5+1 εκθέσεις για να επισκεφθείτε στις γιορτές

opu-zouni5
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις που μπορείτε να συνδυάσετε με τις βόλτες σας στη στολισμένη Αθήνα!

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

«Τάξη στο Χάος»

Το εκθεσιακό αφιέρωμα στα 50 περίπου χρόνια δημιουργίας της Όπυς Ζούνη (1960-2008), είναι μια αναδρομή, συμπεριλαμβάνοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής της πορείας. Η έκθεση χωρίζεται σε δέκα ξεχωριστές ενότητες, ακολουθώντας, θεματικά και χρονολογικά, την εικαστική διαδρομή που έχει κάνει η καλλιτέχνις. Περιλαμβάνει 150 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευές, objets trouvées, κολλάζ, εγκαταστάσεις.

Η Όπυ Ζούνη υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της μεταπολεμικής γεωμετρικής αφαιρετικής τέχνης και της νέο-κονστρουκτιβιστικής λογικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Έχοντας διπλή πολιτιστική κληρονομιά (ελληνική-αιγυπτιακή), με έντονη κλασική παιδεία, υιοθετεί ταυτόχρονα τη γεωμετρική δομή, την αφηρημένη μαθηματική σκέψη αλλά και τις μοντέρνες αντιλήψεις για την τέχνη που γνώρισε στα πολυάριθμα ταξίδια της στο εξωτερικό. Προερχόμενη από το κοσμοπολίτικο Κάιρο με την αρχαία βυζαντινή και αραβική παράδοση, υιοθετεί το στυλ Art Déco στην πλειονότητα των έργων της αλλά και το στυλ Art Nouveau σε πιο πρώιμα έργα της, με τα αραβουργήματα που χαρακτηρίζουν τα ιερά τεμένη του αραβικού πολιτισμού.

Την έκθεση συνοδεύει η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση με τίτλο «Όπυ Ζούνη. Τάξη στο Χάος - Ordo ab Chao», 340 σελίδων με 340 φωτογραφίες καθώς και μία εγκατάσταση-video οκτώ λεπτών (με τίτλο «Φως-Σκιά-Συμπτώσεις») σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκους

Info
Διάρκεια: 22 Δεκεμβρίου έως 26 Φεβρουαρίου 2017
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου)

«ΜΕΘΕΞΙΣ»

Μέθεξις σημαίνει συνάντηση, επαφή, επικοινωνία. Στη φιλοσοφία σημαίνει επικοινωνία με τον κόσμο των αισθήσεων και βεβαίως των ιδεών. Σύγχρονοι εικαστικοί συναντούν, έρχονται σε επαφή κι επικοινωνούν μέσα από τα έργα τους, εγείροντας αισθήσεις και ιδέες, αναζητώντας το ιδεατό, πέρα από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. 42 σύχρονοι δημιουργοί «συνομιλούν» μέσα από τα έργα τους.

Ο δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης σημειώνει: «... οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί «ενεργοποιούν» την ορατή αλήθεια των πραγμάτων, ώστε αυτή να προσεγγίσει το ιδεατό της πρότυπο, «μετέχοντας» έτσι της ουσίας της. Αναζητούν με αυτόν τον τρόπο τη δική τους μέθεξη στην πορεία τους προς τη λύτρωση, την απελευθέρωση, που ίσως αποτελεί και το προσωπικό τους στοίχημα για την προσέγγιση της ιδεατής αθανασίας τους.

Ταυτόχρονα όμως, τα έργα της έκθεσης αυτής αποτελούν μέσο και όχημα μετοχής των θεατών τους στην απελευθέρωση και κάθαρση του νοητικού και συναισθηματικού τους δυναμικού. Κάθε έργο της έκθεσης, κάθε ματιά σε αυτό βελτιώνει και αναγάγει το νου και την ψυχή τους στη σφαίρα εναλλακτικών πραγματικοτήτων. Τούτο γιατί κάθε εικαστικό έργο αποτελεί ακένωτη πηγή δυνατοτήτων συναισθηματικής, ηθικής, νοητικής αλλά και κοινωνικής ολοκλήρωσης. Μέθεξις τεχνών, μέθεξις ψυχής, μέθεξις πραγματικού, μέθεξις ιδεών, μέθεξις αναγκών και συναισθημάτων σε οποιαδήποτε σειρά γεννιούνται και σαρκώνονται μέσα μας».

Ιnfo
Διάρκεια:  20 Δεκεμβρίου 2016  έως 18 Ιανουαρίου 2017
Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, Αθήνα)

Σάββας Καραπαναγιώτης
«Home»

Η έκθεση αποτελείται από τις 25 καλύτερες φωτογραφίες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή του Photometria International Photography Festival 2016. Θέμα της διοργάνωσης του Photometria – International Photography Festival 2016 είναι το «Home». Θέμα το οποίο προσφέρει ευρύ πεδίο έκφρασης, στην όποια προσέγγιση, γεμάτο νόημα και ποικίλες ερμηνείες.

H έκθεση εγκαινιάστηκε στα Ιωάννινα τον Ιούνιο του 2016 και η Αθήνα είναι μια από τις 13 στάσεις της στην Ελλάδα.

Ιnfo
Διάρκεια: 16 Δεκεμβρίου 2016 - 30 Δεκεμβρίου 2016
Μελάνυθρος | Χώρος Τέχνης (Ζάππα 4, 11635 Καλλιμάρμαρο)

«Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μίας αυτοβιογραφίας»

Η «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας», μια παλαιά πρόταση της Νίκης Γρυπάρη, Προέδρου του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, επιχειρεί την αποκρυπτογράφηση και την ερμηνεία της καλλιτεχνικής πορείας του δημιουργού με βασικά εργαλεία τα κείμενά του, τις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις, τις προφορικές του διηγήσεις και βέβαια τα ίδια τα έργα του. Παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία.

Η πληθώρα του υλικού οδήγησε στην επιλογή της διοργάνωσης δύο διαδοχικών εκθέσεων, εκ των οποίων η πρώτη, που αφορούσε την περίοδο 1910-1940 και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Οκτώβριος 2013 - Ιούλιος 2014) είχε ακολουθήσει βήμα-βήμα τη ζωή του Γιάννη Τσαρούχη, από το 1910, τη χρονιά της γέννησής του, μέχρι το 1940 –τη χρονιά του πολέμου και της επιστράτευσης– που σηματοδοτεί και μια τεχνοτροπική στροφή στη ζωγραφική του. Στο «Δεύτερο Μέρος (1940-1989)», ο επισκέπτης, ξεκινώντας από τα χρόνια της κήρυξης του πολέμου, το 1940, ακολουθεί τον Γιάννη Τσαρούχη στο Αλβανικό μέτωπο, στην Αθήνα της κατοχής και στις δύσκολες μέρες του εμφυλίου. Μέσα από τα έργα του θα περιδιαβεί τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, ανακαλύπτοντας τον δρόμο που παίρνει η ζωγραφική του, τις επιρροές, τις γνωριμίες, τις συναναστροφές και τους συνεργάτες του. Θα συναντήσει πρόσωπα όπως ο Ιόλας, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Lila de Nobili και πολλούς άλλους, σε μία περιήγηση με ξεναγό τον ίδιο τον ζωγράφο, μέσα από αποσπάσματα κειμένων του ιδίου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.  Η έκθεση διατρέχει τις δεκαετίες '40, '50, '60, '70 και '80.

Info
Διάρκεια: 16 Δεκεμβρίου 2016 – 26 Φεβρουαρίου 2017
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου)

«Fake»​

Το πρόβλημα των πλαστών έργων τέχνης είναι παγκόσμιο όσο και ελληνικό και τρομοκρατεί κάθε συλλέκτη, γκαλερίστα, διευθυντή μουσείου και καλλιτέχνη. O Γιώργος Οράτης, συλλέκτης και ιδιοκτήτης του The Pulse Project, ήρθε σε επαφή με τον κόσμο των πλαστών έργων. Αλλά και μετά τη λειτουργία της γκαλερί The Pulse, σειρά έργων του που παρουσιάστηκαν αποδείχθηκαν μετά από εργαστηριακούς ελέγχους και ιστορική-αρχειακή έρευνα ότι ήταν πλαστά. Εξαιρετικά, αλλά πλαστά. Έτσι συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα και άρχισε να αποκτά τέτοια έργα.

Στη συνέχεια επέλεξε τρεις καλλιτέχνες, τον φωτογράφο, Francois L’Hotel, τον αρχιτέκτονα, Διονύση Σοτοβίκη και τον ζωγράφο, Κωνσταντίνο Πάτσιο. Τους παρέδωσε τα πλαστά έργα και τους προέτρεψε να δημιουργήσουν με αυτά δικά τους έργα. Οι πλαστοί πίνακες έργων των Παρθένη, Ροϊλού, Δούκα, Γαϊτη, Μόραλη, Γιαλλινά, Βυζάντιου, Ακριθάκη κ.ά. μετατράπηκαν σε αυθεντικά έργα με την εικαστική παρέμβαση των καλλιτεχνών και απέκτησαν αυθεντικότητα, ταυτότητα και υπογραφή. Στις νέες δημιουργίες τους οι καλλιτέχνες επινοούν το δικό τους σύμπαν.

Info
Διάρκεια: 15 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου
The Pulse Gallery (Χάρητος 8, Κολωνάκι)

Πάρος

«Φανταστικές Κυκλάδες. Φτιάξε το Νησί σου!»

Η έκθεση περιλαμβάνει τα χιλιάδες παιδικά έργα που προέκυψαν από τον φετινό, τέταρτο κατά σειρά, διαγωνισμό για την αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου. Ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου, ανέδειξε 16 νικητές. Τα 16 έργα που επιλέχθηκαν πρωταγωνιστούν στη φετινή αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου. Φέτος, το θέμα της αφίσας και του διαγωνισμού ήταν οι Φανταστικές Κυκλάδες! 16 νησιά του Αιγαίου μεταμορφώθηκαν με τη φαντασία των παιδιών και έγιναν…. πρόσωπα, ζώα, χάρτες ή πουλιά! Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό που έφτασαν στο Μουσείο ήταν από περιοχές από όλη την Ελλάδα, από την ομογένεια στο εξωτερικό, αλλά και από πολλούς φορείς.

Info
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4)

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]