To «The Itinerary» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

i-diadromi-biblio11-diadromi-biblio11 Seferoglou
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στις 18:30 στον πολυχώρο «WE», ο «Εξώστης», σε συνεργασία με το Dukakis Center του ACT, διοργανώνουν την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου έντεκα δημιουργών με τίτλο «The Itinerary • Tracing the Refugee Routes» (Η Διαδρομή • Ιχνηλατώντας τις διαδρομές των προσφύγων).

Η παρουσίαση έχει την μορφή συζήτησης και διαλόγου με τους δημιουργούς καθώς επίσης και εξειδικευμένους ομιλητές, σε συνδυασμό με οπτική παρουσίαση του υλικού του βιβλίου και όχι μόνον. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο έντεκα «σιωπηλών μαρτύρων» μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής µας, έτσι ώστε κανείς να µην μπορεί να πει «Μα δεν ήξερα τι συνέβαινε».

LIAKOS

Το βιβλίο που έρχεται ως λογική συνέχεια της ομότιτλης έκθεσης, καταγράφει και παρουσιάζει με ατάραχη αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής των προσφύγων, από τα σημεία εκκίνησης του οδοιπορικού και την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τους διαφορετικούς προορισμούς. Αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται  στα σημεία εκκίνησης όπως το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος και η Υποσαχάρια Αφρική, την διαδρομή στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία - την λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» (Balkan Route).

Yannis Kolesidis

Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά. Το βιβλίο, που θα είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι μια απόπειρα να θιγούν, μέσα από έντεκα φωτογραφικές γωνίες και οπτικές, που μας δίνουν το πλεονέκτημα της αποφυγής της προσχηματικής γνώσης, οι διάφορες πτυχές του κεντρικού ερωτήματος «τι είναι πρόσφυγας;». Παράλληλα θίγει και το κρίσιμο ζήτημα του τέλους της διαδρομής, το οποίο δεν είναι ορατό. 

LOUISA GOULIAMAKI

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα έσοδα από την πώληση του λευκώματος θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων της «Μετάδρασης» για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα για το Λεύκωμα