Η Ύδρα του Λέοναρντ Κοέν

cohen-hydra1

Ο Λέοναρντ Κοέν στο νησί που ταυτίστηκε με τις πιο δημιουργικές στιγμές του, την Ύδρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το νησί με την ακατέργαστη αλλά εκλεπτυσμένη ομορφιά κατέκτησε τον μεγάλο καλλιτέχνη, ο θάνατoς του οποίου μας βύθισε σήμερα στη θλίψη.

Ο Λέοναρντ Κοέν είχε μόλις κλείσει τα 26 όταν το Σεπτέμβριο του 1960 αγόρασε το εμβληματικό πετρόχτιστο σπίτι που δεσπόζει στη Χώρα του νησιού. Δεν ήταν η κοσμοπολίτικη αύρα του -αυτή είχε ήδη μαγέψει τον Ωνάση και την Τζάκι, τη Μελίνα και τον Ντασέν, τη Σοφία Λόρεν και την Τζένη Καρέζη- που μαγνήτισε τον Κοέν αλλά η άγρια, ακατέργαστη, παρθένα ομορφιά του.  Άλλωστε ο Κοέν, ήταν πάντοτε ένας μποέμ, μοναχικός τύπος που αποζητούσε την ηρεμία και την απομόνωση. Κι αυτό ακριβώς βρήκε στο παλιό τριώροφο της Ύδρας: ένα ησυχαστήριο.

Το πάλλευκο σπίτι του Κοέν στην Ύδρα σέβεται απόλυτα τη λιτή διακόσμηση που διέπει το νησί.

Αριστερά: Λεπτομέρεια του σπιτιού  / Δεξιά: Άποψη της εξωτερικής πλευράς.

H κουζίνα του σπιτιού έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της νησιώτικης διακόσμησης.

«Αυτό ήταν μία καλή συμφωνία για ένα μυστήριο μέρος με ασυνήθιστους ανθρώπους», είπε αργότερα ο ίδιος για το λευκό σπίτι με τα πέντε δωμάτια που αγόρασε λίγο μετά προς 15.000 δολάρια -ποσό το οποίο κληρονόμησε μετά το θάνατο της γιαγιάς του. Παρότι το σπίτι δε διέθετε ούτε τις βασικές ανέσεις -χαρακτηριστικά, δεν είχε ρεύμα, ούτε νερό- γι αυτόν λειτούργησε εξαρχής ως καταφύγιο. Στην ταράτσα του τρίτου ορόφου, ρέμβαζε τη θάλασσα του Αιγαίου και στοχαζόταν πως θα γίνει ένας μεγάλος συγγραφέας που θα κατακτήσει τον κόσμο.

Στιγμιότυπο από τη ζωή του Κοέν στο νησί της Ύδρας.

Στην αυλή της Ύδρας συναναστράφηκε με μερικές από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης και της διανόησης. Εκεί γράφτηκαν αριστουργήματα όπως οι «Υπέροχοι Απόκληροι», εκεί συνέθεσε κάποιες από τις πιο εξαγνιστικές στιγμές στην ιστορία της μουσικής. Η Ύδρα τού προσέφερε απλόχερες δόσεις ευτυχίας, ένα συναίσθημα εν πολλοίς απόν από την καθημερινότητά του, αφού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν από μερικά χρόνια, η κατάθλιψη τον δυνάστευε καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής του. Στην Ύδρα γνώρισε και τον έρωτα της ζωής του, τη μούσα του, τη Νορβηγίδα Μαριάν Ιλέν. Για εκείνη έγραψε άλλωστε και το σπαραξικάρδιο “So Long Marianne”.

Ο Λεονάρδος, όπως τον αποκαλούσαν οι κάτοικοι του νησιού, με τη Μαριάν

Τα καλοκαίρια του 60' στην Ύδρα.

Τα πρώτα χρόνια που πέρασε στο νησί του Αργοσαρωνικού, ο Κοέν οραματιζόταν να ζήσει εκεί για πάντα και να επισκέπτεται τον Καναδά, τη γενέτειρά του, μερικές μόνο φορές τον χρόνο. Ήταν η αυθεντική απλότητα του νησιού που τον μάγεψε και τον κράτησε εκεί για τόσα χρόνια. Ένα νησί περήφανο, που δεν «δωροδοκήθηκε» από την απόβαση του τζετ σετ και που δεν υπέκυψε στα δυτικά πρότυπα. Η Ύδρα προσέφερε στον Κοέν το λιτό, πνευματικό βίο που αποζητούσε. Κι ακόμη κι αν την εγκατέλειψε λίγο μετά την επιβολή της Χούντας στην Ελλάδα, η Ύδρα ήταν γι αυτόν πάντα εκεί, κάθε φορά που η ζωή του έπαιρνε άσχημη πορεία.

Φθινόπωρο 1960: Ο Λέοναρντ Κοέν με τη Μαριάν Ιλέν, το μοντέλο από τη Νορβηγία που γνώρισε στην Ύδρα όταν εκείνη παραθέριζε με τον τότε σύζυγό της, τον γνωστό συγγραφέα Αξελ Τζένσεν, και το παιδί τους.

Ο Λέονταρντ Κοέν συγγράφει στην Ύδρα.

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στο νησί, το αρχοντικό-σύμβολο στέκει ακόμα αγέρωχο, φιλοξενώντας τις φωνές και τα γέλια των παιδιών του, Άνταμ και Λόρκα (τα οποία απέκτησε με την μετέπειτα σύντροφό του Σούζαν Ελροντ), και των παιδιών τους. Κάθε Ιούλιο, η αυλή της Ύδρας «δίνεται» στους δικούς του ανθρώπους, σε εκείνους που μοιράστηκαν μαζί του μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του. Τις στιγμές που τον καθόρισαν ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο. Κι ακόμα κι αν ο Κοέν δε ζει πια ανάμεσά μας, ένα κομμάτι του θα βρίσκεται για πάντα στηνΎδρα.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]