Δισκοκριτική: «Sonik Kicks» Paul Weller

diskokritiki-sonik-kicks-paul-weller

ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 -όταν σταμάτησε να υφίσταται η απίστευτη μπάντα των «The Jam»- αλλά ο αειθαλής Paul Weller επανέρχεται στο προσκήνιο με νέα δουλειά, η οποία φέρει τον τίτλο «Sonik Kicks».

Ο άνθρωπος που κράτησε μουσικά ζωντανό το κίνημα των Mods με το 11ο σόλο άλμπουμ του -μετά το υποψήφιο για Mercury Prize «Wake Up The Nation», του 2010- επιστρέφει με μια δουλειά η οποία συνδυάζει την pop μουσική, με ήχους jazz, dub, προοδευτικού γερμανικού rock και ψυχεδέλειας δείχνοντας πως αναζητά τον προσωπικό ήχο του 21ου αιώνα.

Η ηχογράφηση του «Sonik Kicks»έγινε στο στούντιο «Black Barn» -ιδιοκτησίας Weller- με τον Simon Dine στη συμπαραγωγή και τον Charles Rees στον ήχο ενώ συμμετείχαν μερικοί καλοί φίλοι που τυγχάνει να είναι και εξαιρετικοί μουσικοί, όπως οι Noel Gallagher, Graham Coxon και Aziz Ibrahim.

Ο Paul Weller βρίσκει τη σημερινή μουσική ήπια και χωρίς εξάρσεις, σε αντίθεση με το δικό του νέο άλμπουμ, που σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στον αντίποδα της ηρεμίας. Ο τραγουδιστής χαρακτήρισε τη νέα του δουλειά «προχωρημένη» ενώ δήλωσε ότι σκοπός της δημιουργίας του είναι να «τρελάνει τον κόσμο». «Βρίσκω τη σημερινή μουσική πραγματικά ήπια. Αυτό το άλμπουμ είναι η αντίδρασή μου σε αυτό το γεγονός. Προσπαθώ να ταρακουνήσω λίγο τα πράγματα και να κάνω τον κόσμο να ενθουσιαστεί για την μουσική ξανά», αναφέρει ο καλλιτέχνης που έχει σημαδέψει τη μουσική σκηνή από την εποχή που με τους Jam ανατίναζε τα ηχεία των κλαμπ τους καιρούς του punk.

Σε αντίθεση με τον άτεχνο θόρυβο αρκετών συγκροτημάτων εκείνης της εποχής, οι Jam δεν δίσταζαν να ανακατεύουν soul και funk στοιχεία στο δυναμικά άγριο rock τους, φτιάχνοντας ύμνους της εποχής, όπως το «In The City» και το «Town Called Malice».

Ήχοι και μουσικές που τους νιώθεις να σε συνεπαίρνουν ξανά και ξανά με πολλούς αυτοσχεδιασμούς που προκαλούν ευφορία υπάρχουν σε αφθονία στο «Sonik Kicks», που κάνει την έναρξή του με το γεμάτο ενέργεια και πολλά γκάζια «Green». Το «The Attic» με ισχυρή δόση από Oasis και Blur -καθώς πίσω από τις ψυχεδελικές κιθάρες του βρίσκονται ο Noel Gallagher και ο Graham Coxon- ετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο την ακρόαση να υποδεχτεί το γρήγορο και εκρηκτικό «Kling I Klang».

Τις ισορροπίες επαναφέρει το ορχηστρικό «Sleep Of The Serene», το οποίο ρίχνει τους τόνους και χαλαρώνει χτίζοντας την μουσική γέφυρα από την οποία θα περάσει το μελωδικά στοχαστικό «By The Waters». Μια από τις κορυφαίες και απογειωτικές στιγμές του άλμπουμ αποτελεί το «That Dangerous Age», με τον κλασικό αγαπημένο Paul Weller να μας θυμίζει γιατί τον λατρεύουμε.

Στο σκοτεινό reggae-dub «Study In Blue» η Hanna Andrews –σύζυγος του Paul- αποκαλύπτει τις δυνατότητές της στο τραγούδι, ενώ η συμπαθέστατη κόρη του Leah και ο γιος του Mac τον συνοδεύουν στο «Be Happy Children». Ο Weller ως mod «δάσκαλος» προτείνει στυλ και άποψη, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν αστειεύεται όταν αναφέρει πως τον ενδιαφέρουν «το κούρεμα, τα ρούχα, ο ήχος» και εμείς με την σειρά μας αναφέρουμε πως θέλουμε να τον δούμε στη σκηνή –που πάντα βγαίνει στην τρίχα για να τραγουδήσει- να ερμηνεύει τα «Around The Lake» και «Drifters» ακομπλεξάριστα, με ορμή, αισθητισμό, πειραματισμούς και υπέροχες μουσικές γεμάτες φοβερή ενέργεια.

Κλείνοντας την απόλυτα ευχάριστη ακρόαση της νέας δουλειάς ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής των τελευταίων χρόνων, θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι στο άλμπουμ δεν υπάρχει ούτε ένα τραγούδι που να ηχεί παρόμοια με τα υπόλοιπα, σπάνιο φαινόμενα στα χρόνια που διανύουμε.

Ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι ο δημιουργικός συνθέτης - τραγουδοποιός και performer, με τους πολλούς θαυμαστές μέσα και έξω από την Αγγλία, ο «modfather» -που έχουν λατρέψει οι μουσικόφιλοι από την εποχή των Jam- δείχνει πως συνεχίζει αεικίνητος και εξακολουθεί να κοιτάει μπροστά με πολλή διάθεση.

Καλλιτέχνης: Paul Weller

Album: «Sonik Kicks»

Label: Yep Roc Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης