Νέο EP με ακυκλοφόρητη μουσική του Prince την Παρασκευή

prince
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής του Prince.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Prince και για να τιμήσει τη μνήμη του, η Rogue Music Alliance αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα EP με έξι ακυκλοφόρητα τραγούδια. Τα κομμάτια γράφτηκαν μεταξύ του 2006 και 2008, μαζί με τον Ian Boxill, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή και επιλογή των τραγουδιών της κυκλοφορίας. Το πρώτο τραγούδι του EP, το ομώνυμο «Deliverance», είναι ήδη διαθέσιμο μέσω iTunes.

Η κυκλοφορία έρχεται παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη διαχείριση της μουσικής του εκλιπόντος αστέρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Universal Music Group ανακοίνωσε πως απέκτησε τα δικαιώματα της μουσικής του Prince που ανήκαν στην Warner Bros, αλλά, σύμφωνα δημοσίευμα του Variety, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ο Prince φέρεται να είχε διαπραγματευτεί με την Warner για να ξαναποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής του από την εταιρεία, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του. Παράλληλα, οι διαχειριστές της περιουσίας του Prince ενδέχεται να είχαν παραπλανήσει την Universal αναφορικά με τον όγκο της μουσικής και τους όρους της συμφωνίας.

Το νέο EP του Prince περιλαμβάνει έξι τραγούδια, τα οποία γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν μεταξύ του 2006 και 2008, την εποχή μου είχε κυκλοφορήσε το «Planet Earth».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Universal δεν έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για όλους τους δίσκους και τη μουσική του Prince, όπως αρχικά πίστευε, και, σύμφωνα με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί, προσπαθεί να βρει λύση ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει ακύρωση της συμφωνίας, ζητώντας να της επιστραφούν τα περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε. Σε αυτή την περίπτωση, οι διαχειριστές της περιουσίας του Prince θα αναγκαστούν να ξαναβγάλουν «στο σφυρί» τη μουσική. Όσο ζούσε ο Prince, είχε δουλέψει σκληρά για να αποκτήσει τον έλεγχο της μουσικής του και είχε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διαθεσιμότητα των επιτυχιών του μέσω streaming. Τον Ιούλιο του 2015 απέσυρε τη μουσική του από όλες τις πλατφόρμες streaming, πλην του Tidal. Έκτοτε, η μουσική του έχει γίνει πιο εύκολα διαθέσιμη, αλλά το τοπίο παραμένει θολό για την ώρα.