Billy Corgan: «Ένιωσα τάσεις αυτοκτονίας από την επιτυχία των Nirvana»

billy-corgan-smashing-pumpkins Dan Hallman
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Αυτές οι σκέψεις τελικά τον ενέπνευσαν να γράψει το «Today», την μεγάλη επιτυχία των Smashing Pumpkins.

Ο frontman των Smashing Pumpkins, Billy Corgan, μίλησε πρόσφατα για την κατάθλιψη και τις τάσεις αυτοκτονίας που ένιωσε όταν οι Nirvana έκαναν την εμφάνισή τους και άλλαξαν τα πάντα. Ο πρώτος δίσκος των Smashing Pumpkins, «Gish», είχε την «ατυχία» να συμπέσει με το «Nevermind» των Nirvana και το «Ten» των Pearl Jam – δύο δίσκοι «σταθμοί» που έφεραν την grunge στο mainstream.

 «Οι Smashing Pumpkins είχαν βγάλει έναν δίσκο, ο οποίος ήταν πολύ πετυχημένος, αλλά όταν κάναμε την προώθηση, ο δίσκος των Nirvana βγήκε και όλοι ξέρουν ότι το “Nevermind” ήταν τεράστια επιτυχία. Εκείνη την περίοδο βγήκαν και οι Pearl Jam και έγιναν και αυτοί τεράστιοι», δήλωσε στο podcast της Amy Jo Martin «Why Not Now» ο Corgan. «Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, από εκεί που σκεφτόμουν ότι ήμουν πολύ πετυχημένος στον χώρο μου, όλοι οι κανόνες άλλαξαν», εξήγησε ο Corgan. Αυτή η δραματική αλλαγή τον έκανε να νιώσει «μια πολύ περίεργη κατάθλιψη» καθώς δεν αισθανόταν προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα.

Για αρκετό διάστημα δεν μπορούσε να γράψει τραγούδια και δυσκολευόταν να ξεπεράσει την κατάθλιψη, η οποία έφτασε στα όρια των αυτοκτονικών τάσεων. Στη συνέχεια, αποκάλυψε, ξύπνησε ένα πρωί και σκέφτηκε ότι ή θα πηδήξει από το παράθυρο, ή θα αλλάξει την ζωή του. «Ξέρω ότι ακούγεται πολύ δραματικό, αλλά κυριολεκτικά αυτό είναι που συνέβη», σχολίασε ο Corgan. Αυτές οι σκέψεις τελικά τον ενέπνευσαν να γράψει την μεγάλη επιτυχία των Smashing Pumpkins, «Today», στον δεύτερο τους δίσκο, «Siamese Dream». Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι κατά κάποιο τρόπο «μια πικρόχολη εξέταση της αυτοκτονίας», αλλά το κύριο μήνυμα των στίχων είναι ότι «κάθε μέρα είναι η καλύτερη μέρα, εφόσον το επιτρέψεις».