Στα δικαστήρια οι κληρονόμοι του Prince και ο Jay Z

prince
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αφορμή της δικαστικής διαμάχης τα δικαιώματα για streaming μέσω του Tidal.

Οι κληρονόμοι του Prince και η δισκογραφική εταιρεία του, NPG Records, έχουν καταθέσει μήνυση στην Roc Nation, εταιρεία μάνατζμεντ του Jay Z, για τα δικαιώματα streaming της μουσικής του Prince μέσω του Tidal.

Η Tidal είχε έρθει σε συμφωνία με τον Prince το 2015 για αποκλειστική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων για streaming της μουσικής του. Οι κληρονόμοι από την πλευρά τους θεωρούν όμως ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της συμφωνίας και ότι η Tidal παρανόμως εκμεταλλεύεται έργα πνευματικής ιδιοκτησίας του Prince. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι η αποκλειστική συμφωνία ήταν για όλο τον κατάλογο του Prince, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, παραθέτοντας γραπτές και προφορικές άδειες από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Πολλά από τα ακυκλοφόρητα τραγούδια του Prince ηχογραφήθηκαν στο στούντιο του σπιτιού του, στο Paisley Park, το οποίο πλέον έχει γίνει μουσείο.

Η υπόθεση για τα πνευματικά δικαιώματα του Prince έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι μετά το θάνατό του αποκαλύφθηκε ένας πραγματικός θησαυρός ακυκλοφόρητων τραγουδιών. Είναι τέτοιος ο όγκος αυτών των τραγουδιών που αντιστοιχεί στο 70% περίπου των συνολικών ηχογραφήσεών του. Η αξία αυτών των ακυκλοφόρητων τραγουδιών έχει εκτιμηθεί στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Paul Mason είχε ανακηρύξει τον Prince ως τον εφευρέτη του «μεταθανάτιου καπιταλισμού». Στο άρθρο του εξηγεί ότι η απόφασή του να μην κυκλοφορήσει τόσο υλικό μας θυμίζει ότι ένας καλλιτέχνης μπορεί, εάν θέλει, να δημιουργήσει για τον εαυτό του, αδιαφορώντας για το πώς αυτά τα έργα μπορεί να εκληφθούν (και χρησιμοποιηθούν εμπορικά) στο μέλλον.