Πέντε λόγοι για να μη χάσετε τη συναυλία των Einstürzende Neubauten

neubauten
ΤΡΙΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

To Σάββατο 11 Φεβρουαρίου ετοιμαστείτε για μια συναυλία-εμπειρία στο Gazi Music Hall.

Οι «άρχοντες του θορύβου», το συγκρότημα που ενσωμάτωσε καθοριστικά τους βιομηχανικούς ήχους στη μουσική, οι Γερμανοί με την έντονη πολιτική δράση και τα τραγούδια που έχουν πάντα κάτι να πουν, έρχονται ξανά στη χώρα μας για ένα live που θα θυμόμαστε για καιρό. Σας δίνουμε πέντε λόγους για να μη το χάσετε:

1. Φτιάχνουν τα δικά τους μουσικά όργανα που απέχουν από τα συμβατικά, με σκοπό να αποδώσουν μια βιομηχανική, φουτουστική χροιά στον ήχο τους. Παράλληλα χρησιμοποιούν από πριόνια και λαμαρίνες μέχρι ηλεκτρικές συσκευές για να φτιάξουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα.

2. O Blixa Bargeld ήταν μέχρι το 2003 ενεργό μέλος των Bad Seeds και η φιλία του με τον Nick Cave μετράει χρόνια, γεμισμένα με ιστορίες για αλκοόλ, δυνατή μουσική και πειραματισμό. Οι δύο τους δηλώνουν τον αλληλοθαυμασμό τους σε κάθε ευκαιρία.

3. O Bargeld και ο Alexander Hacke μεγάλωσαν στο Δυτικό Βερολίνο την εποχή που το Τείχος χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα στα δύο. Οι μουσικές τους επιρροές ήταν το krautrock, όπως οι Can και οι Neu!, αλλά και οι Kraftwerk, ενώ έχουν επηρεαστεί και από τα γραπτά και τα έργα του φουτουριστή συνθέτη Luigi Russolo, του πρώτου εφευρέτη των «μηχανών θορύβου» το 1913. Τους Einstürzende Neubauten τους δημιούργησαν στην εφηβεία τους και άρχισαν να φτιάχνουν τα δικά τους μουσικά όργανα, ελλείψει χρημάτων.

4. Το όραμά τους ήταν και είναι να πειραματίζονται συνεχώς με τον ήχο, τις δυνατότητές τους, το να σπάσουν τα στεγανά της μουσικής σύνθεσης και να δημιουργήσουν κάτι νέο. Οι Neubauten καθόρισαν τελικά τον βιομηχανικό και πειραματικό ήχο, εξερευνώντας τις δυνατότητές του, δημιουργώντας μουσική με εργαλεία που κανένας δε θα φανταζόταν ως μουσικά όργανα και επηρεάζοντας τελικά χιλιάδες καλλιτέχνες.

5.  Πέρα από τη βασική μπάντα, όλα τα μέλη ασχολούνται με τα δικά τους side projects. Ο  Bargeld με τη μακρόχρονη πορεία του δίπλα στον Nick Cave, o Unruh είναι μέλος των Bombus, ενώ παράλληλα φτιάχνει τα δικά του μουσικά όργανα,  και ο Hacke μετράει άπειρες συνεργασίες με αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, όπως οι Tiger Lillies, η Julie Cruz και οι Wovenhand.  

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ