Η Patti Smith μιλά για την εμφάνισή της στα βραβεία Νόμπελ

patti-smith Erik Refner
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

«Δεν είχα ξεχάσει τους στίχους, απλά δεν μπορούσα να τους βγάλω έξω από τα νεύρα» εξήγησε.

Η Patti Smith εμφανίστηκε στη θέση του Bob Dylan στην επίσημη τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, όπου και ερμήνευσε το «A Hard Rain's A-Gonna Fall». Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της στη Στοκχόλμη, η Smith διέκοψε σε ένα σημείο την ορχήστρα γιατί φαίνεται ότι ξέχασε τους στίχους του τραγουδιού.

«Μετά την ανάγνωση του συγκινητικού λόγου που αφιερώθηκε στον Dylan, άκουσα το όνομα μου και σηκώθηκα. Σαν να ήμουν σε παραμύθι, στάθηκα μπροστά από τον βασιλιά και βασίλισσα της Σουηδίας και ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου, οπλισμένη ένα τραγούδι του οποίου ο κάθε στίχος κωδικοποιεί την εμπειρία και ανθεκτικότητα του ποιητή που τους έγραψε» δήλωσε στον New Yorker η Smith.

Στη συνέχεια της συνέντευξής της εξήγησε ότι άρχισαν να παίζονται οι πρώτες νότες του κομματιού κι άκουσε τον εαυτό της να τραγουδάει. Παρά το άγχος της, η πρώτη στροφή ήταν μια χαρά αφού ήξερε ότι θα ηρεμήσει. Όπως εξηγεί όμως είχε πλημμυρίσει από έντονα συναισθήματα που δεν μπορούσε να αγνοήσει. Με την άκρη του ματιού της μπορούσε να διακρίνει τους ηχολήπτες καθώς και όλα τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς. Καθότι δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοια επίπεδα άγχους, δεν μπόρεσε να συνεχίσει.

Η Smith ξεκαθάρισε: «δεν είχα ξεχάσει του στίχους, οι οποίοι τώρα είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Απλά δεν μπορούσα να τους βγάλω έξω». Αφού ολοκλήρωσε την ερμηνεία της και επέστρεψε στην θέση της, εξήγησε ότι ένιωσε το «ταπεινωτικό τσίμπημα της αποτυχίας», αλλά παράλληλα συνειδητοποίησε ότι είχε καταφέρει να εκφράσει και τους στίχους του τραγουδιού στο έπακρο.