ΕΜΣΤ και documenta ανακοινώνουν τη μεγαλόπνοη συνεργασία τους

emst
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Οι δύο θεσμοί αποφάσισαν να συνεργαστούν ανταλλάσσοντας πληροφορίες και γνώσεις, εμπεδώνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία τού να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο.

Η documenta 14, ξεκινώντας από τη γενέτειρά της, το Κάσελ, όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1955, επέλεξε για την πρώτη της έξοδο εκτός Κάσελ την Αθήνα και βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης ήδη από το τέλος του 2013.

Ο τίτλος εργασίας «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» τής επέτρεψε την ανάπτυξη διαλόγων και μορφών έρευνας ως μέρος της επιμελητικής προσέγγισης όσων συμμετέχουν στην πολιτική και καλλιτεχνική διαδικασία της documenta 14, χτίζοντας πάνω σε αυτόν, με αποτέλεσμα συγκεκριμένες δράσεις να λαμβάνουν χώρα στις δύο πόλεις, ξεχωριστά και από κοινού. Τώρα ήρθε η στιγμή για μια ακόμη σημαντική κίνηση.
 

Η documenta 14 και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους το 2014, όταν ο Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14, εξέφρασε την πρόθεση να λάβει χώρα η documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ, με τίτλο εργασίας «Μαθαίνοντας από την Αθήνα». Οι δύο θεσμοί, το 2016, αποφάσισαν να συνεργαστούν ανταλλάσσοντας πληροφορίες και γνώσεις, εμπεδώνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία τού να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο.

Εν αναμονή των εγκαινίων της έκθεσης στην Αθήνα, στις 8 Απριλίου 2017, η documenta 14 και το ΕΜΣΤ μοιράζονται μαζί μας τις λεπτομέρειες ενός κοινού πρότζεκτ –που ήδη προετοιμαζόταν για κάποιους μήνες– το οποίο θα εφαρμόσει και στις δύο πόλεις τις ιδέες που έχουν συζητηθεί μεταξύ των δύο θεσμών.
 

Ο Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14, και η Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, καθώς και οι επιμελητές των δύο θεσμών, θα παρουσιάσουν αναλυτικά την ιδέα της συνεργασίας τους, που αντιπροσωπεύει μια σημαντική δέσμευση, τόσο για τη documenta 14, όσο και για το ΕΜΣΤ. Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στο Μουσείο Fridericianum στο Κάσελ, την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, στις 11 π.μ.