Τραγούδια που γράφτηκαν για μεγάλους έρωτες

John-lennon-yoko-ono
ΤΡΙΤΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Για να γιορτάσετε σωστά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, θα χρειαστείτε ένα soundtrack που θα ντύσει τις ρομαντικές σας στιγμές με το έτερόν σας ήμισυ. Εμπνευστείτε από τα παρακάτω τραγούδια που γράφτηκαν για μερικούς από τους πιο θρυλικούς έρωτες της ιστορίες.

John Lennon - «Oh Yoko»

Η λατρεία του Lennon για την Ono ήταν γνωστή. Στο πρόσωπό της βρήκε την έμπνευση και οι δυο τους αγαπήθηκαν παράφορα μέχρι το τέλος. Σε αυτό το λιτό folk κομμάτι από το «Imagine» που έγραψε για αυτήν, κάνει καρδιές να λιώνουν με την απόλυτη αφοσίωση που δείχνει στην αγαπημένη του.

Nick Cave - «Into My Arms»

Το ειδύλλιό του με την Polly Jean Harvey ήταν μυθικό –αναζητήστε το γράμμα αγάπης που της έγραψε. Η Harvey αποτέλεσε  μούσα του για πολλά από τα τραγούδια που έγραψε την περίοδο που ήταν μαζί, ενώ τον συνόδευσε και στο υπέροχο «Henry Lee» στο album «Murder Ballads». Στο «Into My Arms», ο λυρισμός, ο ερωτισμός, η απλότητα και το μεγαλείο του έρωτα του Cave για αυτήν τη συγκλονιστική γυναίκα σε ταράζουν συθέμελα.

Joy Division - «Love Will Tear Us Apart»

To πιο διάσημο και εμβληματικό τραγούδι των Joy Division γράφτηκε για τη σχέση του Ian Curtis με τη γυναίκα του Deborah και την ταραχώδη σχέση τους που δοκιμάστηκε αλλά παρέμεινε δυνατή μέχρι το τέλος –που σφραγίστηκε από την αυτοκτονία του Curtis. Ο σκοτεινός ύμνος που έμελε να επηρεάσει τόσους πολλούς ανθρώπους προέκυψε από τη σχέση δύο ανθρώπων που πάλευαν με τους δαίμονές τους, προσπαθώντας να κρατήσουν τη φλόγα της αγάπης τους ζωντανή. Η συγκεκριμένη φράση είναι λαξευμένη στον τάφο του ύστερα από παράκληση της ίδιας.

Eric Clapton - «Layla»

Ο Clapton γνώρισε την Pattie Boyd όταν αυτή ήταν παντρεμένη με τον George Harrisson. Την ερωτεύτηκε αμέσως και μαζί έζησαν έναν παράφορο έρωτα που αποτέλεσμα είχε τη διάλυση του γάμου της με το Σκαθάρι. Για εκείνην ο Clapton έγραψε πολλά τραγούδια, βρίσκοντας στο πρόσωπό της την απόλυτη μούσα του, ανάμεσά τους και αυτό το κομμάτι. Το Layla είναι εμπνευσμένο από το ποίημα «The Story of Layla and Manjun» του ποιητή Nizami Ganjavi, που μιλάει για έναν απαγορευμένο έρωτα.

Rolling Stones - «She’s Like a Rainbow»

Ένα από τα πάρα πολλά τραγούδια που γράφτηκαν για την απόλυτη μούσα του Mick Jagger, τη Marianne Faithfull. Ο θυελλώδης τους έρωτας αποτέλεσε μια εμβληματική καλλιτεχνική σύζευξη που κράτησε 5 χρόνια και διαλύθηκε μαζί με την έλευση της δεκαετίας του 1970, αφήνοντας τη Faithfull ένα ψυχικό και σωματικό ράκος, εξαρτημένη από ουσίες και ψυχολογικά προβλήματα. 

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ