Εφτά λόγοι που κάνουν το φετινό Plissken το καλύτερο μουσικό event της πόλης

winter-plissken-2016
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η χειμωνιάτικη εκδοχή του Plisskën σε διάφορα σημεία του κέντρου. Εμείς υποστηρίζουμε πως πρόκειται για το καλύτερο αθηναϊκό φεστιβάλ στο είδος του και σας εξηγούμε τους λόγους που δεν πρέπει να λείψει κανείς.

1. Γιατί θα δείτε ονόματα που έχουν καιρό να περάσουν από τα μέρη μας και θέλαμε διακαώς να ξαναδούμε, όπως οι Death In Vegas, και οι λατρεμένοι του ελληνικού κοινού Tuxedomoon. Οι πρώτοι, το project του Richard Fearless, με πάνω από 20 χρόνια στην ηλεκτρονική σκηνή, θα μας κάνουν να ανατριχιάσουμε με τις ιδιοφυείς συνθέσεις τους, που εκτείνονται από το minimal techno μέχρι το industrial, ενώ οι δεύτεροι, βετεράνοι του post punk/new wave, θα παρουσιάσουν ζωντανά το ντεμπούτο τους album, το ιστορικό πλέον “Half Mute”.

Οι μοναδικοί Tuxedomoon θα μας ταξιδέψουν στο παρελθόν μέσα από τους ήχους του εμβληματικού "Half Mute"

2. Γιατί το σίγουρο είναι ότι στο Plisskën θα χορέψετε. Θα φροντίσουν για αυτό οι Ellen Allien, η Amelie Lens, οι Optimo κ.ά, με techno και house ήχους. Θα παραδοθείτε στη σκοτεινή techno της Charlotte De Witte, και θα ταξιδέψετε με τους μυστικιστικούς ηλεκτρονικούς ήχους του Forest Swords και με τα ηχοτοπία του φοβερού Zomby.

3. Γιατί αν «το ψάχνετε» λίγο περισσότερο με τη μουσική, δεν πρέπει να χάσετε μπάντες και καλλιτέχνες που μπορεί να ξεκινάνε τώρα, αλλά το μέλλον προβλέπεται λαμπρό για αυτούς. Ένα από αυτά είναι η Βρετανίδα Klein. Στο είδος της μουσικής που παίζει, θα πούμε απλά πως αναφέρεται ως “Game Changer”. Ή οι Babyfather, το project του Dean Blunt, που είναι η σύγχρονη μορφή της μουσικής διαμαρτυρίας, ποιητικό και ωμό. Οι fans του hip hop θα απολαύσουν τα κοφτά flows του D-Double και το old school hip hop των Four Owls. Επίσης, μη χάσετε για κανένα λόγο τους surf masters La Femme, για μερικές δόσεις μουσικού «τριπαρίσματος».

«Κοκτέιλ θα σε κάνω με παγάκια, θα σε πιω με δύο καλαμάκια» τραγούδησε η Nalyssa Green χαρίζοντάς μας το απόλυτο καλοκαιρινό χιτ 

4. Γιατί, για να μη ξεχνάμε και τα δικά μας, το Plisskën αγαπάει και την ελληνική σκηνή και επέλεξε μπάντες και καλλιτέχνες από ετερόκλητα είδη για να εμφανιστούν αυτές τις δύο μέρες. Θα δούμε Nalyssa Green, το hip hop του Νέγρου του Μοριά, θα απολαύσουμε shoegaze των Fog Ensemble και των Vagina Lips, θα χορέψουμε με Craves, την “technotronica” των Someone Who isn’t Me και την electropop των Hydroessa, ενώ θα χαθούμε στη ψυχεδέλεια και τον θόρυβο των Kooba Tercu και των Holy Monitor, ανάμεσα σε πολλά άλλα.

5. Γιατί η ατμόσφαιρα θα θυμίζει ένα “street festival” στην καρδιά του χειμώνα. Και αυτό γιατί θα χρησιμοποιηθούν συνολικά τέσσερις χώροι για να φιλοξενήσουν το φεστιβάλ: το Piraeus Academy 117 (Main Stage), το Μεταλλουργείον (Tunnel & Republic), το The Hub (Aquarium) και το The Loft (pop up store). Έτσι, η Πειραιώς θα γίνει για δύο βράδια το κέντρο της αθηναϊκής νύχτας.

Ο χάρτης των φεστιβαλιστών

6. Γιατί είναι ένα φεστιβάλ στο οποίο, πέρα από τη μουσική, οι δραστηριότητες, οι παράλληλες δράσεις και οι εκπλήξεις δε σταματούν ποτέ. Το Food Court, τα Coctail Bars που θυμόμαστε στις καλοκαιρινές εκδοχές θα είναι και τώρα εδώ, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει και ένα pop up store με Plisskën merchandise και έκθεση φωτογραφίας.

7. O βασικότερος όμως λόγος που δεν πρέπει να χάσετε το Plisskën είναι γιατί πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της μουσικής, με ονόματα σύγχρονα και ανερχόμενα, ένα φεστιβάλ πλήρως εναρμονισμένο με τις τάσεις της εποχής, και ταυτόχρονα πρωτοποριακό.

Όλα αυτά στη διάρκεια ενός διημέρου κατά τη διάρκεια του οποίου αποκλείεται να βαρεθείτε ή να μην περάσετε καλά. Τόσο που θα το συζητάτε για καιρό.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ