Δέκα εμβληματικά albums που φέτος κλείνουν τα 20

vinyl
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Κι όμως, πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια από τότε που πρωτοακούσαμε το Song 2 των Blur, το Smack My Bitch Up των Prodigy και το ντεμπούτο άλμπουμ των Daft Punk!

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από το 1997. Ένα πράγμα όμως παραμείνει αναλλοίωτο κι αυτό είναι η αξία των παρακάτω δίσκων που έμελλε να πάρουν τη σφραγίδα του κλασικού για την πρωτοπορία, τον ιδιαίτερο ήχο και τη σημασία τους στη μουσική βιομηχανία. Αναρωτιόμαστε, το 2037 ποιοι δίσκοι θα κυριαρχούν στις αντίστοιχες λίστες;

Daft Punk – «Homework»

Το ντεμπούτο του φοβερού γαλλικού διδύμου αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς εξαιρετικών δίσκων που ανέδειξαν συνολικά τη μοναδική τους ικανότητα να φτιάχνουν dance anthems και να μπερδεύουν το techno και τη house με την pop, προσφέροντάς τα εκ νέου στα mainstream ακροατήρια. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά, όταν ακούσεις σε κάποιο club το «Da Funk» ή το «Around The World»,  δε γίνεται να μείνεις ακίνητος.

Blur – «Blur»

Μέσα στην καρδιά του ρεύματος της brit pop, τα άξια τέκνα της βρετανικής μουσικής σκηνής τού τότε, μας έφεραν ένα album που θα αγαπάμε για πάντα, κυρίως για κομμάτια σαν το «Song 2» ή το «On Your Own».

Nick Cave & The Bad Seeds – «The Boatman’s Call»

Μερικές ακόμα ιστορίες αγάπης και τρόμου από τον άρχοντα του λυρισμού και της μελαγχολίας, αυτόν που καταφέρνει να αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην καρδιά του ακροατή κάθε φορά που βγάζει τα εσώψυχά του. Ποιος δεν συγκινείται άλλωστε ακόμα ακούγοντας το «Into My Arms»;

Prodigy – «The Fat Of The Land»

Για τη γενιά του MTV, αυτό το άλμπουμ ήταν σταθμός, ήταν η αρχή της ένταξης σε μια άλλη κουλτούρα, ποτισμένη με «άρρωστα» beats, προκλητικά videoclips και μανιασμένη ενέργεια. Όλα αυτά τα χρωστάμε σε τραγούδια όπως το «Firestarter», το «Breathe», ή το «Smack My Bitch Up».

Bjork – «Homogenic»

Για πολλούς το καλύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ποτέ το «ξωτικό» της Ισλανδίας, καθώς σε αυτό αποκαλύφθηκε όλη η η θεατρικότητά της, η ιδιαιτερότητα της φωνής της και η ξεχωριστή της ματιά στην pop κουλτούρα –με τα εμβληματικά της videoclip να έχουν μείνει στην ιστορία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αβανγκάρτ παρουσίας της αποτελούν κομμάτια όπως το «Bachelorette» και το «All is Full of Love».

Chemical Brothers – «Dig Your Own Hole»

Άλλο ένα album από το οποίο ξεπήδησαν hits και videoclips που δεν χορταίναμε να βλέπουμε (πχ. «Block Rocking Beats»).  Ανελέητο, ηλεκτρισμένο σφυροκόπημα, συνθέσεις με σκοπό την παράδοση του σώματος στα beats και η βρετανική big beat σκηνή στις μεγάλες δόξες της.

Radiohead – «OK Computer»

Τι να πρωτοπούμε για ένα από τα καλύτερα albums όλων των εποχών, όπως έχει ονομαστεί σχεδόν σε κάθε ενημερωμένη σχετική λίστα; Μπορείς να μην συγκινηθείς με το «Karma Police» ή το «No Surprises»; Μπορείς να ακούσεις το «Paranoid Android» και να μη μεταφερθείς νοητά στην πρώτη φορά που αυτή η μαγεία σε χτύπησε σαν ωστικό κύμα;

Notorious BIG – «Life After Death»

Ο αδικοχαμένος Christopher Wallace έζησε μια κινηματογραφική ζωή και πέθανε με γκανγκστερικό τρόπο. Το album  με τον «προφητικό» τίτλο είναι πια ιστορικής σημασίας για κάθε μουσικόφιλο, καθώς περιείχε τραγούδια–διαμάντια για την hip hop σκηνή, όπως το «Hypnotize» και το «Mo Money, Mo Problems». 

Cornershop – «When I Was»

Μάλλον δεν τους θυμάστε πλέον, αλλά σίγουρα στο ραδιόφωνο θα ακούτε ακόμα και σήμερα την μεγαλύτερή τους επιτυχία και το τραγούδι που είχε γαντζωθεί στα αυτιά και τις οθόνες μας το σωτήριο έτος 1997. Μιλάμε φυσικά για το «Brimful of Asha».

Wu Tang Clan – «Wu Tang Forever»

Άλλο ένα ιστορικό album για τη hip hop σκηνή από την κολεκτίβα των Wu Tang, που έφερε νέες ιδέες στο είδος, επηρέασε όλους σχεδόν τους σημερινούς hip hop αστέρες και κρατάει τη θέση του στην ιστορία ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που ακούσαμε εκείνη τη χρονιά, με κομμάτια όπως το «Triumph» και το «Reunited».

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ
Επιμέλεια: ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]