας του Λέοναρντ Κοέν, που του προσέφερε διεθνή αναγνώριση.

«Η μουσική του ξένου»
Επιλογή από ποιήματα και τραγούδια
Μεταγραφή: Νικολακοπούλου Λίνα
Συνεργάστηκε η Δάφνη Αλεξανδρή

Το βιβλίο συγκεντρώνει ποιήματα και τραγούδια από την πορεία του μέσα στο χρόνο. Αυστηρός στην τέχνη της ποιήσεως και του τραγουδιού, ο Λέοναρντ Κοέν καταθέτει την αγωνία και την ταραχή του για τους ανθρώπους και τον κόσμο, όπως τον προσλαμβάνει εκείνος.
 
Προσωπικές σχέσεις, τοπία, η Ύδρα, ο δρόμος προς τη Λάρισα, ένα ελληνικό στρώμα, το Λος Άντζελες, ο Καναδάς, το Παρίσι, το Λονδίνο, ο Χίτλερ, το Ισραήλ, το Μανχάταν, η Τσιγγάνα και άλλοι τόποι και άλλες φωνές, προσθέτουν στην μυθολογία του. Μοναδικός στον τρόπο που καταγράφει την προσωπική του κατάσταση και ζωή, μας κάνει να αναπνέουμε τα λόγια ενός σοφού, που μας είναι απαραίτητα για την πορεία μας μέσα στον κόσμο.