Ο Bob Dylan και τέσσερις ακόμη ποιητές της μουσικής

bob-dylan-2014
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποιήσης σας παρουσίαζουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους μας καλλιτέχνες που εκτός από συγκλονιστικά τραγούδια, κατάφεραν να αποδώσουν τις ανησυχίες τους και μέσα από μοναδικά ποιήματα.

Bob Dylan

Η λίστα δε θα μπορούσε να μην ξεκινά με τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη που κατάφερε να πάρει φέτος και το Nobel Λογοτεχνίας για την τεράστια αξία των στίχων του. Η ποίηση είναι κάτι που απασχολεί τον Dylan από την αρχή της καριέρας του, γι αυτό και πάντα έθετε μέσα από τα τραγούδια του καίρια κοινωνικά ζητήματα, καυτηριάζοντας όσα τον απασχολούσαν με αλληγορίες και μεταφορές που δεν ήταν πάντα ευδιάκριτες. Πλέον οι στίχοι του έχουν φτάσει να διδάσκονται σε Πανεπιστήμια.

Patti Smith

Την αποκαλούν «ποιήτρια της ροκ», και όχι άδικα, αφού, εκτός των ποιητικών συλλογών που έχει εκδώσει, ο λυρισμός είναι γενικώς διάχυτος στα τραγούδια της. Η ίδια άλλωστε θεωρεί τον εαυτό της πρώτα ποιήτρια και μετά μουσικό. Η συλλογή «Auguries of Innocence» που κυκλοφορόρησε το 2005, ήταν το ένατο βιβλίο της και ίσως η καλύτερη μέχρι στιγμής δουλειά της πάνω στην ποίηση.

 Joni Mitchell

Στη συλλογή «Joni Mitchell-The Complete Poems and Lyrics», καταφαίνεται, μέσα από 300 περίπου κομμάτια, το ταλέντο της τραγουδίστριας και στον γραπτό λόγο. Μέσα από τα ποιήματα και τους στίχους της, αναδεικνύεται εύκολα το σοφιστικέ στυλ, το εκλεπτυσμένο γούστο αλλά και η βασανισμένη ύπαρξη μιας πολύπαθης γυναίκας και καλλιτέχνιδας.

Ο Λέοναρντ Κοέν στο ησυχαστήριό του, την Ύδρα

Leonard Cohen

Ο Cohen ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που κατάφερε με τους διεισδυτικούς τους στίχους να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο μυαλό κάθε ακροατή, εξερευνώντας θέματα όπως ο έρωτας, ο θάνατος, η μοναξιά και ο χρόνος που περνάει. Είχε μια τεράστια αγάπη για την ποίηση, έχοντας κυκλοφορήσει μάλιστα δεκατρείς συλλογές,

Διαβάστε επίσης: Η Ύδρα του Λέοναρντ Κοέν

Jim Morrison

Ο «καταραμένος» ποιητής της ροκ, ένας από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς όλων των εποχών, κατάφερνε να αποδώσει το σκοτάδι της ψυχής του αλλά και το κλίμα της Αμερικής των ‘60s στα τραγούδια του, με τον μύθο να μιλάει για κρυμμένα αποκρυφιστικά μηνύματα και λατρεία σε σκοτεινούς θεούς.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ