Με αέρα από Κάννες και υπογραφή Μπερτολούτσι

me-aera-apo-kannes-kai-upografi-mpertoloutsi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΙΟΥ 2012

Αν και στις Κάννες η ταινία «Εγώ κι εσύ» του σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού, το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νικολό Αμανίτι, στο οποίο βασίζεται το σενάριο, δεν μπαίνει καν σε τέτοιου είδους συγκρίσεις.

Το «Εγώ και εσύ» του Νικολό Αμανίτι, κέρδισε το ενδιαφέρον του ιταλού σκηνοθέτη και όχι άδικα. Με το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας να εκτυλίσσεται σε ένα σκοτεινό υπόγειο, ο Νικολό Αμανίτι διηγείται μια αξέχαστη ιστορία για το πιο απλό αλλά και το πιο αξεδιάλυτο από τα μυστήρια της ζωής: το πώς κανείς γίνεται από παιδί άντρας.

Ο ίδιος ο Αμανίτι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο μιλάει για έναν έφηβο που καλείται να αναμετρηθεί με τους συνομήλικούς του. Είναι μια τρομερή δοκιμασία στην οποία σπανίως αναφερόμαστε.»

Ήρωας του βιβλίου ο Λορέντσο. Ένα βασανισμένο αγόρι, κλεισμένο στον εαυτό του, εξόριστο στον κόσμο του. Δεν έχει φίλους. Βιώνει την οικογένεια και τα σχολείο ως στοιχεία ξένα σε αυτόν. Νιώθει όμως την παρόρμηση να αλλάξει: διότι διαισθάνεται ότι δεν υπάρχει μέλλον για όποιον διαφοροποιείται από τους άλλους.

Και τότε αποφασίζει να ακολουθήσει μια στρατηγική που θα τον κάνει να μοιάζει με τους άλλους.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που μυθιστόρημα του ιταλού συγγραφέα μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Τα «Εγώ δεν φοβάμαι» και «Με τις ευλογίες του Θεού» μεταφέρθηκαν επίσης με επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Gabiele Salvatores.

Ιταλική φινέτσα

Ο Νικολό Αμανίτι γεννήθηκε το 1966 στη Ρώμη και θεωρείται ο σημαντικότερος Ιταλός συγγραφέας της γενιάς του, ενώ το μυθιστόρημά του «Εγώ δεν φοβάμαι» αποτελεί μια από τις εμπορικότερες επιτυχίες της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατ. αντίτυπα.

Στη συγγραφική του «συλλογή» περιλαμβάνονται ακόμα τα βιβλία «Λάσπη» (μτφρ. Κωνσταντίνα Δεληκωστοπούλου, 2000), «Θα σε πάρω να φύγουμε» (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2002), «Εγώ δεν φοβάμαι» (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2003), «Με τις ευλογίες του Θεού» (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, 2008), το οποίο τιμήθηκε το 2007 με την εγκυρότερη λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας του, το Βραβείο Στρέγκα.

Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει απο τις Εκδόσεις Καστανιώτη και το μυθιστόρημά του «Ας αρχίσει η γιορτή», σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη.

Πληροφορίες: «Εγώ και εσύ» του Νικολό Αμανίτι, μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.