Οι Cyanna Mercury μάς αποκαλύπτουν τους δίσκους που διαμόρφωσαν τον ήχο τους

cyanna-mercury-1
ΤΡΙΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Από το ψυχεδελικό ροκ των Doors στην τεχνική αρτιότητα των Beatles.

Οι Cyanna Mercury κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Archetypes» και εμείς τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για τους δίσκους που τους επηρέασαν και διαμόρφωσαν τελικά το δικό τους νεοψυχεδελικό rock. 

Aphrodite's Child – 666 (1972)

Ο τρίτος και τελευταίος δίσκος των Aphrodite's Child είναι το άλμπουμ που είχαν «ως πυξίδα» στο πώς πρέπει να «σκηνοθετηθούν» τα «Αρχέτυπα» από το 2014, όταν ξεκίνησαν να οραματιζόμαστε το άλμπουμ τους. «Ήταν αυτό που είχαμε σαν πρότυπο για το πώς πρέπει να έρθουν κοντά τα ετερόκλητα στοιχεία, πώς πρέπει να χτιστεί μια ραχοκοκκαλιά που να στηρίξει τις βασικές συνθέσεις σαν ένα, ποιες είναι οι τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για αυτούς τους σκοπούς, πώς γίνεται ένα ολοκληρωμένο διαχρονικό άλμπουμ».

Όπως εξηγούν οι Cyanna Mercury, ο κινηματογραφικός ήχος των Aphrodite's Child στο «666» ήταν το σημείο αναφοράς ατμοσφαιρικά και παραγωγικά, όπως και ο διακριτικός τρόπος με τον οποίο έχει ποτιστεί το psychedelic rock του με το ελληνικό στοιχείο της καταγωγής τους. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του «Archetypes» στα τέλη του 2014 και τις αρχές 2015, αποφάσισαν να  ηχογραφήσουν ζωντανά μια διασκευή του εμβληματικού «The Four Horsemen», ως φόρο τιμής στον Ντέμη Ρούσο, που έφυγε τότε από τη ζωή. Η διασκευή συμπεριλήφθηκε στην κασέτα «Dirty Things EP».

The Doors - «Strange Days» (1967)

Ψυχεδελικό ροκ με έντονα μπλουζ στοιχεία, ενιαίος ήχος αλλά ποικιλία στις συνθέσεις, συνδυασμός πλήκτρων και κιθάρας, με τη φωνή και τον στίχο σε πρώτο ρόλο, από μια από τις σημαντικότερες μπάντες όλων των εποχών, όλων των ειδών. Αυτά είναι «στοιχεία που θέλαμε να αναδείξουμε και μεις, γύρω από τα οποία χτίστηκε και αυτή η μπάντα», σημειώνουν οι Cyanna Mercury. Εκείνη την περίοδο, πριν και κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του «Archetypes», ομολογούν, ότι ακούγανε πολύ Doors και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο άλμπουμ.

The Beatles - «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» - (1967)

Ένα άλμπουμ ορόσημο, για το πόσο ένας παραγωγός μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα ενός δίσκου. Ο τρόπος που αλλάζει ή αλληλεπιδρά ένα εναλλακτικό όργανο στη μουσική και στη φυσική ροή των τραγουδιών ήταν εν μέρει οδηγός για τα «Αρχέτυπα». «Το ασυνείδητο εισχώρησε ακάλεστο, κι αν προσέξεις τον δίσκο πιο βαθιά, θα συναντήσεις πολλές τεχνικές του κ. George Martin» αναφέρουν χαρακτηριστικά για τον δίσκο των Beatles.

Alice Cooper - «Love It To Death» (1971)

Δύο φίλοι της μπάντας που είναι μεγάλοι φαν του Alice Cooper και μάλιστα δε γνωρίζονται μεταξύ τους! Σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, ερχόμενοι σε επαφή με τα τραγούδια του «Archetypes» σε πρώιμη μορφή όταν ξεκινούσαν, τους προέτρεψαν να ψάξουν για ιδέες την 70s περίοδο του Alice Cooper και ιδιαίτερα αυτό το άλμπουμ, το οποίο περιέχει το «Black Juju». Για τους Cyanna Mercury ήταν προφανές ότι επρόκειτο για μια πολύ χρήσιμη προτροπή, που μολονότι δεν αποτέλεσε πολύ έντονη επιρροή στο σύνολό του, το εν λόγω κομμάτι και ο τρόπος που εντάσσεται το παραδοσιακό κρουστό μέσα στο θεατρικό psych rock περιβάλλον ήταν μια επιβεβαίωση ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Οι Cyanna Mercury θα παρουσιάζουν ζωντανά το “Archetypes” στην ολότητά του, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στο Gagarin 205 Live Music Space (Λιοσίων 205, Αθήνα) μαζί με τον Κύριο Κ. και τους Circassian. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]