Το αγελαδινό γάλα προκαλεί διαβήτη στα βρέφη;
Μια πρωτοποριακή μελέτη στην Φινλανδία αποκάλυψε πως η χορήγηση αγελαδινού γάλατος σε βρέφη, ενδέχεται να ευθύνεται για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1, αν μάλιστα τα παιδιά αυτά έχουν τη γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν την ασθένεια στο μέλλον.
Μια πρωτοποριακή μελέτη στην Φινλανδία αποκάλυψε πως η χορήγηση αγελαδινού γάλατος σε βρέφη, ενδέχεται να ευθύνεται για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1, αν μάλιστα τα παιδιά αυτά έχουν τη γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν την ασθένεια στο μέλλον.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Ελσίνκι και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, αποδείχθηκε πως είναι εφικτή μία προληπτική διατροφική παρέμβαση που στοχεύει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πειραματικά σε δείγμα 230 βρεφών στη Φινλανδία ενώ μια ακόμη μελέτη σε μεγαλύτερη κλίμακα, και συγκεκριμένα σε δείγμα 2.160 βρεφών, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σε 15 χώρες, με τα αποτελέσματά της να αναμένονται το 2017.
Στη μελέτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετείχαν βρέφη που έλαβαν την φόρμουλα όταν δεν ήταν διαθέσιμο το μητρικό γάλα. Αντί της συνηθισμένης μορφής αγελαδινού γάλακτος, δόθηκε μία ειδική φόρμουλα σε σχεδόν μισά από τα βρέφη. Σε αυτήν, οι πρωτεϊνες που υπήρχαν στην καζεϊνη (στην κύρια πρωτεϊνη του γάλακτος) διαιρέθηκαν σε πολύ μικρά συστατικά για να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα- μία διαδικασία που ονομάζεται υδροδιάλυση.
Στα παιδιά που κατανάλωναν αγελαδινό γάλα ήταν δύο φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα, σε σχέση με τα άλλα παιδιά, ανάπτυξης ενός ή περισσοτέρων αντισωμάτων που συνδέονται με το διαβήτη.
Τα αποτελέσματα της πιλοτικής έρευνας, που αναφέρονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine έδειξαν ότι τα μωρά στα οποία δόθηκε η φόρμουλα που υπέστη υδροδιάλυση είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα αντισώματα εκείνα, που θεωρείται ότι προετοιμάζουν το έδαφος για την εμφάνιση του διαβήτη.
Το 8% των βρεφών εκείνων που κατανάλωναν αγελαδινό γάλα εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1, σε σχέση με το 6% εκείνων που κατανάλωναν την ειδική φόρμουλα, ένα ποσοστό που στατιστικά δεν είναι αμελητέο.
Όλα τα μωρά που έλαβαν μέρος στην έρευνα συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που συμμετέχουν στη μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα- έχουν γενετική προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη και έχουν στην οικογένειά τους τουλάχιστον ένα συγγενικό τους πρόσωπο με διαβήτη τύπου 1.
Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες ανέφεραν, πως η εν λόγω πιλοτική έρευνα δεν ήταν τόσο μεγάλης κλίμακας ώστε να καθίσταται σαφές αν αποφεύγοντας το αγελαδινό γάλο μειώνεται ουσιαστικά ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Νέες μελέτες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αναμένεται να ρίξουν τα επόμενα χρόνια φως στο «μυστήριο» που περιβάλλει το αγελαδινό γάλα.







