Duran Duran: Έχασαν δικαστική διαμάχη πνευματικών δικαιωμάτων

duran-duran
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η απόφαση αποτρέπει το συγκρότημα από τον επανακτήσει τα δικαιώματα τραγουδιών του στις ΗΠΑ.

Τα μέλη των Duran Duran – Simon Le Bon, Nick Rhodes, Roger Taylor, John Taylor και Andrew Taylor – έχασαν μια δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα ορισμένων εκ των πιο διάσημων τραγουδιών τους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση των βρετανικών δικαστηρίων, οι Duran Duran δεν κατάφεραν να σπάσουν τις συμφωνίες που είχαν συνάψει με την εταιρεία παραγωγής Gloucester Place Music, η οποία ανήκει στη Sony/ATV, για τα πνευματικά δικαιώματα των δίσκων «Duran Duran», «Rio», «Seven and the Ragged Tiger» καθώς και το τραγούδι «A View to a Kill» από το soundtrack της ταινίας James Bond.

Το συγκρότημα είχε επιχειρήσει να σπάσει το συμβόλαιο, βάσει της αμερικάνικης νομοθεσίας, ζητώντας να επανακτήσει τα δικαιώματα για τα συγκεκριμένα έργα. Η εταιρεία παραγωγής όμως αντέτεινε ότι το συμβόλαιο υπογράφηκε υπό το αγγλικό δίκαιο, κάτι που αποτρέπει τους Duran Duran από το να σπάσουν το συμβόλαιο. Ο δικαστής εξήγησε ότι οι δυο πλευρές παρουσίασαν ισορροπημένα επιχειρήματα, αλλά κατέληξε ότι η Gloucester Place Music έχει το δίκιο. Ως εκ τούτου, η κίνηση των Duran Duran να σπάσουν το υφιστάμενο συμβόλαιο είναι παράνομη.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Nick Rhodes δήλωσε ότι το συμβόλαιο υπογράφηκε από «ανυποψίαστους εφήβους» πριν από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, στα πρώτα τους βήματα, όταν δεν ήξεραν τι υπέγραφαν. Η απόφαση, σχολίασε ο Rhodes, επιτρέπει στην Sony/ATV να παρακάμπτει τα νόμιμα δικαιώματα του συγκροτήματος υπό το αμερικανικό δίκαιο και πρακτικά δίνει «ελευθέρας» σε πλούσιες εταιρείες παραγωγής να εκμεταλλεύονται καλλιτέχνες, αποτρέποντάς τους από το να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους. Στη συνέχεια εξέφρασε την απογοήτευσή του που το αγγλικό δίκαιο καταστρατηγεί τα δικαιώματα καλλιτεχνών σε άλλες χώρες, κάτι το οποίο ενδεχομένως θα επηρεάσει και άλλους καλλιτέχνες της εποχής.

AP / Nick Ansell

O Nick Rhodes, Simon Le Bon και Roger Taylor των Duran Duran ήθελαν σπάσουν το συμβόλαιο τους με την Gloucester Place Music.

Ο Simon Le Bon από την πλευρά του αναρωτήθηκε ποιος θα υπογράψει συμβόλαιο με μια εταιρεία όπως την Sony/ATV όταν συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο απέναντι σε καλλιτέχνες που της έχει αποφέρει τόσα κέρδη μετά από μια μακρόχρονη συνεργασία. Συμπλήρωσε ότι η στάση του θύμισε την «άσχημη και παλιομοδίτικη πλευρά της ιμπεριαλιστικής και εταιρικής απληστίας» και ότι πίστευε πως τέτοιου είδους συμπεριφοράς είχε εκλείψει. Η απόφαση, εκτίμησε ο Le Bon, θα απογοητεύσει και εξοργίσει καλλιτέχνες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση και ελπίζει ότι θα δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό.

Η πλευρά των Duran Duran είχε ισχυριστεί ότι βάσει του αμερικανικού δικαίου για πνευματικά δικαιώματα, οι τραγουδοποιοί μπορούν να υποβάλουν αίτημα για επαναφορά των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τους μετά από ένα διάστημα 35 ετών. Η πρόβλεψη αυτή αποσκοπεί, όπως εξήγησαν στο δικαστήριο, στην αποκατάσταση την ισορροπιών και αδικιών στα συμβόλαια που καλλιτέχνες συχνά υπογράφουν στα πρώτα τους βήματα, όταν και δεν έχουν κάποια διαπραγματευτική ισχύ και κατανόηση τις μελλοντικής αξίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Το 2014 οι Duran Duran υπέβαλαν την αντίστοιχη αίτηση, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, θεωρώντας ότι είναι τυπικό θέμα.