Mikro: «Τα όνειρα είναι η τροφή της ζωής, της κίνησης, της δημιουργίας»

mikro-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Με αφορμή την εμφάνιση τους στο Athens Music Festival, μιλήσαμε με την μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, που πλέον ζει και δημιουργεί στο Λονδίνο, για τα μελλοντικά τους σχέδια, την ελληνική σκηνή, και τα όνειρά τους.

Τους Mikro τους γνωρίσαμε και τους αγαπήσαμε στα τέλη του 1990 και τις αρχές του 2000. Η καλλιτεχνική τους πρόταση ήρθε με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη σε μια εποχή που το κοινό αποθέωνε την ηλεκτρονική χορευτική μουσική παγκοσμίως. Η δημοτικότητα και η εμπορική τους επιτυχία υπήρξαν τουλάχιστον αξιοσημείωτες, με τη συναυλιακή τους παρουσία να προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο καινοτομίας και νεωτερισμού (ο λόγος για τα videowalls επί σκηνής).

Σήμερα, τα τρία από τα τέσσερα μέλη που απαρτίζουν τους Mikro δεν ζουν στην Ελλάδα. Ο Νίκος, η Chloe Ann και ο 5irc μετακομίσαν στο Λονδίνο εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ, ο Γιάννης προς το παρόν μένει Θεσσαλονίκη. Ο λόγος της μετακόμισης, όπως πολύ καλά φαντάζεστε, σχετίζεται ή μάλλον προκύπτει από το κλίμα που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Δυστυχώς η Ελλάδα μας έπνιγε τα τελευταία τέσσερα χρόνια», μας λένε οι ίδιοι συμπληρώνοντας: «Μπορούσαμε να αντέξουμε την οικονομική κρίση, άλλωστε πάντα ήμασταν ολιγαρκείς. Δεν μπορέσαμε όμως να αντέξουμε την κρίση αξιών που επήλθε. Και όταν αυτή η κρίση αξιών άρχισε να επηρεάζει τη δημιουργία τότε υπήρξαν δύο λύσεις στο τραπέζι: ή να κλειστούμε στη φωλιά μας ή να φύγουμε έξω. Η αυτοκρατορία των ανισόρροπων κέρδισε για την ώρα, αλλά δεν είπαμε ακόμη την τελευταία μας λέξη, θα επιστρέψουμε δριμύτεροι!». 

Λίγο πριν το Live, η Ροζίνα Αράπη μίλησε με τους Mikro. Ιδού τα νέα τους!

Τι να περιμένουμε από την επερχόμενη εμφάνισή σας στο Athens Music Festival;
Δεδομένου ότι έχουμε να παίξουμε live στην Ελλάδα πάνω από ένα χρόνο, θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για μία εορταστικού τύπου εμφάνιση, μία επανασύνδεση με το κόσμο που μας αγαπάει, με αναφορές σε όλη τη δισκογραφία μας.

Θα ακούσουμε σύντομα νέο υλικό από εσάς;
Δουλεύουμε εδώ και ενάμιση χρόνο νέο υλικό. Το δουλεύουμε, το αλλάζουμε, το ξαναδουλεύουμε κ.ο.κ. Θέλουμε να έχουμε ένα πολύ δυνατό και up-tempo αποτέλεσμα. Προσπαθούμε να μην ακολουθούμε τις προσταγές της μόδας αλλά θέλουμε να είναι φρέσκο. Πιστεύουμε πως κατά την άνοιξη θα υπάρχουν τα πρώτα δείγματα.

Από τις νέες μπάντες που υπάρχουν στην εγχώρια σκηνή έχετε ξεχωρίσει κάποια ή κάποιο καλλιτέχνη;
Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο δεν παρακολουθούμε την ελληνική μουσική πραγματικότητα. Το έχουμε επιδιώξει κιόλας. Ίσως είναι καλό να μας λείψουν κάποια πράματα και να απομακρυνθούμε από κάποιες καταστάσεις.

Σας αρέσουν ιδιαίτερα τα remix, όπως αυτό που κάνατε για το «Να με θυμάσαι» της Μελίνας Μερκούρη. Αν μπορούσατε να «πειράξετε» ένα πλέον κλασικό τραγούδι ποιο θα επιλέγατε;
Μας αρέσει γενικά να πειράζουμε μουσικές άλλων, αρκεί να μας κάνει κλικ. Είναι ένας ακόμη τρόπος να δημιουργείς κάτι νέο χρησιμοποιώντας κάτι παλιό, σαν ανακύκλωση. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι που θα θέλαμε να πειράξουμε. Κάθε τραγούδι έχει τη δική του δυναμική. Αρκεί να σου κάνει νόημα και από εκεί και πέρα ξεκινάει το ταξίδι της μεταμόρφωσης.

Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να ζείτε και να δημιουργείται στη σημερινή Ελλάδα; Κάνετε όνειρα για το μέλλον;
Όνειρα κάνουμε και θα κάνουμε όπου κι αν είμαστε, σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόμαστε. Τα όνειρα είναι η τροφή της ζωής, της κίνησης, της δημιουργίας. Θέλουμε να κάνουμε μουσική, να παίζουμε live, ο κόσμος να αγαπάει τη μουσική μας και να είναι όλα όμορφα, να υπάρχει ειρήνη, να μην υπάρχουν πεινασμένα παιδιά, ούτε άστεγοι, ούτε αρρώστειες.... χιλιάδες όνειρα.

Δημιουργηθήκατε και κάνατε επιτυχία όταν δεν υπήρχαν social media, ούτε η χρήση του διαδικτύου ήταν τόσο διαδεδομένη. Ποια είναι η σχέση σας με αυτές τις πλατφόρμες; Τις χρησιμοποιείτε για τη δουλειά σας ή απλά πιστεύετε ότι είναι ένας «ανταγωνισμός» για τα περισσότερα likes και shares;
Το internet και όλα τα social media έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι, μάλλον για να το πούμε καλύτερα, έχουν κερδίσει το παιχνίδι. Η τηλεόραση ακολουθεί και παρακολουθεί καταϊδρωμένη, μετράει τις μέρες της. Τα μουσικά κανάλια έγιναν reality για να σώσουν τους τελευταίους μισθούς. Από τη μία χαιρόμαστε με αυτό, γιατί πολλοί μεσάζοντες/παρείσακτοι οι οποίοι ήταν άσχετοι με τη μουσική και έκαναν ζημιά στο μουσικό τοπίο έχουν βγει πλέον απ' το παιχνίδι. Με το internet υπάρχει αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ του δημιουργού και του κοινού. Από την άλλη, όλα αυτα τα εργαλεία έδωσαν τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να κάνει πράματα όχι επειδή τα αγαπά, αλλά επειδή απλά μπορεί. Γέμισε ο κόσμος από μουσικούς παραγωγούς, DJs, bloggers που έχουν άποψη για όλους και για όλα (καλά κάνουν και έχουν άποψη αλλά είναι κακό όταν δημιουργούν τάσεις μέσα από ένα media channel κατευθύνοντας και λοβοτομώντας έτσι τον κόσμο. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δημιουργούν οξυδερκή πνεύματα που να μπορούν να έχουν τη δική τους άποψη για κάτι. Όχι να τους λένε κάντε αυτό, ακούστε εκείνο, αυτό μην το ακούτε, 10 πόντοι, 2 πόντοι κλπ). Επίσης, όλη αυτή η εύκολη χρήση/μασημένη ενημέρωση δημιουργεί όλο και περισσότερο κόσμο χωρίς άποψη, χωρίς ταυτότητα, όλοι τείνουν να γίνουν το ίδιο, να ακούνε τα ίδια, να ντυνονται το ίδιο. Ζούμε την εποχή του «όλα τα ακούω, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Και γι’ αυτούς που θα βιαστούν να αναρωτηθούν «και τι το κακό έχει να σου αρέσουν όλα?» θα πρέπει να σκεφτούν ότι η ιδιαιτερότητα δίνει μεγαλύτερη αξία, μεγαλύτερο βάρος, περισσότερη γεύση. Θα κλάψεις όταν θα ακούσεις ένα τραγούδι των Cure αν είναι η αγαπημένη σου μπάντα αλλά όχι αν τους ακούς ΚΑΙ αυτούς επειδή απλά ακούς τα πάντα. Κάπως έτσι δημιουργείται η απαξίωση της μουσικής (και του μέσου). Το νόμισμα έχει δυο όψεις λοιπόν. Καλά τα εργαλεία αλλά με μέτρο, σύνεση και άποψη. Εμείς ζήσαμε όλη την έκρηξη των social, ξεκινώντας τότε με το myspace! Σαφώς και χρησιμοποιούμε τα social. Είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο. Αλλά ποτέ δεν θα μπούμε στη λούπα του πόλεμου των likes. Το θεωρούμε γελοίο. Άλλωστε είναι τόσο εύκολο να αγοράσεις likes/views/shares αν έχεις λεφτά. Οπότε όλο αυτό το παιχνίδι αυτο-ακυρώνεται.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Αφουγκραζόμαστε τους εαυτους μας, το μέλλον και δημιουργούμε όσο μπορούμε. Το επόμενο βήμα είναι τα νέα μας τραγούδια, νέος κύκλος, νέες προσπάθειες, νέες συναυλίες και η ζωή προχωράει.

Οι Mikro εμφανίζονται ζωντανά με τους Club des Belugas και τη Μαρίζα Ρίζου την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου στο Διογένης Studio. 

Info
Διογένης Studio
Λεωφ. Συγγρού 259, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 21.00
Τηλέφωνο Κρατήσεων:  210 94 25 754
Τιμές Εισιτηρίων: A' Ζώνη: 30€, *καθήμενοι - εισιτήριο θέασης (10€ το ποτό), Β' Ζώνη: 25€, *καθήμενοι - εισιτήριο θέασης (10€ το ποτό), Γ' Ζώνη: 20€ *καθήμενοι - εισιτήριο θέασης (10€ το ποτό), Δ' Ζώνη: 10€, *ορθίων - εισιτήριο θέασης (5€ το ποτό) 
2 θεωρεία Δεξιά και αριστερά της σκηνής: 20€ *καθήμενοι - εισιτήριο θέασης, ​(5€ ​το ποτό​)​. Προπώληση εισιτηρίων: Δίκτυο καταστημάτων Γερμανός, Καταστήματα Cosmote και ηλεκτρονικά: http:// http://buy.tickethour.com/ - http://www.diogenis.com/