Who is Who: Kasabian

who-is-who-kasabian

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2012

Οι Άγγλοι Kasabian έρχονται στα μέρη μας, στο πλαίσιο του φετινού Ejekt Festival, έχοντας στις αποσκευές τους ένα από τα καλύτερα album του 2011. Φτιαγμένοι από την ίδια μουσική μαγιά που γέννησε τη δεκαετία του ’90 τους Stone Roses και τους Oasis, ο ηλεκτρισμένος τους ήχος ξεσηκώνει το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση.

Οι Kasabian σχηματίστηκαν το 1997 στο Leicester. Αρχικά το όνομα τους ήταν Saracuse. Γνωρίστηκαν στο Bedrock Studios της περιοχής όπου ο μπασίστας Chris Edwards δούλευε ως μηχανικός. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP και η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση έγινε στα 18α γενέθλια του Edwards.

Το όνομα Kasabian ήρθε λίγο αργότερα και η έμπνευση τους ήταν η περιβόητα Linda Kasabian, μέλος της αίρεσης/ οικογένειας του serial killer Charles Manson και μάρτυρας-κλειδί στην καταδίκη του. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα, η απάντηση ήταν ότι το Αρμένικο αυτό επίθετο που σημαίνει χασάπης, κόλλησε στο κεφάλι τους και τους φαινόταν εύηχο.

Το 2004 ήρθε το ντεμπούτο album τους με τίτλο το όνομα τους. Το τρίτο τους single «Club Foot» ήταν η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία στα βρετανικά charts, έντυσε μουσικά ταινίες ( «The Guardian» και «Goal»), παιχνίδια όπως το «Tony Hawk» και το «Pro Evolution Soccer» και ακόμα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τους επιτυχίες. Οι συμμετοχές τους σε βιντεοπαιχνίδια δε σταμάτησε εκεί, καθώς άλλο ένα single, το «Reason Is Treason» ακουγόταν στο «Gran Turismo 4» και το «Lost Souls Forever» στο «FIFA 2004».

Στο δεύτερο album τους, «Empire» το 2007, μέτρησαν την απώλεια ενός από τα ιδρυτικά τους μέλη, του κιθαρίστα Christofer Karloff, που αποχώρησε από το group λόγω καλλιτεχνικών διαφορών, αν και συνεισέφερε σημαντικά στα κομμάτια του album. Το ομώνυμο κομμάτι έγινε αμέσως επιτυχία και οι Kasabian κέρδισαν το βραβείο Best Live Act στα βραβεία του NME. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το «West Rider Pauper Lunatic Asylum».

Το single «Vlad The Impaler» συνοδευόταν από ένα καταπληκτικό videoclip με πρωταγωνιστή τον Noel Fielding της κωμικής σειράς «The Mighty Boosh» στο ρόλο ενός βαμπίρ. Από εκείνο το album, το «Where Did All The Love Go?» κέρδισε ένα σεβαστό χρόνο στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου και οι Kasabian προτάθηκαν για ένα Mercury Prize και κέρδισαν το βραβείο «Best Album» στα Q Awards. Η Βρετανία λάτρεψε το συγκρότημα, βλέποντας τους καινούργιους Stone Roses με μία δόση Primal Scream στον ήχο τους, που παρήγαγε ηλεκτρισμένα rock hits το ένα μετά το άλλο.

Η σκηνική τους παρουσία ήταν εκρηκτική και όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τις ζωντανές τους εμφανίσεις, στις οποίες ήταν συνήθως ως headliners ή συμμετέχοντας σε μεγάλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Τα βραβεία ήταν απλά η απόδειξη αυτής της μανίας που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, αφού το 2010 κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο συγκρότημα στα Brit Awards και ονομάστηκαν και το καλύτερο γκρουπ του κόσμου εκείνη τη χρονιά από τα βραβεία Q.

Το «Velociraptor», το τέταρτο τους album ήρθε το 2011. Από εκεί, το «Days Are Forgotten» κόλλησε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς για πολλούς μήνες, όπως επίσης το «Switchblade Smiles» και το «Re-Wired». Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές και πολλοί μιλάνε για το καλύτερο μέχρι στιγμής βήμα των Kasabian.

Η βρετανική μπάντα κατάφερε μέσα σε περίπου μια δεκαετία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα indie rock συγκροτήματα των τελευταίων χρόνων, με κομμάτια γεμάτα ενέργεια, δυνατές κιθάρες και σκεπτόμενους στίχους. Είναι σίγουρο πλέον ότι ο frontman Tom Meighan και η παρέα του, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που θα έκαναν τα είδωλα του,Bobby Gillespie και Ian Brown περήφανους.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ