documenta 14: Πρόγραμμα Δημόσιων Δράσεων 16-18 και 25 Φεβρουαρίου

documenta-14-public-programs
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Οι εκδηλώσεις του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων στις 16-18 και 25 Φεβρουαρίου θα μεταδοθούν με live stream μέσω της ιστοσελίδας της documenta 14. Συντονιστείτε για να τις παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση.

16-18 Φεβρουαρίου 2017
Η Κοινότητα για το Τέλος της Νεκροπολιτικής
Sovereign Bodies: A New History of Sexuality in Three Chapters
Με τον Paul B. Preciado, Επιμελητή του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14
7-10 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας

Ενώ η κατά Φουκώ ιστορία της σεξουαλικότητας εδράζεται στην έννοια της «βιοπολιτικής» για να κατανοήσει τη σύγχρονη μορφοποίηση των πολιτικών σεξουαλικών υποκειμένων, αυτό το σεμινάριο έχει ως σημείο εκκίνησης τη θεμελιώδη σχέση ανάμεσα στη «νεκροπολιτική» και τις σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες. Σε τρεις μέρες καταγράφουμε το περίγραμμα μιας γενεαλογίας των μεταλλασσόμενων τεχνολογιών που παράγουν το σύγχρονο σώμα και την υποκειμενικότητά του, από το κυρίαρχο καθεστώς και το αποικιακό δίκτυο εξουσίας έως τις σύγχρονες φαρμακοπορνογραφικές δομές, προσπαθώντας να καταλάβουμε τη μετατόπιση από την πατριαρχία στις σύγχρονες έννοιες της ομοφυλοφιλίας και της ετεροφυλοφιλίας καθώς και τις σύγχρονες πολιτικές φύλου.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017
7-9.30 μ.μ.
Κεφάλαιο 1: The Necropolitical Body. Blood, Sperm, and Sovereignty

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017
7-10 μ.μ.
Κεφάλαιο 2: The Biopolitical Regime and the Invention of Sexual Difference. Private Milk and Public Water

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017
7-10 μ.μ.
Κεφάλαιο 3: The Pharmacological Body. Technofluids, Sexual Capital, and Porn-Data

O Paul B. Preciado είναι φιλόσοφος, επιμελητής και διεμφυλικός ακτιβιστής, καθώς επίσης κορυφαίος διανοητής στη μελέτη του φύλου και της πολιτικής του φύλου. Είναι Επιμελητής του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14. Ο Preciado ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017
Salon de Tomb: The Salon/Library as a Portrait
Επιτελεστική παρουσίαση με τη Yael Davids
9:30 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας


Η παρουσίαση ανοίγει και εκθέτει το σαλόν-βιβλιοθήκη ως μια συλλογή συντονισμένων σωμάτων. Η Yael Davids θέτει τα εξής ερωτήματα: «Πώς καταγράφει κανείς τη βιβλιοθήκη του; Πώς επιτελείται ο συντονισμός με τη διαδικασία δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης; Πώς μπορεί κάποιος να συγκροτήσει τη δική του συλλογή από φωνές μέσω χειρονομιών, κινήσεων και κειμένων;»

Η παρουσίαση διεξάγεται με τους φοιτητές του προγράμματος Εκλεκτικές Συγγένειες οι οποίοι συμμετείχαν στο τριήμερο σεμινάριο που προηγήθηκε και ακολουθεί την πρώτη συνάντηση του δημόσιου σεμιναρίου Sovereign Bodies: A New History of Sexuality in Three Chapters από τον Paul B. Preciado.

Η Yael Davids γεννήθηκε στο κιμπούτς Tzuba, στην Ιερουσαλήμ, Ισραήλ, το 1968. Σπούδασε στον τομέα των Καλών Τεχνών στο Gerrit Rietveld Academie στο Άμστερνταμ, γλυπτική στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη καθώς επίσης χορογραφία και παιδαγωγική του χορού στο Remscheid Academie. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Κοινότητα Φίλων του Ulises Carrión
Σε συντονισμό της Arnisa Zeqo
Word-of-Mouth: On the Early Reception of Ulises Carrión
Ομιλία και συζήτηση
Με τη Magalí Arriola

7-9 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας

Η παρουσίαση της Magalí Arriola επανεξετάζει την πρακτική του Ulises Carrión με μερικές από τις ευφάνταστες μεθόδους που ανέπτυξε στην ύστερη περίοδο, για να αναλύσει την αποδοχή του έργου του στο πλαίσιο της αναδυόμενης σκηνής τέχνης στο Μεξικό στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η Arriola παραλληλίζει τις πολιτισμικές στρατηγικές του Carrión με τις δημιουργικές μεθόδους που ανέπτυξε μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών απηχώντας τη δική του πρακτική, αν όχι εμπνεόμενη από αυτήν, καθώς επίσης με περφόρμανς και εκδηλώσεις από άλλους καλλιτέχνες της γενιάς του Carrión οι οποίοι, όπως ακριβώς κι εκείνος, δεν είχαν ενσωματωθεί στο τοπικό θεσμικό πλαίσιο της εποχής τους.

Η Magalí Arriola είναι κριτικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια. Εργάστηκε ως επιμελήτρια στο Fundación Jumex Arte Contemporáneo και στο Museo Tamayo, στην Πόλη του Μεξικού. Η Arriola ζει στην Πόλη του Μεξικού.

Ιnfo
documenta 14 στο Πάρκο Ελευθερίας

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα
T: 210 724 8150
Ανοικτά Τρίτη-Σάββατο, 5-10 μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος