Η υπερκατανάλωση σοκολάτας «κρύβει» κατάθλιψη;
Αν είστε από εκείνους που τρώνε σοκολάτα πάνω από οκτώ φορές το μήνα, τότε υπάρχουν πιθανότητες να πάσχετε από κατάθλιψη! Αυτό αποκάλυψε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine και η οποία ουσιαστικά έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσης σοκολάτας και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Αν είστε από εκείνους που τρώνε σοκολάτα πάνω από οκτώ φορές το μήνα, τότε υπάρχουν πιθανότητες να πάσχετε από κατάθλιψη! Αυτό αποκάλυψε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine και η οποία ουσιαστικά έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσης σοκολάτας και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Δεν ακούγεται παράλογο. Στη σοκολάτα δεν καταφεύγουμε όλοι όταν δε νιώθουμε καλά και μας απασχολούν άσχημες σκέψεις; Δε θα ήταν λοιπόν παράξενο, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη να αναζητούν υποκατάστατα.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 900 άτομα, που ερωτήθηκαν για τη συχνότητα κατανάλωσης σοκολάτας και απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για τη διάγνωση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Όσοι απάντησαν ότι έτρωγαν περίπου 8 φορές σοκολάτα το μήνα, είχαν σημαντικά υψηλότερα δείγματα κατάθλιψης, από εκείνους που κατανάλωναν σοκολάτα περίπου 5 φορές το μήνα, ενώ τα άτομα με τα υψηλότερα ποσοστά ένδειξης κατάθλιψης έτρωγαν πάνω από το διπλάσιο σοκολάτας από εκείνα που δεν έδειξαν σημάδια κατάθλιψης, δηλαδή περίπου 12 φορές το μήνα.
Η συγκεκριμένη έρευνα σε καμία περίπτωση δεν καταλήγει στο ότι η σοκολάτα προκαλεί κατάθλιψη, αλλά θέτει πολλά ερωτήματα: μπορεί η κατάθλιψη να αυξάνει την κατανάλωση σοκολάτας ή μήπως μπορεί η σοκολάτα να συμβάλλει σε μια καταθλιπτική διάθεση; Υπάρχει ίσως κάποιο λανθάνον πρόβλημα που δημιουργείται από το συνδυασμό κατάθλιψης και επιθυμίας για σοκολάτα;
Καθώς οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται σε αρχικά στάδια, θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι για τους περισσότερους, η σοκολάτα συνδέεται απλά με το να βελτιώνει τη διάθεση, αν και πρόσκαιρα.
Γι’ αυτό καλό είναι να την αντικαθιστούμε όσο γίνεται με πιο υγιεινά υποκατάστατά της, όπως δημητριακά ολικής άλεσης με σοκολάτα, βιολογική σοκολάτα, σοκολάτα υγείας κ.ά.







