Ποιες βιβλιοθήκες μπορείτε να επισκέπτεστε μέχρι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ

ethniki-bibliothiki
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Το εμβληματικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου παραμένει στην κυριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και μακροπρόθεσμα, όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, θα στεγάσει μέρος των συλλογών της και θα επαναλειτουργήσει ως αναγνωστήριο, εκθεσιακός χώρος και πύλη ενημέρωσης για τις υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο κέντρο της πόλης.

Το 2017 σηματοδοτεί την ιστορική μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα τα μεγάλα και πολύπλοκα έργα προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση αυτή, απαιτείται πλέον η εντατική, αποκλειστική απασχόληση του συνόλου του προσωπικού της, αλλά και η αποκλειστική χρήση των χώρων και των υποδομών του ιστορικού Βαλλιανείου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, οι χώροι του Βαλλιανείου επί της οδού Πανεπιστημίου 32 αξιοποιούνται αποκλειστικά για τον καθαρισμό, την επεξεργασία και τον εγκιβωτισμό 750.000 τεκμηρίων, αλλά και ως χώροι εργασίας και εκπαίδευσης για το προσωπικό και τους συνεργάτες της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Για το λόγο αυτό, η εξυπηρέτηση του κοινού στο Kεντρικό Aναγνωστήριο και στο Aναγνωστήριο Xειρογράφων καθώς και η παραλαβή και εκτέλεση παραγγελιών αντιγράφων παντός είδους, αναστέλλονται προσωρινά. Αντίθετα, το Κέντρο ISBN / ISMN / ISSN, το Τμήμα Εισαγωγής, το Λογιστήριο και η Γραμματεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.

SOOC / Nick Paleologos

Το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήλης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Αθήνα, 25 Ιουνίου, 2016)

Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, η διαδικασία παραλαβής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το Ελληνικό Δημόσιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2017. Αφού παραληφθούν οι νέες εγκαταστάσεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να ολοκληρώσει τη μετεγκατάστασή της και ακολούθως θα λειτουργήσει δοκιμαστικά δύο μήνες στο νέο της κτήριο. Με αυτά τα δεδομένα, τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων και η επανέναρξη της εξυπηρέτησης του κοινού προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2017.

To κοινό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μπορεί να εξυπηρετηθεί αξιοποιώντας τις παρακάτω Bιβλιοθήκες και εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης :

Ενιαίος Κατάλογος Συνεργατικού Δικτύου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Βιβλιοθηκών
Βιβλιοθήκη Βουλής
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
ΕΛΙΑ (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο)
Ακαδημία Αθηνών - Βιβλιοθήκη
Ίδρυμα Ευγενίδου - Βιβλιοθήκη
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Βιβλιοθήκη
Μουσείο Μπενάκη - Βιβλιοθήκη
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων
Βιβλιοθήκη Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Τράπεζα της Ελλάδος -  Βιβλιοθήκη
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Βιβλιοθήκη
Βιβλιοθήκες Σχολών ΕΚΠΑ