Ποιους Έλληνες μουσικούς ξεχωρίσαμε το 2016

night-knight

Οι δυναμικοί Night Knight.

ΤΡΙΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η χρονιά που σε λίγο ολοκληρώνεται υπήρξε πλούσια σε δισκογραφικές στιγμές από μπάντες και καλλιτέχνες που είτε αποτελούν μια σταθερή μουσική αξία, είτε χτίζουν σιγά σιγά το fanbase τους στην εγχώρια σκηνή. Εμείς κάνουμε τη δική μας επιλογή και σας συστήνουμε (ξανά) τα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε.

Night Knight
O ντράμερ των Planet of Zeus, Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, έφτιαξε το δικό του project μαζί με τη συνεργασία μελών από άλλες αθηναϊκές μπάντες. Το αποτέλεσμα ήταν το «God is a Motherfucker», μια δουλειά που πατάει στα μονοπάτια του αμερικάνικου rock, όπως το γνωρίσαμε τη δεκαετία του ’90, με πολλές και εμφανείς αναφορές σε αγαπημένα συγκροτήματα της τότε εποχής, αλλά και με μια δική του σκοτεινή, δυναμική προσέγγιση.

φωτο: Δημήτρης Σταματίου
Chickn
Μια μπάντα που χρειαζόμασταν χωρίς να το ξέρουμε. Σε μια εποχή που η «μόδα» της επιστροφής στη ψυχεδέλεια έχει αρχίσει να κουράζει, οι τύποι φτιάχνουν τραγούδια που είναι αδύνατον να μη σε παρασύρουν με το groove, τη σεξουαλικότητα και το «χάσιμο» που σου προσφέρουν απλόχερα. Ίσως το καλύτερο ελληνικό ντεμπούτο για φέτος, ένα πολύχρωμο και οργιαστικό μίγμα, που σε μαγεύει από την πρώτη ακρόαση. Θα ακολουθήσουν πολλές.

Facebook / Christos Hadjichristou
Λευτέρης Μουμτζής
Ο Κύπριος μουσικός που έχει υιοθετήσει αρκετές περσόνες στο παρελθόν, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά έναν δίσκο με το κανονικό του όνομα, το «Now Happiness». Πρόκειται για μια δουλειά που προτάσσει την επιστροφή στις ρίζες και στις απλές συνθέσεις χωρίς πολλά περιττά στολίδια. Εσωτερικό και κινηματογραφικό, το album αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της χρονιάς.

Bazooka
Κάθε τους συναυλία αποτελεί είδηση και που όποιος δεν τους έχει δει ζωντανά, χάνει. Αυτό επιβεβαιώνουν οι διθυραμβικές κριτικές που αποσπά στις εμφανίσεις της η μπάντα από τον Βόλο. Πατώντας πάνω σε δοκιμασμένες punk φόρμες, επιδίδονται σε αυθάδεις συνθέσεις και με «κωλοπαιδίστικο» attitude, ειρωνεία και αμφισβήτηση των πάντων, τραγουδούν για τη γενιά τους όπως κανένας άλλος. Η «Άχρηστη Γενιά» τους που κυκλοφόρησε φέτος, ακούγεται μόνο δυνατά αλλά θα το ξαναπούμε, δεν θα καταλάβετε τίποτα, αν δεν τη «δείτε».

Facebook
Τόλης Φασόης
Από τους  Sharp Ties μέχρι την προσωπική του πορεία, ο Φασόης είναι μια από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις της εγχώριας σκηνής. Ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος, «Happy to Be There», επηρεάστηκε από το new wave, τα ‘80’s, αλλά και τη ψυχεδέλεια, και όλα αυτά σε ένα ταιριαστό και όμορφο μίγμα που ακούγεται με ανοικτό μυαλό.

Μαρίζα Ρίζου
Μια μεγάλη χρονιά για την τραγουδίστρια, αφού η «Μεγάλη Γιορτή» της που κυκλοφόρησε φέτος, την καθιέρωσε στη συνείδηση των Ελλήνων ακροατών. Στο δεύτερο album διακρίνεται η θεατρικότητα της ερμηνείας της, η εσωτερικότητα και η ευαισθησία της. Όλα αυτά φαίνεται πως μιλάνε στην καρδιά του κοινού, αν κρίνουμε από την τεράστια επιτυχία που γνωρίζει κάθε ζωντανή της εμφάνιση.

Η Μαρίζα Ρίζου μοιράζεται μαζί μας τα top5 που τη σημάδεψαν

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ