Ο καλλιτεχνικός κόσμος στο πλευρό των διαδηλωτών του Standing Rock

standing-rock-protest Stephanie Keith
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι Radiohead, Green Day, Moby και άλλοι καλούν τον πρόεδρο Ομπάμα να επέμβει στην κρίση.

Τα σχέδια κατασκευής ενός αγωγού αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την μεταφορά αργού πετρελαίου από την Β. Ντακότα στο Ιλινόις έχουν προκαλέσει έντονες διαδηλώσεις από την τοπική φυλή των Sioux. Βάσει σχεδίων, ο αγωγός θα περάσει κάτω από τον ποταμό του Μισούρι, στην περιοχή Standing Rock, με σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης των υδάτων, ενώ παράλληλα διαταράσσει την ιερότητα του χώρου. Οι εκτάσεις γης που επηρεάζονται από την κατασκευή του αγωγού δόθηκαν στις φυλές των ιθαγενών Αμερικάνων στις συνθήκε ειρήνης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 1868.

TELEGRAPH

Η Kate Nash εξέφρασε την συμπαράσταση της στους διαδηλωτές του Standing Rock και κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα να επέμβει στην κρίση.

Στις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της κατασκευής του αγωγού οι αμερικανικές αρχές χρησιμοποίησαν βίαια μέσα κατά διαδηλωτών. Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Noisey, η Kate Nash καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επέμβει στην κρίση για τις «απάνθρωπες μεθόδους» της αστυνομίας στις διαδηλώσεις. Την επιστολή έχουν υπογράψει οι Radiohead, οι Green Day, o Moby και η Karen O μεταξύ άλλων.

Οι υπογράφοντες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και την ένταση των βίαιων μέσων. Όπως καταγγέλλουν οι καλλιτέχνες, οι αρχές χρησιμοποίησαν κανόνια εκτόξευσης νερού σε υπό του μηδενός θερμοκρασίες, χημικά, πλαστικές σφαίρες και σκυλιά, «απάνθρωπες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών».

Αντίστοιχα μηνύματα συμπαράστασης έχουν έρθει και από όλους καλλιτέχνες, όπως ο Neil Young και ο Mac DeMarco. Ο Young σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να βάλει ένα άμεσο τέλος στην βία κατά των διαδηλωτών, ενώ ο DeMarco εξέφρασε την συμπαράσταση του στους διαδηλωτές του Standing Rock στο μήνυμα του την ημέρα των Ευχαριστιών.