Οι Rolling Stones παραιτούνται της αμοιβής τους για το single της Jo Cox

rolling-stones John Vizcaino
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η στυγερή δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Jo Cox τον Ιούνιο είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Οι Rolling Stones αποφάσισαν να παραιτηθούν των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από τις πωλήσεις ενός χριστουγεννιάτικου single που κυκλοφορεί εις μνήμην της δολοφονηθείσας βουλευτού των Εργατικών, Jo Cox. Το single είναι μια διασκευή του «You Can't Always Get What You Want» την οποία ερμηνεύουν ο τραγουδιστής των Kaiser Chiefs Ricky Wilson, ο Steve Harley των Cockney Rebels, η KT Tunstall, ο David Gray και οι MP4, ένα συγκρότημα βουλευτών. Την αποκάλυψη έκανε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βουλή ο βουλευτής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος Pete Wishart, ο οποίος έπαιξε πλήκτρα στο βουλευτικό συγκρότημα.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα ευχαριστήσει μαζί μου τους Sir Mick Jagger και Keith Richards, οι οποίοι παραιτήθηκαν της αμοιβής τους [...] έτσι ώστε να πάνε ακόμα περισσότερα χρήματα στο Ίδρυμα Jo Cox», δήλωσε ο βουλευτής. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις του single θα πάνε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε εις μνήμη της Cox. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Philip Hammond είχε ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις του single θα εξαιρεθούν από το ΦΠΑ, ενώ το γραφείο στοιχημάτων, William Hill, θα δωρίσει στο ίδρυμα τής Jo Cox τα χρήματα που θα παιχτούν σε στοιχήματα για το εάν θα φτάσει στην κορυφή των charts τα Χριστούγεννα.

Reuters / Neil Hall

Η συζήτηση προέκυψε όταν ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Jeremy Corbyn, προέτρεψε όλους τους βουλευτές να κατεβάσουν το single για να τιμήσουν την μνήμη της Jo Cox. Η πρωθυπουργός, Theresa May, συμφώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενθάρρυνε τα μέλη του σώματος να στηρίξουν την σημαντική προσπάθεια. Η στυγερή δολοφονία της βουλευτού Jo Cox τον Ιούνιο, στην εκλογική της περιφέρεια του Birstall είχε συγκλονίσει τη χώρα. Μετά το θάνατό της, πολλοί καλλιτέχνες τίμησαν τη μνήμη της Cox, με τους Coldplay να της αφιερώνουν το «Green Eyes» σε συναυλία τους στο Wembley, μεταξύ άλλων. Ο Thomas May, ο οποίος φέρεται να είχε αναπτύξει σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις, βρέθηκε ένοχος για την δολοφονία της Cox και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από τα βρετανικά δικαστήρια.